Odljev zdravstvenih radnika

Kako riješiti problem? Rijeci nedostaje stotinu, Hrvatskoj čak 12 tisuća medicinskih sestara

Barbara Čalušić

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina

U Psihijatrijskoj bolnici Lopača paralelno s odlascima medicinskih sestara odlazili su i liječnici. No, kako nam je kazao ravnatelj bolnice, Neven Ivanović, iz bolnice su u istom vremenu otišla četiri liječnika, ali su njihova mjesta većim dijelom popunjena zapošljavanjem triju novih liječnika. 



RIJEKA – Odlazak desetak medicinskih sestara, koji je zamalo stavio ključ u bravu Psihijatrijske bolnice Lopača, kao i procjena sindikata prema kojoj riječkoj bolnici nedostaje između 60 i 100 medicinskih sestara, otvorili su još jednom pitanje kroničnog nedostatka ovog dijela medicinskog kadra bez kojeg niti jedan zdravstveni sustav ne može funkcionirati. Prema posljednjim procjenama, Hrvatskoj nedostaje oko 12 tisuća medicinskih sestara, ali po svemu sudeći i volje da se taj problem riješi.


– Naše sestre su vrlo kvalitetne i tražene su u zemljama, počevši od Slovenije pa dalje prema zapadu. Njih, nažalost, ponekad zaboravimo u izričaju, ali ne i u praksi te mislim da će to isto trebati uređivati u nadolazećim vremenima kolektivnim pregovaranjem i boljim plaćama te nagrađivanjem za njihov težak rad – kaže ministar zdravstva Milan Kujundžić.


Scenarij Lopače


Na pitanje je li to najava prema kojoj medicinske sestre i u Hrvatskoj mogu očekivati bolje uvjete rada i veće plaće, Kujundžić je ustvrdio da je on »samo« ministar zdravstva.


– Ne mogu ja to najavljivati, ja sam tek ministar zdravstva, a ovo je složeni proces koji ovisi o puno drugih subjekata – smatra ministar.Davor Štimac, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka, ustanove koja bi se također mogla suočiti sa scenarijem Lopače, rješenje ovog problema vidi u povećanju upisnih kvota u srednje medicinske škole.

– Teško je procijeniti koliko točno KBC-u Rijeka nedostaje medicinskih sestara, no u svakom slučaju nedostatak medicinskih sestara postoji. U ovom trenutku najveći je problem što mi na tržištu rada u našoj županiji nemamo medicinskih sestara i bolnica kontinuirano raspisuje natječaje za prijem medicinskih sestara, međutim, naše su potrebe neprekidno veće od onog broja koje se nalazi na tržištu rada. Sasvim sigurno jedno od rješenja ovog problema je povećanje upisnih kvota u naše srednje škole. Smatram da ih se za to zvanje u ovom trenutku premalo školuje. Više puta smo apelirali da se osjeća potreba za otvaranjem barem još jednog razreda za medicinske sestre kako bismo kratkoročno, ali i dugoročno, riješili ovaj problem – ističe Štimac.


Nedostatak medicinskih sestara osim preopterećenja za ovaj dio medicinskog kadra, pod upitnik stavlja i cjelokupnu kvalitetu usluge koju sustav pruža pacijentima.


Prazna mjesta


– Utječe li nedostatak medicinskih sestara na kvalitetu rada bolnica? Mi to pokušavamo kompenzirati, no onda naše sestre skupljaju prekovremene sate, umornije su i to dovodi do pojačane fluktuacije kadra jer im je jednostavno teško na poslu. Ponavljam, naša je ideja popuniti prazna mjesta i smanjiti broj prekovremenih sati – kaže Štimac.


U Psihijatrijskoj bolnici Lopača paralelno s odlascima medicinskih sestara odlazili su i liječnici. No, kako nam je kazao ravnatelj bolnice, Neven Ivanović, iz bolnice su u istom vremenu otišla četiri liječnika, ali su njihova mjesta većim dijelom popunjena zapošljavanjem triju novih liječnika. Ovo je još jedan dokaz kako u zdravstvenom sustavu manjak ostalog medicinskog kadra pada u drugi plan pred odlascima liječnika. To potvrđuje i ravnatelj Štimac.


– Problem je nedostatak medicinskih sestara. Mi nemamo problem nedostatka liječnika – potvrđuje ravnatelj riječke bolnice.