Državni tajnik Svete Stolice

Kardinal Parolin: Za kanonizaciju Stepinca pričekati “Božje vrijeme”, a Vatikanske ugovore ne bi trebalo raskidati

Zdenko Duka

Pietro Parolin, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Pietro Parolin, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Kao blaženi, Stepinac je već prijatelj Božji i može ga se promatrati kao uzor, kazao je kardinal Pietro Parolin.



ZAGREB Na izravno novinarsko pitanje o kanonizaciji kardinala blaženog Alojzija Stepinca, državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin koji je jučer počeo dvodnevni posjet Hrvatskoj, odgovorio je jednom venezuelskom izrekom »Božje vrijeme je savršeno, stoga pričekajmo Božje vrijeme«.


Parolin je rekao da zna da je netko vezivao njegov dolazak u Hrvatsku s mogućom kanonizacijom Stepinca, no on je, kaže, došao u posjet na poziv kardinala Bozanića i Hrvatskog katoličkog sveučilišta koje slavi svoju obljetnicu i pritom je blagoslovio novu HKS-ovu veliku aulu.


Osjeća, kaže, veliku ljubav hrvatskog naroda prema pastiru Stepincu koji je bio branitelj istine, što je posvjedočio svojim djelima i za to je položio život. Kao blaženi, Stepinac je već prijatelj Božji i može ga se promatrati kao uzor. Parolin je kazao da je mješovita komisija u kojoj su bili i predstavnici i Katoličke i Pravoslavne crkve izdala jedno usuglašeno priopćenje, taj proces i zajednička komisija pomogli su oko zajedničkog razumijevanja, a kanonizacija je unutarnje pitanje Katoličke crkve.




Na pitanje o mogućem raskidu četiriju ugovora Hrvatske i Svete Stolice, državni tajnik Parolin je kazao da on osobno nije za raskid tih ugovora. Vatikanski ugovori nisu izraz privilegija, već međusobne pomoći, smatra on.


Faktor zajedništva


Što se tiče Međugorja kao pontifikalnog svetišta, dakle, da Međugorje bude pod izravnim nadzorom Svete Stolice, kardinal je rekao da je komisija o Međugorju završila svoj rad i predala zaključke u ruke Papi Franji. Hoće li Papa doći u Hrvatsku? »Vjerujem da Papa razmišlja o pozivu, inače prima puno poziva iz cijelog svijeta«, kazao je Parolin. O poticanju nacionalističkih stavova iz redova SPC-a te izjavama iz vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj da ustaštvo nije fašizam, Parolin je kazao da Crkva mora biti faktor zajedništva, jedinstva i pomirenja.


Foto: D. KOVAČEVIĆ


Foto: D. KOVAČEVIĆ



»Žao mi je ako poneki glasovi ponekad mogu biti izvan zbora, ali tu trebamo biti strpljivi i ići naprijed. Povijesne činjenice se ne mogu premostiti od danas do sutra«, kazao je on.


Državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu prisustvovao svečanom akademskom činu u povodu proslave dana HKS-a i blagoslova HKS-ove Velike dvorane te je održao predavanje »Lectio magistralis« na temu borbe protiv siromaštva, izgrađivanja mira i traženja dijaloga te međunarodnih odnosa u nauku pape Franje.


Isticao je ulogu pape Franje kao mirotvorca. »Papa Franjo inzistira da je posljednji i najdostojniji cilj ljudske osobe i zajednice ukidanje rata«, kazao je Parolin.


Tom predavanju glavnog suradnika pape Franje prisustvovao je, među ostalim, osim vjerskog, kulturnog i znanstvenog, i cjelokupni državni vrh, dakle, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. No, zanimljivo je da je Plenković jako kasnio, a stigao je u HKS nakon odlaska predsjednice.


Ona je govorila o velikim povijesnim zaslugama Katoličke crkve za razvoj obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj te za podizanje tisuće izvanrednih intelektualaca koji su svoja znanja i moralne vrline ugradili u crkveni i nacionalni život.


Obrana istine


Znanje i obrazovanje uz moralni odgoj ona vidi kao glavnu snagu i uvjet za zdrav razvoj društva. Kazala je da je Hrvatska dužna mladima omogućiti ne samo obrazovanje, nego i zapošljavanje u svojoj domovini, bolji životni standard i povoljnu klimu u hrvatskom društvu.


Predsjednica je govorila i o Stepincu. »Stepinac je ne samo za katolike, nego za sve ljude dobre volje istinski svjedok i trajni znak obrane istine, ljudskih sloboda i protivljenja svih ideologija koje ponižavaju dostojanstvo čovjeka i naroda«, rekla je Grabar-Kitarović. Ona je državnog tajnika Svete Stolice kasnije primila u svom uredu.


Foto: D. KOVAČEVIĆ


Foto: D. KOVAČEVIĆ



Kardinal Josip Bozanić je u svom govoru naglasio da danas još jasnije vidimo da su »izobrazba i odgoj, znanosti i kultura područja na kojima se čuvaju i razvijaju temeljne vrijednosti, izložene opasnostima na kojima se u njih pokušavaju ugraditi nove razorne ideologije«.


Rektor Željko Tanjić pohvalio se da je investicija u HKS jedna od najvećih investicija u ovom trenutku na hrvatskim sveučilištima, koju u cijelosti snosi Zagrebačka nadbiskupija. HKS ima gotovo 1.200 studenata na pet sveučilišnih odjela i gotovo 140 zaposlenih.


Državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin sastao se poslijepodne s najvišim predstavnicima vjerskih zajednica koje djeluju u Hrvatskoj i kasnije s hrvatskim biskupima. Danas bi Parolina trebao primiti predsjednik Vlade Andrej Plenković.