Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
20. siječnja 2020.
Ovo nisu radili ni Jugoslaveni

Kad se pokoškaju HDZ-ovci leti perje: Andrija Mikulić vrijeđao sina Tuđmanovog bliskog suradnika

Foto Darko Jelinek
Foto Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 1. lipanj 2019. u 11:46 2019-06-01T11:46:13+02:00

Vrijeđaš mog pokojnog oca na način na koji su ga blatili Jugoslaveni. Ispričaj mi se, zatražio je Milas. "Neću, imam pravo na vlastito mišljenje", odbio je Mikulić

ZAGREB - Dan nakon izbora za Europski parlament, sastalo se Predsjedništvo HDZ-a i bilo je tijekom rasprave o rezultatu koji je stranka zabilježila određenih disonantnih tona, ali bio je to u osnovu pristojan razgovor.

Nije tako, međutim, bilo u četvrtak na sjednici proširenog Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a, koje moralo ispunuti zadaću analize izbornih rezultata, što ju je vodstvo stranke dalo svim županijskim organizacijama. Bilo je traženja ostavki, zbog velikog nedjeljnog podbačaja HDZ-a u Zagrebu, pa čak i teških osobnih uvreda.

Najviše je bure, neslužbeno doznajemo, izazvao istup Zvonimira Milasa, predsjednika HDZ-ovog područnog odbora Trešnjevka sjever, sina pokojnog veterana stranke Ivana Milasa. Na početku sjednice, na kojoj je bilo tridesetak ljudi, Mikulić je prezentirao avoju analizu rezultata, u kojoj je usporedio broj glasova HDZ-ove, ali nekih drugih, posebno desnih, lista na europskim izborima 2014. i 2019. u Zagreb, kao i u svakom od 17 područnih odbora. Iz tih je podataka jasno da je HDZ prošao puno lošije nego prije pet godina i da su mu liste na kojima su bili Ruža Tomašić, Bruna Esih i Marijana Petir uzele ozbiljan dio glasova.

Izborni debakl

Mikulić je, doznajemo, ustvrdio da se u datim okolnostima, s obzirom da zagrebačka organizacija HDZ-a nije imala odriješene ruke u kampanji, nije mogao ostvariti bolji rezultat od 13,63 posto. Ukratko, Mikulić je skinuo odgovornost sa sebe. Predsjednik područnog odbora Trnje Vedran Mihelčić izravno je prozvao vodstvo HDZ-a na čelu s Plenkovićem kao krivce za izborni debakl.

Milas je, međutim, došao do zaključka da odgovornost leži na Predsjedništvu HDZ-a u Zagrebu i da bi Mikulić i svi njegovi suradnici zato trebali podnijeti ostavke. Za Milasa je presudna bila činjenica da je u ostatku Hrvatske HDZ dobio 50 posto glasova više nego Hrvatski suverenisti, Neovisni za Hrvatsku i Marijana Petir zajedno, dok je u Zagrebu obratno, za te je tri liste glasovalo 50 posto više birača nego za HDZ. Nastavila se živa rasprava, a u jednom se trenutku Mikulić okrenuo prema Milasu.

- Milas, kila mozga dvije marke. Pokazat ću ti ja što je statistička analiza, kazao je glavni državni rezultat. Bila je to Mikulićeva aluzija na riječi Ivana Milasa u Saboru u studenom 1995. Nije on tom prilikom tvrdio da ljudski mozak tako malo vrijedi, ali upamćeno je upravo tako.

- Vrijeđaš mog pokojnog oca na način na koji su ga blatili Jugoslaveni. Ispričaj mi se, zatražio je Milas ispriku predsjednika zagrebačkog HDZ-a.

- Neću, imam pravo na vlastito mišljenje, odbio je Mikulić.

Bila je to, ističu naši sugovornici iz HDZ-a, vrlo ružna situacija. Ivan Milas je devedesetih godina spadao u krug najbližih suradnika Franje Tuđmana, ali u četvrtak se Mikulić rugao na račun njega i njegovog sina.

Međutim, Milas nije bio usamljen u zahtjevu za ostavku Predsjedništva. Za Mikulića je najopasnije što je rekao Frane Barbarić, predsjednik uprave HEP-a, koji je na čelu HDZ-a Novi Zagreb.

Potpuna podjela

- Predsjedništvo zagrebačke organizacije je opstruiralo HDZ na ovim izborima, glasila je Barbarićeva optužba. On je navodno jako blizak Plenkoviću i Vlada ga je u prosincu 2017. imenovala za predsjednika uprave HEP-a. Terminom opstrukcija upravo Plenković, doznajemo, opisuje ono što se HDZ-u dogodilo na izborima za Europski parlament.

Tim se izrazom koristi i Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, ali on u stranci slovi kao neslužbeni zaštitnik Andrije Mikulića. U vrijeme dok je Milijan Brkić vedrio i oblačio u HDZ-u, Mikulić je bio dio njegove mreže. Ali, kako je Brkić padao u drugi plan, Mikulićev je pokrovitelj postao Jandroković, koji ga je sačuvao i nakon što je HDZ doživio u Zagrebu debakl na lokalnim izborima 2017.

Kako bilo, prošireno Predsjednišvo zagrebačkog HDZ-a uputilo je u četvrtak Mikulićevu analizu Predsjedništvu stranke na državnoj razini. U paketu s tom analizom je i zapisnik s ove sjednice, što su tražili Mikulićevi protivnici, a da bi Plenković i kolege mu znale da su se u HDZ-u u Zagrebu potpuno podijelili.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.