Čelnik Nacionalnog sindikata policije

Kajkić: Pokreću disciplinski postupak jer godinama upozoravam na nepravilnosti u MUP-u

Hina

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Da policija protiv Kajkića pokreće postupak doznalo se nakon što je za jedan portal izjavio da je MUP u kolovozu 2015. po nalogu bivšeg ministra Ranka Ostojića čuvao i vozio službenim automobilom intedanta riječkog HNK-a Olivera Frljića na što je potrošeno pola milijuna kuna



Čelnik Nacionalnog sindikata policije MUP-a Nikola Kajkić ustvrdio je u četvrtak da policija protiv njega pokreće disciplinski postupak jer godinama upozorava na nepravilnosti u MUP-u od nabave opreme do političkog kadroviranja.


Da policija protiv Kajkića pokreće postupak doznalo se nakon što je za jedan portal izjavio da je MUP u kolovozu 2015. po nalogu bivšeg ministra Ranka Ostojića čuvao i vozio službenim automobilom intedanta riječkog HNK-a Olivera Frljića na što je potrošeno pola milijuna kuna.


Njegove tvrdnje da je policija vozila i čuvala Frljića potom su putem medija demantirali bivši ministar Ostojić i glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić.




Kajkić sada kaže da je u medijima možda nešto bilo pogrešno preneseno, ali da je on mislio na to da se ‘veliki novac’ potrošio na osiguranje preformansa Olivera Frljića.


Prikazao je pritom fotografije tog događaja, na kojima se vidi policajce u civilu i odorama te policijski pas, i ustvrdio kako je očito da su sve mjere bile poduzete i da je provodeno osiguranje skupa u kojem je, prema sindiklanim procjenama, sudjelovalo preko 150 policajaca.


No, Kajkić sumnja da te usluge nisu naplaćene iako je, kaže, prema Zakonu o javnom okupljanju organizator sportskih, kulturnih i zabavnih priredbi dužan sudjelovati u snošenju troškova dodatnih mjera koje će policija poduzeti radi osiguranja reda i mira izvan redovne djelatnosti.


“MUP svoje uluge naplaćuje za sportske klubove, koncerte i druge manifestacije, a budući da je ravnatelj policije rekao da nije osiguravao tu  prigodu ili kako bih to već nazvao, ja sam zato i rekao da ništa nije naplaćeno”, rekao je Kajkić.


Kaže da nema ništa protiv čuvanja Frljića, ako mu je netko prijetio i ako je bila sigurnosna procjena da ga treba čuvati, no dodao je kako za to postoji  procedura pa ne vidi razloga zašto to prikrivati.


Kajkić je rekao novinarima da vukovarsko-srijemska policija od njegovog sindikata traži suglasnost da ga udalji iz službe jer je protiv njega pokrenut kazneni postupak zbog poticanja člana obitelji na zlouporabe povjerenja u gospodrskom poslovanju.


No, dodao je da je načelnik vukovarske-srijemske policije Miro Bradić to učinio po naredbi ravnatelja policije Vlade Dominića koji je tražio da ga se “makne” s tog mjesta.


Kajkić tvrdi da je protiv njega podeseno čak 14 kazenih prijava, ali da mu ništa nisu mogli dokazati i da je sada protiv njega izvučena istraga iz rujna 2014. nakon što je rekao istinu o Frljiću.


Čelnik Nacionalnog sindikata policije iznio je niz navodnih nezakonitosti i nepravilnosti u MUP-u, pozivajući na odgovornost i ravnatelja policije Dominića.


Primjerice, sporno mu je što policijska ljetna majica stoji čak 230 kuna, iako nezadovoljava uvjete, kao i biranje policijskih istražitelja bez potrebnih uvjeta. Tvrdi također da je bivši ministar Ostojić angažirao usluge tvrtke ‘Euro posredovanje’ za osiguranje vozila koja nije sudjelovala u javnoj nabavi te da se u nekim policijskim upravama pišu nepostojeći prekovremeni sati.


Dominića smatra odgovornim i za stradavanje u požaru trojice Sirijaca koji su krajem ožujka uhvaćeni u ilegalnom prelasku granice na Bajkovu. Kajkić tvrdi da su izbjeglice po nalogu ravnateljstva bile zatvorene u podrumu zgrade Ministarstva financija bez protupožarnih mjera, iako su samo trebale biti zadržane.