Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
21. siječnja 2020.
Je li vrijeme?

KONFUZNA VANJSKA POLITIKA Vlada se protivi posjetu Vučića, SAD hvali predsjedničin poziv

Foto Novi list / Reuters
Foto Novi list / Reuters
Autor: ,
Objavljeno: 1. veljača 2018. u 7:27 2018-02-01T07:27:11+01:00

U Plenkovićevoj vladi bili su zatečeni javnim pozivom Kolinde Grabar-Kitarović srpskom predsjedniku i u neslužbenim razgovorima ne skrivaju da se ona o tome nije prethodno konzultirala s premijerom, s kojim bi trebala sukreirati vanjsku politiku

ZAGREB Vanjska politika Hrvatske dan nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u službeni posjet, uspjela je ostaviti dojam potpune konfuzije. Naime, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, nježno rečeno, baš i ne podržava dolazak Vučića u Zagreb. Mnogo je toga u ovoj priči bizarno.

Mnogi su novinari na svoje mailove iz MVEP-a dobili odgovor na upit, a da upit nisu poslali. Objašnjeno nam je da je bilo više upita na temu hrvatsko-srpskih odnosa, pa su odlučili odgovor poslati svim novinarima koje imaju na listi. U tom odgovoru na upit pozornost valja obratiti na posljednji, treći pasus.

Pozitivan korak

– Nažalost, ustrajnosti hrvatske strane u rješavanju otvorenih pitanja s ciljem poboljšanja bilateralnih odnosa, ne pridonose postupci srbijanske strane, poput propagandističke i manipulativne izložbe o Jasenovcu postavljene 25. siječnja 2018. godine u UN-u. Vlada RH je reagirala vrlo čvrsto na takve postupke srbijanske strane te retoriku visokih dužnosnika RS-a. U toj perspektivi gledamo i procjenu pravog trenutka za susrete visokih dužnosnika – navodi MVEP. Dakle, očito je da Ministarstvo smatra da sadašnji trenutak, 12. i 13. veljače, za kada je najavljen posjet, nije pravi trenutak te da se protivi dolasku predsjednika Srbije u službeni posjet u tom trenutku. Već to bi bilo sasvim dovoljno za konfuziju, ali tu nije kraj. Malo prije nego što je MVEP poslao »odgovor na upit«, na Twitteru se oglasilo Veleposlanstvo SAD-a i poziv Vučiću ocijenilo kao pozitivan korak.

– Drago nam je vidjeti ovaj pozitivan korak. Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju poboljšane odnose između Hrvatske i Srbije. Ovaj je odnos ključ stabilnosti i napretka čitave regije – navodi veleposlanstvo. Dakle, veleposlanstvo strane države podržava posjet Vučića Hrvatskoj, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova mu se, barem u ovom trenutku, de facto protivi.

Životna pitanja 

Iz Ureda predsjednice Republike kratko su poručili »držimo da je sazrelo vrijeme za posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Vidimo to i po pozitivnim reakcijama, ne samo iz Hrvatske«. Kako doznajemo o posjetu, odnosno datumu posjeta, Vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova obaviješteni su prije više od tjedan dana. Na samom posjetu radi se mjesecima i on je bio najavljen (ne i potvrđen) u kolovozu prošle godine. Pokušali smo doznati što se promijenilo od prošle jeseni, kada je predsjednica Republike odgodila Vučićev posjet i to zbog podizanja spomenika majoru Tepiću i izjava ministra obrane Aleksandra Vulina o tome da je u Hrvatskoj vođen građanski rat, a objašnjenje glasi da je najvažnije rješavati životna pitanja i otvorena pitanja između dviju država.

Vučić je u utorak potvrdio da prihvaća poziv i najavio da će razgovarati sa svim hrvatskim dužnosnicima, te da će posjetiti i predstavnike srpskog naroda.

– Nije vrijeme da govorimo teške riječi i vrijeđamo se. Vrijeme je da rješavamo probleme koji postoje između dviju država – kazao je Vučić i dodao da razgovori neće biti laki ni ugodini, ali će biti korisni i za Hrvatsku i za Srbiju.

Plenković će primiti Vučića

Premda je iz priopćenja MVEP-a posve jasno da u Vladi smatraju da nije vrijeme za Vučićev dolazak u Zagreb, u Banskim dvorima su nam rekli da će ga ipak primiti i premijer Andrej Plenković. »U tom se priopćenju navodi sve što Hrvatska poduzima. A, osim toga, svaki put kad je predsjednik neke države posjetio Hrvatsku, sastao se i s premijerom«, kazali su nam u Vladi.

Riječ je, dakle, o vrlo neobičnoj situaciji. U Plenkovićevoj vladi bili su zatečeni javnim pozivom Kolinde Grabar-Kitarović srpskom predsjedniku i u neslužbenim razgovorima ne skrivaju da se ona o tome nije prethodno konzultirala s premijerom, s kojim bi trebala sukreirati vanjsku politiku. Ali, kad je već došlo do ovoga, premijer nije spreman zatezati odnose s Pantovčakom i ići dalje od slanja neizravnih poruka, kao spomenute iz priopćenja MVEP-a. Predsjednica je dovela Vladu pred svršen čin, ali budući da oni pripadaju istoj političkoj opciji, izostat će veća politička drama. Naročito nakon što su iz američkog veleposlanstva vrlo pozitivnim ocijenili potez Kolinde Grabar-Kitarović. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.