Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
21. siječnja 2020.
Problemi u Općoj bolnici

KRONIČNI MANJAK LIJEČNIKA Pulska bolnica odgodit će već zakazane preglede u ambulantama

Snimio Neven LAZAREVIĆ
Snimio Neven LAZAREVIĆ
Autor:
Objavljeno: 5. travanj 2018. u 23:54 2018-04-05T23:54:36+02:00

Hitnu službu ne možemo zatvoriti. Internisti će raditi na hitnom odjelu a za to vrijeme neće moći raditi u ambulanti. Reducirat ćemo rad opće internističke ambulante, prema kadru i mogućnostima, a pacijente molimo da dio pretraga obave kod svojih obiteljskih liječnika te internista u domovima zdravlja u Labinu, Umagu, Poreču i Rovinju, objavila je danas novinarima ravnateljica pulske bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić

Kroničan manjak liječnika u pulskoj Općoj bolnici upravo se prelama preko hitnog bolničkog prijema, već godinama slabe točke u čitavom hrvatskom javnom zdravstvu. Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP) u Puli "nose" tek dvije specijalistice hitne medicine i povremeno jedan specijalizant, dok je drugi specijalizant na obuci u riječkoj klinici a šest liječničkih mjesta je nepopunjeno. Da bi osigurali skrb za hitne pacijente, ravnateljstvo bolnice odlučilo se povući sve specijaliste i subspecijaliste bolnice za rad na hitnom prijemu, što će se prvo odraziti na upola kraće radno vrijeme općih internističkih ambulanti.

- Hitnu službu ne možemo zatvoriti. Internisti će raditi na hitnom odjelu a za to vrijeme neće moći raditi u ambulanti. Reducirat ćemo rad opće internističke ambulante, prema kadru i mogućnostima, a pacijente molimo da dio pretraga obave kod svojih obiteljskih liječnika te internista u domovima zdravlja u Labinu, Umagu, Poreču i Rovinju, objavila je danas novinarima ravnateljica pulske bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić.

Dulje liste čekanja

- Počeli smo od najbezbolnije ambulante, od općeinternističke koja pokriva najširu patologiju, gdje može uskočiti i obiteljski liječnik i internisti u domovima zdravlja u Istri. Ako ovaj problem bude predugo trajao, naravno da će se povećati liste čekanja, ali ne za žurne, već za tzv. hladne preglede. Problem je nastao zbog nedostatka kadra u hitnom bolničkom prijemu, gdje stalno raste broj pregleda i ne može se pokriti s minimalnim brojem liječnika. Samo na hitnom prijemu, jer bolnica ima i druge hitne službe, liječnik u prosjeku pregleda 40-50 pacijenata dnevno. A nije riječ o običnom pregledu, to su kompletne obrade i dijagnostičke i terapijske. Ako ne osiguramo kadar za dežurstva u hitnoj službi, dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije neće riješiti problem, kaže dr. Hrstić.

Protupožarne mjere

Prema pravilniku, do izobrazbe specijalista hitne medicine, na OHBP-u mogu raditi internisti, kirurzi i anesteziolozi te specijalizanti s tih djelatnosti. Protupožarne mjere u pulskoj su bolnici poduzeli, vele nadležni, jer je problem na hitnoj hitno trebalo riješiti, a planiraju se i dugoročni potezi.

Prva nada je povlačenje specijalizanata pulske bolnice iz klinika na kojima se trenutno obučavaju, što zadnjih godina Ministarstvo odobrava tijekom turističke sezone kada je pritisak na hitnu službu u Istri barem udvostručen.

Dugoročne mjere iziskuju ozbiljne administrativne promjene kao što je bolje vrednovanje rada na hitnom prijemu, dodatno bodovanje pri novom zapošljavanju i slične stimulativne potpore, kaže ravnateljica dr. Hrstić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.