Nagla promjena vremena

KRAJ VRUĆINAMA Na Kvarneru već počeli pljuskovi uz jaku grmljavinu. Do kraja dana dolaze i ostalima

P. N.

Ilustracija Pixabay

Ilustracija Pixabay

Izdan je narančasti meteoalarm za Sjeverni Jadran i Istru, a crveni za podvelebitsko područje. Upozorava se na izraženije pljuskove na riječkom području, te moguće poplave, olujne udare vjetra i tuču



Hrvatsku danas čeka dolazak dugo najavljivanog ciklonalnog poremećaja s kišom i neverinima, koji bi tijekom sutrašnjeg dana temperature mogao ponegdje spustiti i do 15 stupnjeva. U Rijeci je pljuštati počelo oko 9,30.


DHMZ za danas najavljuje postupno naoblačenje sa sjeverozapada, uz kišu i grmljavinske pljuskove. Oborine će biti najprije na sjevernom Jadranu te u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj, a poslijepodne i osobito navečer i drugdje. Moguće je grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša, uglavnom u zapadnim predjelima. Najviše sunčanog vremena bit će u Dalmaciji. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, mjestimice s jakim udarima, a na Jadranu umjereno i jako jugo. Najviša dnevna temperatura zraka između 24 i 29, a u Slavoniji i osobito u Dalmaciji do 33 °C. Sutra će opet biti kiše i pljuskova, a grmljavinsko nevrijeme izglednije je na Jadranu. U unutrašnjosti će puhati umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjereno i jako jugo, već u noći na sjevernom Jadranu u okretanju na jaku, podno Velebita i olujnu buru. Bit će osjetno svježije. Najniža jutarnja temperatura zraka od 12 do 16, na Jadranu od 18 do 23 °C. Najviša dnevna između 17 i 22 na kopnu te od 22 do 27 na obali i otocima.


Od ponedjeljka slijedi postupno smirivanje vremena, najprije u zapadnim predjelima. Temperatura zraka u porastu, pa će prema kraju idućeg tjedna opet rasti, do 28 stupnjeva Celzijusa.




Izdan je narančasti meteoalarm za Sjeverni Jadran i Istru, a crveni za podvelebitsko područje. Upozorava se na izraženije pljuskove na riječkom području, te moguće poplave, olujne udare vjetra i tuču. Za Kvarner su najavljeni i jaki udari juga, koje će okrenuti na buru. 


Portal Istramet je objavio kako su prije izražene fronte koju očekujemo u noći na nedjelju, već u subotu zabilježene su snažne predfrontalne nestabilnosti.


Najžešće je bilo u unutrašnjosti Istre gdje je zabilježena velika grmljavinska aktivnost, lokalno uz vrlo obilne oborine. Pritom je u dijelovima Pazinštine i Žminjštine bilo i čak i krupnije tuče! U posljednja 24 sata najviše kiše palo je u Starom Pazinu (16 mm) i Špinovcima (14 mm), a to je tek uvod u jače pogoršanje vremena koje predstoji uz lokalno više od 50 mm kiše.


U sklopu predfrontalnih nestabilnosti, jutros se na moru zapadne Istre razvijaju jači neverini koji će vrlo vjerojatno u idućih sat-dva zahvatiti velik dio područja. Pritom lokalno valja očekivati izraženije pljuskove, a na moru su moguće pijavice!