Poplave

KUPA PRIJETI Izvanredno stanje u Hrvatskoj Kostajnici, u pomoć poslana i vojska

Hina

Foto Robert Anić / PIXSELL

Foto Robert Anić / PIXSELL

O trajnom rješenju problemu obrane od poplava u Hrvatskoj Kostajnici se govori već četiri godine jer je 2014. godine, za dosad najvišeg vodostaja, Una prodrla u gradsko središte



Prošle noći, kada je vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici premašio 450 centimetara, proglašeno je izvanredno stanje, a stanovnike ohrabruje što je rast vodostaja usporio i iznosi oko jedan centimetar na sat, pa je u 7 sati u utorak ujutro (13. ožujka) iznosio 454 centimetara.


Mještani, kojima pomažu vatrogasci i pripadnici Crvenog križa i dalje podižu zečje nasipe kako bi spasili okućnice i imovinu. Najdramatičnije stanje je u Ulici Davorina Trstenjaka, Unskoj ulici i Kavrlji.


O trajnom rješenju problemu obrane od poplava u Hrvatskoj Kostajnici se govori već četiri godine jer je 2014. godine, za dosad najvišeg vodostaja, Una prodrla u gradsko središte.




Iako su stručnjaci Hrvatskih voda predlagali podizanje obrambenog betonskog zida uz rijeku Unu u cijeloj dužini gradskog ugroženog područja, konzervatori su se usprotivili toj ideji zbog narušavanja vizure zaštićene gradske jezgre. Tada je dogovoreno kako je jedino prihvatljivo rješenje konstrukcija i postavljanje montažnih obrambenih elemenata, koji bi se za povoljnog vodostaja mogli ukloniti. Međutim, riječ je o zahtjevnijem projektu, koji još nije ostvaren.


Temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević donio je u utorak, 13. ožujka odluku o upućivanju do 100 vojnika za pomoć na području ugroženom poplavama na području Sisačko-moslavačke županije, priopćilo je Ministartstvo obrane (MORH) 


Tom odlukom je u u Letovanić upućeno 50 vojnika, u Petrinju 30 i u Hrvatsku Kostajnicu 20.


Prošle noći, kada je vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici premašio 450 centimetara, proglašeno je izvanredno stanje obrane od poplava.


MORH napominje da je ministar Krstičević jučer uputio stotinu vojnika za pomoć na području ugroženom poplavama na području Karlovačke županije. Trenutno je na području oko Mostanja u Karlovcu angažirano 15 pripadnika Oružanih snaga na punjenju vreća i izgradnji zečjih nasipa.