'Oštećeni cjepivom'

Kakva sramota hrvatskih antivaksera: U gradu kojim haraju ospice viču o opasnim cjepivima

Ljerka Bratonja Martinović

Foto arhiva

Foto arhiva

Andrew Wakefield ostao je bez liječničke licence jer je cjepivo bez utemeljenih znanstvenih dokaza povezao s autizmom. Početkom ove godine, nakon brojnih prethodnih studija, desetogodišnje istraživanje provedeno na više od 650.000 djece u Danskoj potvrdilo da veze između autizma i cijepljenja – nema



ZAGREB Dok splitski epidemiolozi očekuju nove slučajeve zaraze ospicama, jer dvoje trenutačno oboljelih bilo je, kako se doznaje, u kontaktu s obitelji, s kolegama na poslu i s ljudima u čekaonici ambulante, u Split stiže Andrew Wakefield, koji će splitskoj publici željnoj tema o kontroverzama cjepiva objasniti kako su cjepiva opasna i rizična. Riječ je o britanskom doktoru koji je ostao bez liječničke licence jer je cjepivo bez utemeljenih znanstvenih dokaza povezao s autizmom.


Godinama je autizam kao navodna posljedica cijepljenja bio jedan od ključnih argumenata roditelja koji odbijaju cijepiti djecu. Početkom ove godine, nakon brojnih prethodnih studija, desetogodišnje je istraživanje provedeno na više od 650.000 djece u Danskoj potvrdilo da veze između autizma i cijepljenja – nema.


Sporno istraživanje


Unatoč tome, antivakcinacijski pokret nastavlja svoju bitku, tražeći izbor u odluci o cijepljenju djece. Građanska inicijativa Cijepljenje – pravo izbora najavila je Wakefielda kao specijalnog gosta skupa “Mirno okupljanje u povodu obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom!” koji će se 8. lipnja održati u Splitu.




Predstavljaju ga kao “liječnika koji je izgubio licencu jer se usudio progovoriti o žrtvama cjepiva, iako je istina posve drukčija.„Ako ste čuli za dr. Wakefielda – a vjerojatno jeste – čuli ste dvije priče. Čuli ste da je dr. Wakefield šarlatan, neetični znanstvenik, sitni trgovac koji je “izbrisan” iz britanskog registra liječnika i čiji je članak o autizmu i gastrointestinalnim bolestima iz 1998. “povučen” iz vodećeg medicinskog časopisa, a njegovi nalazi “debunkirani”, “prijevara” i slično.


Isto tako ste čuli i sasvim drugačiju priču: da je dr. Wakefield briljantni i hrabri znanstvenik, suosjećajni liječnik kojeg pacijenti vole, a obitelji s autističnom i cjepivom oštećenom djecom smatraju ga svojim šampionom“, opisuju vođu antivakcinalnog pokreta u inicijativi „Cijepljenje – pravo izbora“. Andrew Wakefield je gastrointestinalni kirurg specijaliziran za upalne bolesti crijeva, autor više od 140 znanstvenih članaka.


U časopisu Lancet 1998. godine objavljen je njegov članak u kojem prikazuje 12 slučajeva djece koja su imala dugotrajne tegobe s crijevima, a bila su i autistična. Većina roditelja te djece tvrdila je da su tegobe i regresija u autizam započele neposredno nakon cijepljenja MMR cjepivom.



Članak je postao predmetom spora, jer su novinari otkrili da je u vrijeme pisanja o svom istraživanju bio u sukobu interesa, da je za svoje istraživanje primio novac, kao i dio roditelja čija su djeca uključena u studiju, te da je zapravo bio poluga odvjetnicima za podizanje sudske tužbe i traženje milijunske odštete od proizvođača cjepiva, čim se potvrdi da je njihov autizam izazvalo cjepivo.


Argumenti protiv


Voditeljima antivakcinalnog pokreta u Hrvatskoj argumenti protiv Wakefielda ne znače ništa: licencu je, kažu, izgubio jer je neopravdano oblaćen, te da je u tome svoje prste imala farmaceutska industrija. Teorija zavjere liježe na plodno tlo kod onih roditelja koji prekopavaju internet u potrazi za dokazima o štetnosti cjepiva, pa tako i ovo gostovanje ima sličnu svrhu.


Osim Wakefielda, na skupu nazvanom ‘’Mirno okupljanje u povodu obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom’’, govorit će i dr. Lidija Gajski, veterinarka i članica Živog zida, dr. vet. Ivana Delaš, i patologinja dr. Alma Demirović, čija je kći oboljela od alopecije odnosno gubitka kose, navodno zbog nuspojava cijepljenja.


Na najavu ovog događanja oštro je reagirao splitski Medicinski fakultet, izražavajući zabrinutost zbog poruka Andrewa Wakefielda koje će vjerojatno biti izgovorene u Splitu.


»Upoznati smo s radom spomenutoga gosta te želimo upozoriti javnost da je veliki dio njegova dosadašnjeg rada bio upitan, neki njegovi rezultati i zaključci jasno su prikazani neutemeljenima te mu je zbog toga oduzeta licencija za samostalni liječnički rad, a rezultati njegovih istraživanja povučeni su iz časopisa koji su ih objavili i opisani kao „potpuna laž“. Nažalost, dio javnosti i dalje vjeruje u izjave i tvrdnje koje iznose g. Wakefield i njegovi suradnici – poručuju sa splitske medicine.


Apel građanima Splita


Prije ere cijepljenja, podsjećaju u svom priopćenju, vjerojatnost doživljenja petog rođendana iznosila je samo oko 60 posto.


„Ni jedna metoda u medicini nije savršena, pa tako potvrđujemo i jasno govorimo o postojanju nuspojava cijepljenja, ali ni u kom slučaju nuspojava kakve opisuje g. Wakefield“, stoji u priopćenju, gdje se naglašava da nas „odbacivanje cijepljenja vraća u prošlost i povećava rizik od obolijevanja i umiranja od masovnih zaraznih bolesti i njihovih posljedica“.


Apeliramo na građane Splita, okolice i cijele Hrvatske da i dalje podupiru rad zdravstvenog sustava koji je utemeljen na provjerenim i provjerljivim dokazima, sudjeluju u cijepljenju kao mjeri kontrole zaraznih bolesti te u čim manjoj mjeri oblikuju svoje ponašanje na neutemeljenim tvrdnjama i lažnim spoznajama – poručuju s Medicinskog fakulteta u Splitu.


Davor Miličić, potpredsjednik HAZU, kaze da su se lani na znanstvenom simpoziju znanstvenici jasno odredili da je cijepljenje korisno. Slično bi trebalo postupiti i Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za jasvno zdravstvo i donijeti deklaraciju da javnost shvati da su ovakvi istupi neutemeljni, nepoželjni i opasni.


HZJZ: Taj skup ne zaslužuje posebnu važnost


U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) nisu pretjerano zabrinuti gostovanjem kontroverznog Britanca.


Taj skup ne zaslužuje posebnu važnost i ne treba mu je pridavati. Ne vjerujem da će Wakefiledovo gostovanje utjecati na stavove javnosti, niti da će povećati broj onih koji se protive cijepljenju. No, kad već dolazi „pomoći“, mogao bi pomoći cijepiti djecu – ironičan je Bernard Kaić, voditelj Epidemiološke službe HZJZ-a.


U Splitu se, naime, očekuje porast broja oboljelih od ospica nakon pojave dva slučaja zaraze, a u Dubrovniku je lani manja epidemija iste bolesti izazvala pravu navalu roditelja na cjepivo. U Dubrovniku se tako cijepni obuhvat jako podigao i u času kad je prijetila epidemija, i dalje, za generacije djece koje se cijepe prema programu cijepljenja, veli Kaić.


Splitsko područje ima relativno dobru obuhvaćenost cjepivom protiv ospica. Nakon što su 2016. u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji dodirnuli najnižu točku procijepljenosti od samo 70 posto, lani je ona povećana na 88 posto cijepljenih prvom dozom cjepiva koja se daje u prvoj godini života.


Tako je i u gradu Splitu. Iako je postotak cijepljene djece veći, u Splitu je još puno djece predškolske dobi koja nisu cijepljena protiv ospica, ističu u HZJZ-u, gdje podsjećaju da je poželjan cjepni obuhvat 95 posto.