Od zvijezda do trnja

KRONOLOGIJA KRIZE Problemi u Agrokoru nisu od jučer. Kuhalo je više od desetljeća, eksplodiralo u siječnju

Jagoda Marić

Od početka ove godine kriza se u Agrokoru iz dana u dan razotkrivala pred očima javnosti / Foto Nenad REBERŠAK

Od početka ove godine kriza se u Agrokoru iz dana u dan razotkrivala pred očima javnosti / Foto Nenad REBERŠAK

Problemi u najvećoj hrvatskoj kompaniji sigurno nisu počeli prije deset mjeseci, jer godinama se znalo da Agrokor ima veliki dug prema dobavljačima, da ne plaća u dogovorenim rokovima, te da, uz ostalo i radi toga može kupovati kompanije u regiji, te da su kamate po kojima se koncern zaduživao daleko veće od konkurencije



ZAGREB – Problemi u najvećoj hrvatskoj kompaniji sigurno nisu počeli prije deset mjeseci, jer godinama se znalo da Agrokor ima veliki dug prema dobavljačima, da ne plaća u dogovorenim rokovima, te da, uz ostalo i radi toga može kupovati kompanije u regiji, te da su kamate po kojima se koncern zaduživao daleko veće od konkurencije. Ipak, od početka ove godine kriza se u Agrokoru iz dana u dan razotkrivala pred očima javnosti.


2. siječnja


Agencija Moody’s snizila je rejting Agrokora s B2 na B3, povećali su i opasnost od bankrota, no još tada su izglede ocijenili stabilnima jer su očekivali da će Agrokor stabilizirati svoju zaradu u idućih 12 mjeseci. Agencija je kasnije još dva puta, u ožujku i travnju snizila rejting Agrokora. Četvrti put učinila je to u lipnju.




16. siječnja


Javnost doznaje da je HBOR u prosincu 2016. godine tvrtkama Jamnica, Zvijezda, Ledo i PIK Vrbovec odobrio kredite u ukupnom iznosu od 48,3 milijuna eura.


18. siječnja


Agrokor je otkazao zajam kojim je trebao refinancirati obveze koje dospijevaju u sljedećim godinama, javnost za to doznaje nakon tjedan dana, a Agrokorove obveznice gube na vrijednosti.


26. siječnja


Ministar financija Zdravko Marić kazao je da je upoznat sa situacijom u Agrokoru, da ne vjeruje u bankrot jer je to po njemu i dalje dobra kompanija.


10. veljače


Ruski veleposlanik u Hrvatskoj, Anvar Azimov poručio je da Rusija očekuje da će Agrokor ispuniti sve svoje obveze prema ruskim bankama.


15. veljače


Ministar financija, Zdravko Marić izjavio je da je Agrokor prevelika kompanija da država na nju ne bi obratila pažnju, ali da Vlada nije ni u kakvim kontaktima s Agrokorom, da im se sama kompanija nije obratila.


24. veljače


Moody’s smanjuje izglede za rejting Agrokora iz stabilnih u negativne


ožujak


Cijeli ožujak obilježila je rasprava na političkoj sceni oko sastanka Ivice Todorića s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora, Božom Petrovim u Banskim dvorima, krajem mjeseca blokirani su i računi svih Todorićevih kompanija.


23. ožujka


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaprimilo je tri prijave protiv ministra financija Zdravka Marića vezane uz njegov posao u Agrokoru.


24. ožujka


Potpredsjednica Vlade, Martina Dalić, najavila je kako će Vlada uskoro donijeti poseban zakon koji bi se primjenjivao samo na sistemski važne kompanije.


27. ožujka


Predsjednik Agrokora, Ivica Todorić, konačno se sastao s predstavnicima 30-ak dobavljača koje je informirao o trenutnim aktivnostima i planovima u procesu stabilizacije koncerna.


29. ožujka


Prvi zamjenik izvršnog direktora ruske banke VTB, Jurij Solovjev, kazao je za Reuters da skupina kreditora Agrokora namjerava ovog tjedna potpisati »standstill« sporazum o mirovanju obveza.


30. ožujka


Iz VTB banke otvoreno progovorili o sumnjama u nepravilnosti u financijskim izvješćima Agrokora, Božo Petrov podnio kaznenu prijavu protiv Todorića.


31. ožujka


Vlada je Saboru uputila prijedlog lex agrokor.


2. travnja


Banke i Todorić dogovorili »standstill« aranžman.


4. travnja


U Zagreb je stigao Antonio Alvarez III koji bi trebao provesti restrukturiranje Agrokora.


6. travnja


Agrokorovi dobavljači prijete obustavom isporuke robe.


7. travnja


Uprava Agrokora podnijela je zahtjev za aktivaciju lex Agrokor, a Todorić poručio da sve što je stvarao 40 godina ostavlja hrvatskoj državi. Odlazi Alvarez, a standstill nikada nije realiziran.


10. travnja


Vlada imenovala Antu Ramljaka izvanrednim povjerenikom u Agrokoru.


travanj


Dogovara se kreditiranje Agrokora u kojem ne sudjeluje Sberbank, kao ni u onom početkom ljeta.


27. travnja


Pada Vlada Mosta i HDZ-a, Plenković na sjednici najavio razrješenje trojice Mostovih ministara jer su glasovali protiv prijedloga da Vlada odbije zahtjev SDP-a za pokretanjem povjerenja ministru financija Zdravku Mariću.


4. svibnja


Oporbi je nedostajao jedan glas za smjenu Marića. Po 75 zastupnika bilo je za smjenu i protiv nje.


ljeto


Sudski sporovi koje pokreće Sberbank protiv Agrokora.


22. rujna


Nakon pet i pol mjeseci šutnje, Todorić na svojoj internetskoj stranici optužuje Vladu da mu je otela Agrokor, nakon čega svakodnevno objavljuje optužbe na račun članova Vlade i Ante Ramljaka.


5. listopada


Izvanredna uprava Agrokora objavljuje izvješća za 2016. godinu po kojima je imovina ključnih kompanija Agrokora umanjena za 13,4 milijarde kuna.


9. listopada


Ramljak objavljuje konsolidirano izvješće po kojem je umanjena vrijednost cijele grupe 21 milijardu kuna, a otkriva i da je podnio kaznenu prijavu protiv Todorića