Različit pristup

Kako se stranke odnose prema članovima na udaru zakona: Osumnjičeni odlaze iz SDP-a, HDZ izbacio tajnicu i »hepovca«

Dražen Ciglenečki

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

HDZ je puno fleksibilniji prema članovima kojima se bavilo pravosuđe. Činjenica da je priveden i osumnjičen, nije po statutu HDZ-a razlog da bi se bilo kojeg člana brisalo iz stranke, jer bi time i prejudicirali krivnju, govorili su u toj stranci



ZAGREB Odluka Tomislava Sauche da, zbog sumnje Državnog odvjetništva da je kao predstojnik ureda premijera Zorana Milanovića pomoću fiktivih naloga ukrao pola milijuna, napusti SDP, naišla je na odobravanje u toj stranci. Vodeće ljude SDP-a mediji više neće pitati što će biti sa Sauchom i njegovim stranačkim članstvom.


Ovo je, međutim, i prilika za rekapitulaciju odnosa hrvatskih političkih stranka prema članovima koji su se našli na udaru zakona. U SDP-u su posljednjih godina u toj situaciji osim Sauche, od šire poznatih ljudi, bili Željko Sabo, Marina Lovrić Merzel, Zoran Vinković i Vesna Želježnjak. Bivši vukovarski gradonačelnik je nakon druge optužnice protiv njega, u proljeće 2014. podnio ostavku na članstvo u Predsjedništvu SDP-a, a u ožujku 2015., kad mu je sudska presuda za pokušaj podmićivanja HDZ-ovke Marije Budimir postala pravomoćna, napustio je stranku i otišao iz Sabora. Ubrzo nakon što je odslužio zatvorsku kaznu, Sabo se vratio u SDP.


Odlazak i ostavke


Nekadašnja sisačka županica Marina Lovrić Merzel u isto vrijeme je kad i Sabo, jer je pritvorena pod sumnjom za određene financijske malverzacije, podnijela ostavku na dužnost članice Predsjedništva SDP-a. Potom ju je još sisačka organizacija isključila iz stranke. Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković je u listopadu 2010. izbačen iz SDP-a zbog optužnice da je kao zastupnik varao na putnim troškovima i tako prisvojio 12 i pol tisuća kuna, ali i zato što je odbio razvrgnuti koaliciju s HDSSB-om. Vesna Želježnjak u travnju je prošle godine dala ostavku na mjestu gradonačelnice Virovitice zato što je nepravomoćno osuđena da je kao zastupnica na ime putnih troškova protuzakonito prisvojila 4.940 kuna. SDP nije napustila niti je isključena.HDZ je puno fleksibilniji prema članovima kojima se bavilo pravosuđe. Iz stranke su izbrisali samo bivšu šeficu računovodstva Branku Pavošević, nakon što je u USKOK-u svjedočila da je za HDZ-ovu blagajnu preuzimala novac koji je agencija Fimi Media izvlačila iz državnih poduzeća, te Radu Buljubašića, za kojeg je utvrđeno da je primao plaću u HEP-u iako tamo nije radio. U HDZ-u se uglavnom čvrsto inzistiraju na presumpciji nevinosti.

Tako je Božidar Kalmeta unatoč dvije optužnice, od kojih je ozbiljna naročito ona za aferu Remorker, i dalje gradonačelnik Zadra i član stranke. Jednako vrijedi za Petra Čobankovića, bivšeg ministra poljoprivrede, koji je priznao krivnju u slučaju Planinska, nagodio se s DORH-om i odgulio krumpir za opće dobro. Članstvo u HDZ-u nije mu prekinuto. Neven Jurica bio je član HDZ-a i dok je ležao u zatvoru zato što je kao veleposlanik u UN-u državni novac trošio u privatne svrhe. Stjepan Fiolić priznao je da je Ivi Sanaderu nosio novac dobiven prodajom državi zgrade koju je posjedovao u Planinskoj ulici, suđenje još traje kao i Fiolićevo članstvo u HDZ-u. Gradonačelnika Virovitice Ivicu Kirina Državno odvjetništvo tereti da je kao ministar unutarnjih poslova Fimi Mediji dao 7,5 milijuna kuna, suđenje nikako da okonča, a on je i dalje član HDZ-a. Najesen 2010. novinari su Branka Bačića pitali hoće li stranka kazniti Mladena Barišića, koji je prema vlastitom priznanju bio mozak operacije Fimi Media.


Tužba za izdaju




»Činjenica da je priveden i osumnjičen, nije po statutu HDZ-a razlog da bi se bilo kojeg člana brisalo iz stranke, jer bi time, između ostalog, i prejudicirali njegovu krivnju«, odgovorio im je tadašnji glavni tajnik HDZ-a. To se, primjerice, pokazalo opravdanim u slučajevima Berislava Rončevića i Olega Butkovića, čije su optužnice na kraju pale na sudu. Damir Polančec nije isključen nakon što je dospio u pritvor, ali jest kasnije kad se javno tužio da su ga u HDZ-u izdali.


HNS također ne reagira kad se njihovi članovi nađu u problemima sa zakonom. Dubrovačkog gradonačelnika Andru Vlahušića nisu izbacili niti nakon pravomoćne uvjetne presude. Đani Poropat je pravomoćno uvjetno osuđen zbog zlouporabe dužnosti gradonačelnika Rijeke, članstvo u HNS-u time mu nije dovedeno u pitanje. Srećko Ferenčak i danas je glavni tajnik HNS-a unatoč maratonskom procesu u aferi Nanbudo.Nedavno je DORH podnio optužnicu protiv Ivana Pernara jer je crtao grafite po privatnoj nekretnini, Živi zid nije ga izbacio.