Jednokratna pomoć

Karamarkovo obećanje tek u drugoj polovici godine: Za bebe osigurano 100 milijuna kuna

Gabrijela Galić

Ilustracija

Ilustracija

Ako pomoć ostane tisuću eura, taj je iznos dovoljan za nešto više od 13 tisuća novorođenčadi



U proračunu za sljedeću godinu Vlada je predvidjela i sredstva za ostvarenje HDZ-ovog predizbornog obećanja o pomoći od tisuću eura za svako novorođeno dijete. Za tu nakanu Vlada planira potrošiti sto milijuna kuna u ovoj godini, pokazale su Smjernice ekonomske i fiskalne politike što ih je Vlada sinoć predstavila sindikatima. To znači da bi tu jednokratnu pomoć moglo dobiti nešto više od 13 tisuća novorođenčadi u ovoj godini, ako njezin iznos doista bude tisuću eura. Kako se u Hrvatskoj godišnje rodi nešto manje od 40 tisuća djece računica je pokazivala da je za tu pomoć godišnje nužno izdvojiti oko 300 milijuna kuna. Međutim, zasad su u Vladi predvidjeli tek trećinu tih sredstava.


Razlog je to što je za provođenje te mjere potrebno izmijeniti ili donijeti nove zakone, a  za njihovu pripremu treba određeno vrijeme, što znači da isplata pomoći ne može započeti odmah. Zakon se neće moći primjenjivati retrokativno, što pak znači da ne obuhvaća djecu koja su se rodila od početka godine i koja će se roditi do stupanja zakona na snagu.  Sama činjenica da će se novi proračun, koji će Vlada donijeti 10. ožujka,  početi primjenivati od 1. travnja, jer je sad na snazi privremeno financiranje, znači da su iz isplate te pomoći isključena sva  djeca rođena prije 1. travnja.


Za izradu zakona, napominju naši sugovornici, nužno je formirati radne skupine kako bi se napravila što bolja priprema, a o zakonu će se voditi i javna rasprava. Dio naših sugovornika koji se bave socijalnom politikom ističe da bi se u toj raspravi možda trebalo razgovarati i o kriterijima  za ostvarivanje pomoći.




– Obećanje ćemo svakako ostvariti i od toga ne bježimo. Ali možda bi se u javnoj raspravi trebalo razgovarati o tome treba li tu pomoć dobiti i dijete čiji roditelji godišnje zarađuju milijune kuna ili imaju tvrtke vrijedne milijarde kuna. Ako ćemo godišnje imati tih 300 milijuna kuna, možda ih je bolje potrošiti u cijelosti na onu djecu čiji roditelji žive u malo lošijim uvjetima. No, s druge strane mjera je ciljana na djecu, pa bi bilo loše da se ona na bilo koji način diskriminiraju.  U tom smjeru se raspravljalo i u vrijeme dok je Hrvatska osiguravala besplatne udžbenike za svu djecu u osnovnim školama. I bilo bi dobro da  se oko ove mjere vodi rasprava u cijelom društvu, kaže naš sugovornik.


Ipak, kako sada stvari stoje, plan je da se isti iznos isplaćuje za svu novorođenu djecu, a ako zakon kojim slučajem stupi na snagu početkom ljeta, Vlada će  ipak najvjerojatnije morati osigurati dodatna sredstva od nekoliko desetaka milijuna kuna.