Zahtjev predsjednika HSS-a

KREŠO BELJAK Plenković treba hitno dekretom smijeniti Dalić i Ramljaka, u Agrokoru se zbila ‘pljačka par excellence’

Hina

Zdravka Marića ili Martinu Dalić ja nikada ne bih trpio u Vladi da sam premijer čistih ruku, što Plenković vrlo vjerojatno jest - poručio je čelnik HSS-a / Snimio Darko JELINEK

Zdravka Marića ili Martinu Dalić ja nikada ne bih trpio u Vladi da sam premijer čistih ruku, što Plenković vrlo vjerojatno jest - poručio je čelnik HSS-a / Snimio Darko JELINEK

»Jučerašnje događanje otvorilo mi je oči da vidim tko upravlja Hrvatskom i Vladom i HDZ-om, to nije Plenković, nego Martina Dalić, a vjerojatno iza nje Borislav Škegro i ekipa iz devedesetih«, poručio je Beljak. Ne može se, dodaje, načuditi Plenkoviću i njegovu odabiru prvih suradnika te svemu onome što sada trpi ni kriv ni dužan, jer je imao čiste ruke kada je preuzeo HDZ i Vladu



ZAGREB Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u petak je izjavio kako od premijera Andreja Plenkovića očekuje da pod hitno, dekretom smijeni potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić i izvanrednog povjerenika za Agrokor Antu Ramljaka, koje proziva za aferu u tom koncernu koja, smatra, nadmašuje »sve pljačke i privatizacije«.


 »Ramljak je jučer rekao kako je svjestan da je pogriješio i da mu je jasno kako u javnosti izgleda kada tvrtku s dva zaposlena u kojoj je radio, a u kojoj su imale oko četiri tisuće kuna neto plaću, sada plaća 250 tisuća kuna tjedno«, istaknuo je na konferenciji za novinare Beljak, koji traži da premijer smijeni Ramljaka i Dalić, »koja je vrlo vjerojatno vrlo, vrlo duboko involvirana u cijelu tu aferu«.


 Tematsku sjednicu saborskog Odbora za gospodarstvo o Agrokoru ocijenio je unaprijed dogovorenim scenarijem »otegni, razvuci«, po kojem su zastupnici HDZ-a i HNS-a imali unaprijed pripremljene hvalospjeve za Dalić i Ramljaka.




 Očekivao je, kaže, da će »netko Ramljaku predati kitu cvijeća i čestitati mu na njegovoj ogromnoj žrtvi koja košta 250 tisuća kuna tjedno«. Ocijenio je kako je u Agrokoru riječ o »pljački par excellence koja nadmašuje sve pljačke i privatizacije koje su se dogodile u zadnjih 28 godina i da nitko tome ne želi stati na kraj«.


Hrvatskom, Vladom i HDZ-om ne upravlja Plenković, nego Martina Dalić


 »Jučerašnje događanje otvorilo mi je oči da vidim tko upravlja Hrvatskom i Vladom i HDZ-om, to nije Plenković, nego Martina Dalić, a vjerojatno iza nje Borislav Škegro i ekipa iz devedesetih«, poručio je Beljak. Ne može se, dodaje, načuditi Plenkoviću i njegovu odabiru prvih suradnika te svemu onome što sada trpi ni kriv ni dužan, jer je imao čiste ruke kada je preuzeo HDZ i Vladu. 

Što se u međuvremenu dogodilo, ne mogu znati, ali čini mi se da nema dovoljno hrabrosti da to razriješi jer sam siguran da bi mu to donijelo pozitivne poene, kaže Beljak.


 »Zdravka Marića ili Martinu Dalić ja nikada ne bih trpio u Vladi da sam premijer čistih ruku, što Plenković vrlo vjerojatno jest«, poručio je čelnik HSS-a. Smatra da zbog njegova nedjelovanja svi građani Hrvatske trpe štetu, »a trpjet će i još veću«.


 Cijela priča oko lex Agrokora od početka nije normalna jer je, poručio je Beljak, riječ o direktnom uplitanju države u rad privatnog poduzeća »koje, istina je, jest dijete HDZ-a iz devedesetih, no ovo uplitanje države je u rangu Kine, Kube ili sličnih zemalja«.


Agrokor je dokaz da RH nije provela tranziciju, da su se elite iz komunizma prebacile u HDZ


 To je, po HSS-ovcu, još jedan dokaz da Hrvatska nije provela nikakvu tranziciju, nego su se samo elite koje su upravljale u komunizmu prebacile u HDZ i sada to rade na daleko drastičniji način nego prije. 

Beljak je najavio da je HSS prva stranka koja počinje s pripremama za izbore za Europski parlament iduće godine, na koje će izaći samostalno, a biračima će ponuditi smjernice stranačke vanjske politike, među kojima izdvajaju odustajanje od inicijative Tri mora, a približavanje Njemačkoj, Francuskoj i Beneluxu, proglašenje ZERP-a i uvođenje eura, ali bez inflacije.


 Upitan znači li to da će HSS i na parlamentarne izbore samostalno, Beljak je kazao da imaju potpisan sporazum sa SDP-om, ali da »više vjeruje riječima nego potpisima« te da će na izborima s onima koji pristaju na njihove programske smjernice.