Nezadovoljstvo

KOMADINA I OSTOJIĆ DIŽU RUKE OD BERNARDIĆA? Žele ga natjerati da sam ode s čela SDP-a

Dražen Ciglenečki

Dosad su gradske, općinske, odnosno mjesne organizacije SDP-a u Zagrebu izabrale otprilike tri četvrtine od ukupno tisuću delegata, a na osnovi njihovog popisa procjena je, koja se širi strankom, da pretežu oni koji uopće nisu skloni Bernardiću



O predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću ipak će se vjerojatno odlučivati na stranačkoj Konvenciji, koja će se održati 17. ili 24. veljače. Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin je u rujnu prošle godine zahtijevao da se na izvještajnoj Konvenciji, koja je sukladno statutu trebala biti 2017., glasuje o nepovjerenju Bernardiću. No, tada su Bernardić i njegovi podupiratelji u vodstvu stranke tu inicijativu suzbili na način da je organizirano izjašnjavanje Glavnog odbora SDP-a, koji je praktično konsenzusom podržao Bernardića. Činilo se da si je on time »kupio« politički predah na dulji rok.



Nije jedini problem SDP-a predsjednik stranke.


– Čini mi se da mi više niti na vrijednosnoj razini ne funkcioniramo kao jedna stranka. Dok dio vodstva inzistira na politikama SDP-a, dio stranke je otišao u populizam, analizira stanje u SDP-u jedan njihov saborski zastupnik.





Javno ismijavanje


U međuvremenu se, međutim, rejting SDP-a nije počeo oporavljati nego je nastavio padati, javna percepcija Bernardića još se pogoršala, mediji ga otvoreno ismijavaju, nezadovoljstvo je u stranci sve izraženije i izvjesno je da će ipak predsjednik SDP-a biti glavna tema Konvencije, a ne, kako je planirano, statutarne promjene i program. Netko će gotovo sigurno zatražiti da se dnevni red Konvencije dopuni točkom dnevnog reda glasovanje o nepovjerenju Bernardiću, s čim se onda treba složiti većina prisutnih delegata. Zato je ključan sastav delegata s pravom glasa. A on je trenutačno navodno takav da se Bernardiću ne piše dobro.


Dosad su gradske, općinske, odnosno mjesne organizacije SDP-a u Zagrebu izabrale otprilike tri četvrtine od ukupno tisuću delegata, a na osnovi njihovog popisa procjena je, koja se širi strankom, da pretežu oni koji uopće nisu skloni Bernardiću. Potvrdilo nam je to više visokopozicioniranih SDP-ovaca. Jedan od njih ističe da je »Bernardić jako nezadovoljan sastavom delegata Konvencije«. Ako su te procjene točne, nije jasno kako se Bernardiću to moglo dogoditi.


– Priča se, primjerice, da su u zagrebačkim mjesnim organizacijama Bernardićevi ljudi vodili računa samo o tome tko će biti izabran za njihove predsjednike, a ne i o delegatima za Konvenciju. Možda nisu pretpostavljali da bi izvještajna Konvencija mogla biti posebno važna, pa je delegatima postalo i dosta Bernardićevih neistomišljenika, rekao nam je jučer član predsjedništva SDP-a.


To ne znači, ako je sastav Konvencije zaista nepovoljan za Bernardića, da bi svi oni koje se smatra njegovim oponentima nužno glasovali protiv predsjednika SDP-a. No, već je i ovo dovoljan razlog za Bernardićevu nelagodu. Stoga su se jučer pojavile glasine da se on, kako bi izbjegao eventualnu smjenu, sprema predložiti na Konvenciji da ponovno budu neposredni izbori za predsjednika SDP-a, na kojima bi osporavani Bernardić dobio novi legitimitet za vođenje stranke. Nagađa se, naime, da Bernardić, nakon što je značajan broj članova isključen, izbrisan iz SDP-a, a neki drugi upisani, bolje stoji među članstvom nego delegatima Konvencije. Naravno, kad bi Bernardiću bilo izglasano nepovjerenje, također bi slijedili izravni izbori za predsjednika SDP-a.


Odmah u sukob


Ali, čak se i pojedini SDP-ovci koji misle da Bernardić treba što prije napustiti mjesto predsjednika stranke pribojavaju ovakvog otvorenog sraza na Konvenciji.


– Nerealno je očekivati da će taj skup biti demonstracija jedinstva SDP-a. Neće. Nezamislivo mi je da netko na početku ne ustane i zatraži da se u dnevni red uvrsti glasovanje o Bernardiću. U tom ćemo se slučaju odmah sukobiti. Ne bih u takvim okolnostima isključio niti da se, poput svojedobno HSLS, podijelimo u dvije stranke. Bilo bi stoga dobro da se te stvari ne rješavaju na Konvenciji – ocjenjuje naš sugovornik iz vrha SDP-a.


Ima i onih koji priželjkuju da se Bernardić sam povuče i to nakon što mu potporu uskrate Zlatko Komadina i Rajko Ostojić, koji su uvelike zaslužni za njegovu pobjedu na izborima za predsjednika SDP-a.


– Nije to skroz nemoguće. Ne drže Komadina i Ostojić glave u pijesku, pa da vjeruju da će se Bernardić popraviti i pretvoriti u pravog političkog lidera kakav je potreban SDP-u. Bernardić je u medijima obilježen kao loš i to se neće promijeniti što god da on napravio. Zato bi Komadina i Ostojić mogli dignuti ruke od njega i na taj se način pokušati barem djelomično iskupiti za to što su zagovarali da po odlasku Zorana Milanovića predsjednik SDP-a bude Bernardić – nada se jedan SDP-ov dužnosnik. Neki naši sugovornici tvrde da se Rajko Ostojić već potpuno ohladio od Bernardića.