Spasila ih zastara

Karlovac grad lažnih diploma: krivotvoritelji se izvukli bez kazne

Damir Kundić

Svi su se vlasnici lažnih diploma izvukli zbog zastare bez da će za to kazneno odgovarati. Naknadu do danas nisu potraživale niti gradske tvrtke i ustanove koje su »lažnjaci« oštetili za višemilijunski iznos 



Umjesto dugog i zamornog školovanja, odlučili ste ići manje napornim putem, pa diplomu željene škole kupili na crnom tržištu. Tako stečenoj »stručnoj spremi« trebalo je prisnažiti još samo iskaznicu vladajuće stranke i stvari su ubrzo krenule kao po špagi – dobili ste fini posao u nekoj od javnih sinekura.


    Od tada ste nanizali godine i godine staža, plaća je uredno sjedala, ali jednoga dana laž vam je ipak otkrivena. Što će vam se događati nakon što ste pali? U najgorem slučaju, tek otkaz i eventualno koji dan crvenjenja pred kolegama ili susjedima. No, niti ćete zbog svoje krivotvorine završiti u zatvoru, niti ćete morati vratiti pozamašni novac do kojeg ste godinama dolazili prijevarom. 


    Upravo ovako apsurdnom scenariju svjedoči Karlovac, grad u kojem je unatrag godinu dana otkriveno čak osamnaest vlasnika lažnih diploma. S izuzetkom tek jednog jedinog primjera, svi su se krivotvoritelji zasad izvukli bez da će za to kazneno odgovarati. Naknadu do danas nisu potraživale niti oštećene strane – a riječ je o gradskim tvrtkama i ustanovama – koje su lažnjaci oštetili za višemilijunski iznos. 




   


Čl. 311 st. 1 i 2


Za kazneno djelo krivotvorenja isprave iz čl. 311 st. 1 i 2 Kaznenog zakona propisana je, naime, kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Istodobno je, međutim, odredbom članka 19. stavak 1 Zakona o kaznenom postupku propisano da se za kaznena djela za koja je predviđena kazna zatvora do pet godina, ne može pokrenuti postupak, ako je od izvršenja kaznenog djela proteklo više od pet godina. Tužiteljstvo za inkriminirani trenutak uzima datum na koji je osumnjičenik priložio krivotvorio da bi dobio posao, a ne i period za kojega je temeljem lažne spreme konzumirao određena prava, pa je većina karlovačih slučajeva već unaprijed otišla u – zastaru. 



Nezavisna karlovačka političarka Jasna Plevnik komentira kako se Karlovac zapravo brendirao kao grad lažnih diploma.   – To je trenutačno jedina stvar po kojoj smo prepoznatljivi na nacionalnoj razini. Nekoliko stvari nije jasno. Zašto nitko nije pokrenuo naknadu štete i zašto nitko ne pokreće pitanje odgovornosti onih koji su ljude s lažnim diplomama primali na posao. Štoviše, ni danas se ne provjeravaju diplome onih koji dobivaju posao, kaže Plevnik, navodeći da nije čudo da je Karlovac u tako teškoj situaciji, ako se u javne službe, uz redovno stranačke kadrove, primaju i lažni stručnjaci.   Sličnog je mišljenja i šef oporbenog SDP-a Josip Benčić, koji također pita što je s naknadom štete.   – Još se uvijek niti ne zna kolika je zapravo novčana šteta. Zašto se čeka da se ispitaju sve diplome da bi se nešto pokrenulo – pita Benčić, koji misli da aktualna vlas ni nakon skandala s diplomama ne napušta loše navade, primanja ljudi bez javnih natječaja. 


    Epidemija lažnih diploma u Karlovcu otpočela je slučajem bivše predsjednice županijskog HSP-a i nekadašnje načelnice Općine Lasinja Bernardice Topolnjak Halapa. Ona je punih dvadeset mjeseci s lažnom diplomom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu radila kao pročelnica Ureda župana i za to primala mjesečnu plaću od devet tisuća kuna neto. Prvootkrivena krivotvoriteljica ujedno je i jedina protiv koje je tužiteljstvo diglo optužnicu. 


    Nekoliko mjeseci kasnije »pao« je HDZ-ovac Goran Đurašević, koji je s krivotvorenom diplomom istog fakulteta, punih šest godina radio kao voditelj marketinga Gradskog kazališta »Zorin dom«. Riječ je također o poslu za koji je, ne treba dodatno pojašnjavati, nužna upravo visoka stučna sprema. 


   Šokantni rezultati


Dvojica istaknutih članova vladajuće stranke otkrivena su potom i prošle jeseni. Dugogodišnji bivši tajnik karlovačkog HDZ-a Marijan Stavljenić uhvaćen je s krivotvorenom diplomom Fakulteta prometnih znanosti, temeljem koje je pet godina radio kao direktor Hrvatskog radio Karlovca.Bivši predsjednik barilovićkog HDZ-a Marijan Brnardić, pak, krivotvorio je srednjoškolsku svjedodžbu, a zaposlen je bio kao komunalni redar u Gradu Karlovcu.    Gradska uprava tada je pod pritiskom javnosti naložila reviziju stručne spreme svih zaposlenika svojih tvrtki i ustanova, a njeni su već prvi rezultati bili šokantni.   U prvom redu je to slučaj Alenke Ban, supruge istaknutog karlovačkog HDZ-ovca Ivice Bana i sestre glasnogovornice gradonačelnika Damira Jelića. Ona je krivotvorila diplomu više medicinske sestre, a godinama je radila kao zdravstvena voditeljica i glavna medicinska sestra ustanove Dječji vrtić Karlovac. Bez adekvatne spreme, dakle, brinula o zdravlju stotina djece. 


  Prema neslužbenim izvorima, lažna studentska diploma hrvatskih fakulteta na crnom se tržištu može naći za iznos od tri do četiri tisuće eura. Ona srednjoškolska, pak, košta svega tisuću eura. Policija zasad nije izvijestila na koji su način lažni karlovački diplomanti krivotvorili svoje stručne spreme i je li otkriven i netko od onih koji su im to omogućili. 



  Otkriven je i HDZ-ovac Ivo Franjković, koji je u gradskom »Inkasatoru« radio s lažnom svjedodžbom, a samo nekoliko mjeseci prije pada, javnost ga je upoznala kao »zviždača« koji je javno ukazao na neke nezakonitosti i »neradnike« u svojoj tvrtki. Jedna lažna diploma otrivena je u Javnoj vatogasnoj postrojbi, a čak njih deset u gradskoj »Čistoći«. Tamo je redom bila riječ o djelatnicima koji su lažirali svjedodžbe trogodišnje škole za vozače teretnog vozila.    

Čekaju se odgovori


Posljednji u nizu »lažnjaka« na vidjelo je došao ovaj tjedan. Davor Vrbanić, dugogodišnji tajnik Vatrogasne zajednice Karlovca, od 1992. godine radio je s lažiranom diplomom Više ekonomske škole u Beogradu. Vrbanić je isti dan sam dao otkaz na radno mjesto, a čelnici Vatrogasne zajednice novinarima nisu znali odgovoriti hoće li od njega potraživati povrat protupravno stečenog novca. Isti odgovor još uvijek ne žele dati niti u Gradu Karlovcu. 



Bernardica Topolnjak Halapa (HSP) »20 mjeseci pročelnica Ureda župana (jedina protiv koje je tužiteljstvo diglo optužnicu) 


   Goran Đurašević (HDZ) » šest godina voditelj marketinga Gradskog kazališta »Zorin dom« 

  Marijan Stavljenić (HDZ) » pet godina direktor Hrvatskog radio Karlovca 


  Marijan Brnardić (HDZ) » komunalni redar u Gradu Karlovcu 


  Alenka Ban » zdravstvena voditeljica i glavna medicinska sestra ustanove Dječji vrtić Karlovac 


  Ivo Franjković (HDZ) » radio u gradskom »Inkasatoru« 


  Davor Vrbanić » tajnik Vatrogasne zajednice Karlovca



  – Revizija još nije završila i čekaju se odgovori od pojedinih proračunskih korisnika. Grad nije pokrenuo niti jedan postupak, budući još uvijek čekamo ishode službenih postupaka pokrenutih pred Općinskim državnim odvjetništvom. Čim zaprimimo sva izviješća, bit ćete obaviješteni – odvratili su na naš upit iz Službe za odnose s javnoću Grada Karlovca. 


  Na kojoj će brojci stati epidemija lažnih diploma u Karlovcu teško je nagađati. No prema neslužbenim izvorima, policija istražuje još nekoliko desetaka sumnjivih diploma.