Zapetljana priča

Kamp na Preluku radi nelegalno: Izgubili koncesiju, ali ne žele otići

Biljana Savić

Kamp posjećen, gosti ipak nezadovoljni / foto M. ANIČIČ

Kamp posjećen, gosti ipak nezadovoljni / foto M. ANIČIČ

Primorsko-goranska županija je 2015. godine za područje Autokampa Preluk koncesiju dala tvrtki Projekt Preluk d.o.o. , što znači da je tvrtka koja se nalazi u posjedu, Autokamp Preluk d.o.o., izgubila koncesiju na natječaju. Međutim, Auto Kamp Preluk d.o.o. ne želi napustiti područje kampa



 U jeku turističke sezone Kamp na Preluku također broji svoje goste, ali Turistička zajednica grada Rijeke od toga nema nikakve koristi jer neće uprihoditi sredstva boravišnih pristojbi, a ostat će uskraćena i za statistiku, odnosno broj noćenja, jer tvrtka Auto kamp Preluk d.o.o. koja sada koristi područje ovoga kampa ne posjeduje rješenje o kategorizaciji izdano od strane Ministarstva turizma, a posluje i usprkos činjenici da ne posjeduje rješenje Ministarstva turizma o upisu u registar smještajnih objekata. Dakle, radi nelegalno.


– Nije istina da radimo nelegalno. Pitajte Grad Rijeku, oni su krivi. Ove nekretnine smo mi kupili i zašto bismo ih novom koncesionaru sad tek tako predali – kaže nam mladić na recepciji ovoga kampa, koji nam nije želio reći svoje ime, već samo da je sin »vlasnika«, odnosno koncesionara te da ne želi dati nikakve izjave za medije, ni on, niti njegov otac.


Na našu konstataciju da vlasnik nekretnina na pomorskom dobru može biti samo država, kazao nam je – zar Hotel Navis nije na pomorskom dobru? Ovo nije izjava i ne dajem izjave, pitajte Grad Rijeku, oni će vam objasniti.





Pad i zaostajanje za konkurencijom ovog smještajnoga kapaciteta, otvorenog 50-ih godina, počelo je u vrijeme pretvorbe kada je postao dijelom poslovnog carstva tajkuna Josipa Gucića. S njegovim propadanjem krenuli su i problemi s kampom koji je tada bio dio Gucićeve tvrtke Splendid. Ova je tvrtka u to vrijeme uzela kredit od tvrtke TD Opatija koja je iskoristila založno pravo čime su nekretnine postale TD-ovo vlasništvo. I ta je tvrtka otišla u stečaj pa je kamp u najam uzela tvrtka Tranzit. Još prije deset godina Raiffeisen Consulting d.o.o. kupio je lokaciju Preluk iz stečajne mase trgovačkog Opatija, iako nije poznato kakav je poslovni interes u trenutku kupnje imao. Naime, kupljeno je točno 57.957,00 četvornih metara i ta površina čini cjeloviti kompleks Preluka smješten sjeverno od prometnice. Tvrtka Agens d.o.o. Varaždin, bila je vlasnik Autokampa Preluk, ali od 2016. godine vlasnik je tvrtka Autokamp Preluk d.o.o. Varaždin, koja je kao pravni sljednik Agensa, a osnovana je ove godine.



Negativna slika


Autokamp Preluk zapetljana je priča u čijem otpetljavanju sudjeluju sve nadležne službe i institucije – Primorsko-goranska županija, Carinska uprava, Lučka kapetanija Rijeka, Općinsko i Županijsko državno odvjetništvo, Grad Rijeka….


Naime, Primorsko-goranska županija je tijekom 2015. godine raspisala koncesiju za kamp i dio izvan kampa (kafić i zgrada) ispod ceste. Koncesiju je dobila tvrtka Projekt Preluk d.o.o. , što znači da je tvrtka koja se nalazi u posjedu, Autokamp Preluk d.o.o., izgubila koncesiju na natječaju. Međutim, Autokamp Preluk d.o.o. ne želi napustiti područje kampa.


– Nesređena situacija po pitanju Autokampa Preluk kulminirala je ove godine činjenicom da tvrtka Autokamp Preluk d.o.o. za turističke usluge, trgovinu, usluge i turistička agencija iz Varaždina nije uspjela ishoditi rješenje Ministarstva turizma o upisu u registar smještajnih objekata. Samim time nije mogla izvršiti prijavu ni u sustav e-visitor, odnosno prijaviti goste i izvršavati obaveze po tom pitanju. Nažalost, Rijeka će zbog toga ove godine ostati bez oko 11.000 noćenja i pripadajućeg iznosa boravišne pristojbe – kaže nam direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.


– Najbitnije u svemu tome jest da je situacija u autokampu loša, dobili smo pritužbe gostiju o stanju čistoće i rada kampa. Time se nedvojbeno stvara negativna slika o kampu i destinaciji Kvarner, što može ostaviti dugoročne posljedice – naglašava Škarpa i izražava nadu da će se uskoro riješiti situacija u vezi kampa i da će se ta predivna lokacija između Rijeke i Opatije urediti sukladno današnjim trendovima, a na zadovoljstvo svih.


Pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ-a Nada Milošević kaže da je ova problematika bila predmetom niza posebnih sastanaka s Carinskom upravom, Lučkom kapetanijom Rijeka, Općinskim i Županijskim državnim odvjetništvom, Gradom Rijekom…


– Lučka kapetanija izvršila je inspekcijski nadzor još 2012. godine i donijela rješenje koje do danas nije izvršeno. Nakon naših poziva da nadležna tijela postupe sukladno rješenju Lučke kapetanije, jer davatelj koncesije, odnosno Županijska skupština, nije ovlaštena poduzimati mjere protiv nezakonitih posjednika, Carinska uprava nas je obavijestila da su u postupku nadzora zakonitosti, pravilnosti i pravodobnosti obračuna prijava i uplata naknade za koncesiju donijeli rješenja o razrezu porezne obveze prema nelegalnim korisnicima. Od Ureda državne uprave u Rijeci zatražili smo provjeru za nezakonite posjednike koje posluju na području Preluka i imaju li rješenje o minimalnim tehničkim uvjetima za rad i da sukladno utvrđenom postupe. Usmeno smo obaviješteni da takva rješenja nezakonitim posjednicima nisu izdana te očekujemo pisani odgovor od sviju nadležnih institucija – kaže nam Milošević. Ona dodaje i da je Odjel početkom srpnja obavijestio voditeljicu Službe turističke inspekcije – Područne jedinice Rijeka da u skladu s odredbama Zakona o turističkoj inspekciji poduzme radnje zbog pristiglih primjedbi u vezi čistoće autokampa Preluk na koju su upozorili strani državljani korisnici kampa.



U Izvatku iz zemljišnih knjiga na dan 28. srpnja ove godine stoji da je pokrenut postupak mirnog rješavanja spora koji se vodi pri Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci po predlagatelju tvrtke Green Point d.o.o. Varaždin i protustranke Republike Hrvatske, a postupak je pokrenut 6. lipnja ove godine, dok je prošle godine spor oko vlasništva s RH vodila Tvrtka Agnes, sestrinska tvrtka Green Pointa.



Grad nenadležan


Iz Grada smo dobili odgovor da za pitanje koncesije na pomorskom dobru na području autokampa Preluk, nažalost, nije nadležan Grad Rijeka te da je pitanje koncesije u isključivoj nadležnosti Primorsko-goranske županije.


– Nadzor nad poštovanjem zakonskih odredbi o načinu korištenja pomorskog dobra također nije u nadležnosti Grada Rijeke.


Primorsko-goranska županija, na temelju donesene Odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje plaže i autokampa Preluk (Službene novine PGŽ broj 9/15) sklopila je Ugovor o koncesiji s ponuditeljem odabranim na provedenom javnom natječaju za dodjelu koncesije. S obzirom na činjenicu da namjena autokampa nije sukladna namjeni određenoj prostorno-planskoj dokumentaciji, Grad Rijeka sudjelovao je u tom postupku tako da je uvjetovao mogućnost raskida ugovora o koncesiji prije isteka roka u slučaju potrebe privođenja koncesioniranog područja namjeni utvrđenoj prostorno planskoj dokumentaciji. Zbog činjenice da pomorsko dobro plaže i autokampa trenutačno koristi korisnik bez valjanog pravnog osnova (koncesije), trenutačno ne postoji mogućnost predaje u posjed koncesioniranog područja odabranom koncesionaru, Primorsko-goranska županija u suradnji s ostalim sudionicima, među kojima je i Grad Rijeka, aktivno radi na pronalaženju mogućnosti iseljenja bespravnog korisnika pomorskog dobra na Preluku – kažu nam u Gradu Rijeci.