Ministar Vili Beroš

Kako je koronavirus probio osječku crtu obrane: Nije bilo propusta u radu bolnice. Pacijentica je naprosto primljena u bolnicu

Hina

foto: Davor Javorovic/PIXSELL

foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Zamoljen da pojasni kako je došlo do proboja koronavirusa u osječki KBC Beroš je kazao kako je to sada irelevantno, da liječnici uvijek postupaju s namjerom spašavanja života, a da nije moguće sve bolesnike testirati pri ulazu u hitni prijem.



OSIJEK – Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je danas da u radu osječkog KBC-a, u koji je jučer primljena pacijentica za koju se kasnije utvrdilo da je pozitivna na koronavirus, nije bilo propusta, a da će se u borbi protiv ove epidemije angažirati dodatne zdravstvene snage.


Nakon sastanka s Ravnateljstvom KBC-a i članovima županijskog Stožera Civilne zaštite Beroš je izjavio kako je u Osijek došao dati potprou liječnicima KBC-a i ravnatelju Željku Zubčiću, koji je pokazao promišljeni pristup te napravio pripreme kako bi osječki KBC što bolje odgovorio na ovu ugrozu.


Zamoljen da pojasni kako je došlo do proboja koronavirusa u osječki KBC Beroš je kazao kako je to sada irelevantno, da liječnici uvijek postupaju s namjerom spašavanja života, a da nije moguće sve bolesnike testirati pri ulazu u hitni prijem.




Imate različitu hitnoću medicinskih stanja i mislim da u tom kontekstu nije došlo do propusta u postupanju. Mi ponekad nemamo vremena čekati rezultate testiranja, i tako se jučer dogodilo u Osijeku. Nekavkih propusta u postupanju nisam primjetio, a riječ je o novoj bolesti, s kojom nitko nema iskustvo, kada je u pitanju priprema zdravstvenog sustava, ocijenio je Beroš.


Smatra kako “situacija nije alarmantna” i da je “pod nadzorom”, a potrebno je da epidemiolozi ograniče kontakte, da prema svim kontaktima odrede epidemiološke mjere. Drži da se tako zbivanja u osječkom KBC-u mogu staviti pod kontrolu, kao što je bilo i u nekim drugim zdravstvenim ustanovama, u kojima je također bilo slučajeva kada su pacijenti pozitivni na koronavirus ušli u zdravstveni sustav.


Na upit zašto su se u osječkom KBC-u dogodile smjene, ako nije bilo propusta u radu, Beroš je kazao kako su se “smjene dogodile prije” te da nisu u vezi s pojavom koronavirusa u ovom trenutku.


Zamoljen da komentira medijske napise o smjeni svoje pomoćnice za kvalitetu Jasminke Milas-Ahić ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić rekao je kako je razlog “djelovanje mimo njegovih ovlaštenja i dozvola, što je u ovoj kriznoj situaciji vrlo opasno”.


Takvo djelovanje može dovesti do dodatne zabune djelatnika i panike, smatra Zubčić.


Govoreći o prvom slučaju pacijenta kojemu je, mimo Klinike za infektologiju, potvrđen koronavirus rekao je kako se brzo reagiralo, vrlo brzo su pronađeni kontakti, pacijenti su prebačeni u respiracijski centar, a svi rizični djelatnici su stavljeni u samoizolaciju.


Spomenuti pacijenti bili su samo na pulmologiji i intenzivnom odjelu pulmologije. Prostori su dekontaminirani, djelatnici su poslani u samoizoalciji, i uzeti su im uzroci za testiranje, izvijestio je Zubčić.


Potvrdio je kako je određeni broj liječnika KBC-a u samoizolaciji, jer su došli iz drugih žarišta epidemije u Hrvatskoj te iz drugih bolnica, a neki iz predostrožnosti, istaknuvši kako od 26 trenutno oboljelih od koronavirusa, nema niti jednog zdravstvenog djelatnika.


Ističe kako trenutni broj djelatnika u samoizolaciji ne ugrožava rad KBC-a, jer su djelatnici organizirani u timovima, tako da u slučaju proboja virusa u bolnicu, uvijek može biti spreman tim. Napominje kako, sukladno ovlastima nadležnog ministra, osječki KBC ima ovlasti povlačiti kadar iz općin bolnica, koji bi mogli biti potrebni za respiracijski centar, koji pokriva područje pet slavonskih županija.


Kazao je kako osječki KBC još nije dobio dozvolu od struke za početak provedbe testiranja na korona virus, ali je osigurana oprema i moraju se uhodati metode.