Podvlačenje crte

Kako su nas u Saboru predstavljali zastupnici iz PGŽ-a: Evo tko se najmanje javljao za riječ

Tihana Tomičić

Borić se za riječ javio 289 puta, a Jovanović 252 puta. Nakon njih slijedi Mostova Ines Strenja Linić sa 128 javljanja, HDZ-ov Tomislav Klarić sa 127 i SDP-ov Saša Đujić sa 87 javljanja



RIJEKA – Kraj godine vrijeme je i za podvlačenje crte, a kad su u pitanju saborski zastupnici iz Primorsko-goranske županije, statistika pokazuje da su rekorderi u broju istupa HDZ-ov Josip Borić, koji je bio i član saborskog povjerenstva za Agrokor, te SDP-ov Željko Jovanović koji je na čelu Antikorupcijskog vijeća.


Inače, Sabor je u ovoj godini održao četiri plenarne sjednice u trajanju od 106 plenarnih dana, raspravljeno je 378 točaka dnevnoga reda, doneseno 125 zakona, od kojih je 50 usklađeno sa zakonodavstvom EU-a, a prihvaćena je i 271 odluka te 77 izvješća, i naravno državni proračun. Klubovi zastupnika zatražili su stanku tijekom zasjedanja čak 193 puta, a zastupnicima su izrečene 63 disciplinske mjere, od čega najviše zastupnicima SDP-a – čak 32.


Na začelju


Tijekom aktualnoga prijepodneva Vladi je postavljeno 155 zastupničkih pitanja, a 296 pitanja upućeno joj je u pisanome obliku (ukupno 451 zastupničko pitanje). Najviše pitanja došlo je iz redova Kluba zastupnika SDP-a, 201 pitanje. Pojedinačno, najviše pitanja postavili su SDP-ovac Željko Jovanović, ukupno 60 pitanja, i Mostova Ivana Ninčević Lesardić – 26.




Sveukupno, zastupnici su se za riječ javili 12.374 puta, najviše za repliku i odgovore na repliku – tri najgovorljivija zastupnika su Miro Bulj (Most), Ivan Pernar (Živi zid) te Gordan Maras (SDP).


Kad je riječ o saborskim zastupnicima i zastupnicama iz Primorsko-goranske županije, najaktivniji su Josip Borić koji se za riječ javio 289 puta te Željko Jovanović 252 puta. Nakon njih slijedi Mostova Ines Strenja Linić sa 128 javljanja, HDZ-ov Tomislav Klarić sa 127, i SDP-ov Saša Đujić sa 87 javljanja. Nada Turina Đurić (GLAS) govorila je na sjednicama Hrvatskog sabora 64 puta prije nego što se razboljela, nezavisni Marin Škibola 59 puta, SDP-ove Ana Komparić Devčić 29 puta i Romana Jerković 26 puta, a na začelju ove liste od 151 zastupnika nalaze se HDZ-ov Ivan Kirin s 23 javljanja i nezavisna zastupnica iz Kluba nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj koja se za riječ javila samo 6 puta.


Najviše novca


Inače zastupnice i zastupnici iz PGŽ-a aktivni su i u radu više saborskih radnih tijela. Između ostalog Ines Strenja Linić predsjednica je Odbora za zdravstvo i socijalnu poltiku, Nada Turina Đurić predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport, dok Romana Jerković predsjeda Odborom za međuparlamentarnu suradnju, zbog čega i često putuje izvan Hrvatske pa je uz Domagoja Hajdukovića (SDP) i Miru Kovača (HDZ) na listi zastupnika koji su potrošili najviše novaca u 2017. godini. Saša Đujić se nalazi na čelu Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskog sabora pri Interparlamentarnoj uniji, dok Željko Jovanović vodi Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora. Josip Borić potpredsjednik je Odbora za zaštitu okoliša i prirode, a Ana Komparić Devčić potpredsjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.