Izmijenili povijest

KRIVOTVORINA NA WEBU: HDZ se lažno predstavlja kao prva nesocijalistička stranka u Hrvatskoj

Dražen Ciglenečki

Foto Kristina Štedul Fabac / PIXSELL

Foto Kristina Štedul Fabac / PIXSELL

HDZ naprosto laže. Lako je provjerljivo da je HSLS prvi osnovan. No, ovo je hadezeovska svijest, u osnovi vrlo slična staljinističkoj, ističe dugogodišnji član HSLS-a Božo Kovačević



ZAGREB Službene internetske stranice služe strankama kako bi one same sebe predstavljale u što boljem svjetlu. Prirodno je da se na njima stranke hvale i vlastitom prošlošću. Ali, to ne znači da smiju lagati i krivotvoriti općepoznate povijesne činjenice. A upravo je to jučer na svojem webu napravio HDZ. Da bi stvar bila još paradoksalnija, povijesni falsifikator je u ovom slučaju Dinko Čutura, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva.


Na jučerašnji dan prije 29 godina započeo je Prvi opći sabor HDZ-a, koji je trajao dva dana, a povodom te obljetnice veteran stranke Čutura napisao je prigodan tekst. »Bio je to prvi osnivački sabor jedne ‘nesocijalističke’ stranke u tadašnjoj Jugoslaviji i prvi sabor jedne hrvatske demokratske stranke nakon više od pola stoljeća komunističkog jednoumlja«, autoritativno je ustvrdio Čutura, kojeg je Vlada Andreja Plenkovića u svibnju 2017. postavila na čelo Hrvatskog državnog arhiva. U sljedećoj je rečenici on još jednom inzistirao da je to bio »prvi sabor jedne demokratske stranke nakon pola stoljeća totalitarizma«.


Notorna neistina 


Riječ je, međutim, o notornoj neistini. Taj HDZ-ov sabor nije bio prva osnivačka skupština neke nesocijalističke stranke ni u Hrvatskoj, a kamoli na prostoru Jugoslavije. Čutura i HDZ su u slavljeničkom raspoloženju ignorirali stranke osnovane prije njihove. Budući da se krajem osamdesetih godina u okviru SFRJ najviše u Sloveniji osporavalo komunistički monopol i izražavalo zahtjeve za višestranačkim pluralizmom, logično je da je upravo u toj republici utemeljena prva stranka. U dvorani ljubljanskog Cankarevog doma, 11. siječnja 1989. održana je osnivačka skupština Slovenskog demokratskog saveza, a Dimitrij Rupel izabran za predsjednika. Tek pet mjeseci kasnije osnovan je HDZ, a skup u Lisinskom o kojem piše Čutura dogodio se više od godinu dana nakon Cankarevog doma. Što se Hrvatske tiče, HDZ je prestigao HSLS, čiji je inicijativna skupština održana 21. veljače 1989., a osnivačka iste godine 20. svibnja u tadašnjem Radničkom i narodnom sveučilištu Moša Pijade.




Prije HDZ-a se pojavio još i UJDI, ali to udruženje intelektualaca koji su se zalagali za demokratizaciju Jugoslavije nije preraslo u političku stranku.


Screenshot HDZ


Screenshot HDZ



Otkud onda ravnatelju Hrvatskog državnog arhiva podatak koji je jučer objavljen na HDZ-ovoj stranici? Nismo to uspjeli doznati jer se Čutura nije javljao na mobitel. Dugogodišnji član HSLS-a Božo Kovačević, nekadašnji ministar i veleposlanik u Rusiji, bio je, pak, jako iznenađen kad smo ga izvijestili da si je HDZ počeo prisvajati status prve nesocijalističke stranke u Hrvatskoj. Kovačević je, naime, aktivno djelovao na hrvatskoj političkoj sceni krajem osamdesetih i dobro se sjeća tadašnjih zbivanja.


Što je sljedeće? 


– HDZ naprosto laže. Čak i u dnevnicima Franje Tuđmana ima natuknica da je HSLS osnovan 20. svibnja 1989. Uime inicijativnog odbora HDZ-a na toj su osnivačkoj skupštini kao gosti bili Tuđman i Dalibor Brozović, koji je i održao pozdravni govor. Lako je provjerljivo da je HSLS prvi osnovan. No, ovo je hadezeovska svijest, u osnovi vrlo slična staljinističkoj. Posebno je neobično da se krivotvorenjem bavi ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva. Što je sljedeće, hoće li se sa starih fotografija brisati osobe koje se ne uklapaju u HDZ-ovu verziju povijesti – pita se Kovačević.


Čuturin je tekst nabijen tradicionalnom HDZ-ovom nacionalnom patetikom, pa se, primjerice, ističe da je na Prvom općem saboru stranke »posvjedočeno da je HDZ svojim programom probudio i rasplamsao prigušenu i potisnutu nacionalnu svijest hrvatskog naroda, da je ujedinio razjedinjenu i zavađenu i domovinsku i iseljenu Hrvatsku«.