Međuzemlje Tihomira Ponoša

Kako su Varga i Opačić dokazali da je abnormalnost normalizirana

Tihomir Ponoš

Foto D. JELINEK/Arhiva NL

Foto D. JELINEK/Arhiva NL

Pouka je ovotjednih zbivanja s djevojkom iz televizijskog priloga te Vargom i Opačić itekako porazna - izgleda da više nema snage ni za moralno zgražanje nad onim nad čime bi se moralno zgražati moralo, jer, čini se, radi se o nečem normalnom i uobičajenom, a nad normalnim i uobičajenim se nitko normalan ne zgraža



Politika je danas živi lopovluk, kazala je mlada Zagrepčanka u kameru N1 televizije, a njena je izjava emitirana u sklopu priloga posvećenog Međunarodnom danu mladih obilježenom u ponedjeljak.


Izjava djevojke postala je, suvremenim internetskim rječnikom kazano, viralna, prenosilo ju se na sve strane i s onime što je djevojka kazala, a ponajprije s djevojkom samom, mnogi su se sprdali.


Nije djevojka objekt sprdnje postala zato što je kazala da je politika danas živi lopovluk. Upitana zašto tako misli kazala je da je država prelijepa, ali je pokradena i to je velik problem.




Ni to nije bio problem za djevojku, inače studenticu javne uprave, baš kao što problem nije nastao ni kada je kazala da svoje mladenačke potencijale iskorištava za obrazovanje i učenje stranih jezika.


Problem je nastao kada je kazala da bi se zaposlila u državnoj firmi i pridodala »kod svoga Bandića«. Upitana da pojasni svoj stav jer je maločas kazala da je politika živi lopovluk , studentica javne uprave je pojasnila, rekla je da Bandića stvarno uvažava kao osobu jer misli da je doprinio gradu, a »nema čovjeka koji jednostavno nije bar nešto pokrao u ovoj državi. Tako da bih se htjela kod njega nekako zaposliti danas, sutra, kad završim fakultet«.​


Nije ona jedina


Djevojka je ismijavana na društvenim mrežama, ismijavan je i studij javne uprave. Što je studij kriv, nije jasno, zašto bi taj studij trebalo ismijavati, još i manje. Nije jasno ni što je zgriješila djevojka.


Ona je jasno i glasno rekla da podržava stranku kojoj je na čelu Milan Bandić. U čemu je problem? Nije ta stranka zabranjena, nije s onu stranu zakona, štogod tko mislio o stranci i njenom predsjedniku.


Mnogi su se sprdali s djevojkom kao da je ona jedina na svijetu koja svoj glas daje Bandiću i njegovoj stranci, kao da je ona stvorila Bandića i njegovu stranku. Nije usamljena ni u tvrdnji da nema čovjeka koji u ovoj zemlji nije nešto pokrao, pa ni u tome da ima onih koji kradu, ali i narodu dadu.


Sljedećega dana saznali smo da Milan Bandić ima još jednog podržavatelja, čovjeka koji je bio ministar zdravlja u Vladi Zorana Milanovića, Sinišu Vargu.


Za razliku od djevojke koja je svoje političke preferencije izrekla u kameru, nije zamuckivala, nije oklijevala, Varga je svoju novu stranačku pripadnost obnarodovao tiho, na službenoj saborskoj stranici.


Nakon što smo doznali da je nekadašnji SDP-ovac postao novi žetončić putem Facebooka nam je poručio da mu je cilj svoju stručnost koristiti za realizaciju zdravstvenih projekata barem u Zagrebu, a Stranka rada i solidarnosti, eto, »ima važnu ulogu u političkom životu grada Zagreba«.


Bavit će se Varga helikopterskom službom u hitnoj medicini, uvođenjem centara za trudnice, majke i dojenčad, a Zagrepčani bi trebali puhati na hladno zbog ideje stvaranja »zdravstvenog holdinga u Zagrebu kako bi se racionalizirali troškovi i povećala efikasnost«.


Dan nakon što smo doznali da je Varga novi Bandićev žetončić, doznali smo i da je jedan već otprije skupljen u saborski klub zastupnika također odlučio potpisati stranačku pristupnicu.


Riječ je o Milanki Opačić, također bivšoj SDP-ovki, ženi koja ima mnogo bogatiju političku biografiju, uključujući i stranačku, od Varge. Ona je 12. kolovoza zaključila da joj je najpametnije sreću političke budućnosti potražiti u stranci Milana Bandića.


Nikakvih komentara od Opačić nismo čuli, ni razgovjetnih kao što smo čuli od djevojke iz televizijskog priloga, ni pisanih kao što ih je podastro Varga, jer, to je jedino što smo doznali, Opačić na odmoru u inozemstvu.


Ni Varga ni Opačić nisu bili predmet sprdnje ni izbliza onoliko koliko je to bila djevojka iz televizijskog priloga. Naravno da su oboje zavrijedili da budu predmet sprdnje, dapače i prezira, jer ako su oni prezreli birače odlaskom u Bandićevu stranku, zašto se ne bi preziralo i njih?


No, takva sprdnja i prezir na društvenim mrežama kakvima je bila izložena djevojka su izostali. Čak ni stručna sprema Varge i Opačić nisu bili predmet sprdnje kao što je bila predmet sprdnje buduća stručna sprema djevojke, studentice.


A nije ta djevojka dokazala svoju prvu rečenicu iz televizijskog priloga, tvrdnju da je politika »živi lopovluk«, potvrdili su tu tezu svojim političkim ponašanjem Varga i Opačić.


(Ne)moralno zgražanje


Djevojka je bila predmet poruge naprosto zato što se od nikoga nepoznatog, od nikoga tko nije na položaju, a taj položaj ili štogod drugo duguje Bandiću, ne očekuje da kaže da je za »svoga Bandića«.


Uvriježeni je stav da nije pristojno javno govoriti da je netko za »svoga Bandića«, a kada je već netko toliko naivan, što ide uz određene godine, a s godinama bi ta naivnost trebala jenjati, pa to kaže javno onda i nije za drugo nego za to da bude predmet sprdnje.


Naprosto je iznenađujuće da netko tko Bandiću (valjda) još ništa ne duguje o zagrebačkom gradonačelniku i predsjedniku stranke kojoj je skromno u naziv umetnuo svoje ime i prezime govori tako pohvalno i javno se diči svojom političkom preferencijom.


Posljedica tog iznenađenja i naivnosti jest, ponovno, sprdnja. Sprdnja je izostala u slučaju Siniše Varge i Milanke Opačić jer kod njih nema nikakvoga iznenađenja.


Oni čak ne moraju ni govoriti, dovoljno je da njihova stranačka pripadnost bude uredno ažurirana na saborskim mrežnim stranicama. A u njihovom slučaju iznenađenja nema baš zato što je uvriježeno mišljenje da je politika danas »živi lopovluk«.


Drugačije rečeno, djevojka je predmet sprdnje zato što se ponaša onako kako od nje nitko ne očekuje, a oni koji su zavrijedili da budu predmet sprdnje, Varga i Opačić, to nisu zato što se oni ponašaju onako kako se od njih očekuje.


Njihov čin – pristupanje stranci Milana Bandića – za posljedicu je imao analize i procjene, a ne ni sprdnju, niti moralno zgražanje.


Zašto se dvoje ljudi – Milanka Opačić koja ima bogatu političku karijeru i koja i kada prestane biti saborska zastupnica neće biti kruha gladna i Siniša Varga koja ima solidnu i političku i profesionalnu karijeru i koji također kada prestane biti zastupnik neće biti kruha gladan – u ljeto 2019. godine upisuju u stranku čovjeka opterećenog optužnicama, sumnjama u korupciju i klijentelizam, dapače tvrdnjama da je stvorio sistem koji funkcionira na korupciji i klijentelizmu?


Odgovor valjda znaju njih dvoje, a sudeći prema njihovoj rječitosti u Saboru taj odgovor nećemo čuti. Nije odgovor ni Vargina objava na Facebooku jer sve ono za što se zalaže mogao je pokušati ostvariti i kao stručnjak.


Uostalom u toj objavi piše i da bi zdravstvena politika trebala biti nadstranačka. Pouka je ovotjednih zbivanja s djevojkom iz televizijskog priloga te Vargom i Opačić itekako porazna – izgleda da više nema snage ni za moralno zgražanje nad onim nad čime bi se moralno zgražati moralo, jer, čini se, radi se o nečem normalnom i uobičajenom, a nad normalnim i uobičajenim se nitko normalan ne zgraža. Abnormalno je normalizirana.