Samo jedan državni aparat

KBC Zagreb opovrgava “alarmantno stanje”; na PET/CT čeka se 30-ak dana

Hina

Foto NL arhiva

Foto NL arhiva

 Na Rebru, koje ima jedini "državni" PET/CT centar u zemlji, opovrgavaju medijske napise o ogromnom priljevu pacijenta, iako su na njih sada upućeni onkološki pacijenti iz cijele zemlje, zbog isteka ugovora s Medikolom. Za ovu najsuvremeniju i najpouzdaniju metodu utvrđivanja metastaza kod malignih bolesnika prvi slobodan termin na Rebru je početkom srpnja



ZAGREB Privatnoj poliklinici Medikol krajem lipnja istječe ugovor s HZZO-om, pa su od 17. svibnja prestali naručivati nove pacijente za PET/CT dijagnostičku pretragu, no to nije stvorilo alarmantno stanje jer onkološki pacijenti u KBC-u Zagreb na tu pretragu čekaju 30-ak dana, izjavio je za Hinu predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja KBC-a Zagreb Dražen Huić.


 Na Rebru, koje ima jedini “državni” PET/CT centar u zemlji, opovrgavaju medijske napise o ogromnom priljevu pacijenta, iako su na njih sada upućeni onkološki pacijenti iz cijele zemlje, zbog isteka ugovora s Medikolom. 


Za ovu najsuvremeniju i najpouzdaniju metodu utvrđivanja metastaza kod malignih bolesnika prvi slobodan termin na Rebru je početkom srpnja.  




Pacijenti su im i odrasli i djeca, no djecu u hitnim slučajevima uspijevaju “progurati” malo ranije. Rade u dvije smjene od 7,30 do 20 sati, svim danima osim vikendom.


Huić kaže da bi radili i vikendom da ne ovise o proizvodnji radioaktivnog materijala. O kontrastnim sredstvima ovisi i cijena ove pretrage u KBC-u Zagreb, za koju im HZZO plaća oko sedam tisuća kuna.


No poručuju kako ni teoretski nije moguće da Rebro duže izdrži sadašnji priljev pacijenata iz cijele Hrvatske. Najviše godišnje mogu obaviti 3.300 PET/CT pretraga, od 9.000, koliko ih se obavi u cijeloj Hrvatskoj. 


Iako se neslužbeno doznaje da će problem biti uskoro riješen produženjem ugovora s Medikolom, predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu KBC-a Zagreb ističe da to nije rješenje. Nedostaju nam još dva takva uređaja u državnim bolnicama kako bi se prekinula ova ovisnost o privatnicima, ističe predstojnik Zavoda. 


PET/CT pušten je u rad prije četiri godine, a kompletno opremanje koštalo je oko 30 milijuna kuna. Usporedbe radi, HZZO je samo prošle godine za PET/CT pretrage Medikolu platio 40 milijuna kuna za 6.159 PET/CT postupaka.


Samo za dio novca, koji je proteklih godina plaćen Medikolu, već odavno se moglo otvoriti još dva potrebna PET/CT centra, kažu u KBC-u Zagreb.  


“Prava je šteta što su se autoriteti u zdravstvu dosad tako odnosili prema PET/CT pretrazi. Trebalo je na vrijeme misliti da sve regije u državi budu pokrivene, a ne da u cijeloj Hrvatskoj imamo samo jedan aparat u državnoj bolnici”, kaže Huić te ističe da je prilika propuštena još 2007. kada je HZZO sklopio prvu ugovor s Medikolom. Bilo je to u vrijeme prve vlade Ive Sanadera i u mandatu ministra zdravstva Nevena Ljubičića.


Velik dio sredstava HZZO-a, namijenjenih Medikolu, cijelo je vrijeme odlazio upravo na PET/CT, na koji je Medikol, u vlasništvu obitelji Rajković, imao monopol do rujna 2012., kada je otvoren prvi i dosad jedini “državni” PET/CT na Rebru.  


HZZO se ugovorom obvezao da će Medikolu po PET/CT pretrazi plaćati 9.205 kuna, a ta privatna poliklinika danas ima četiri takva uređaja strateški raspoređena po cijeloj zemlji – u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci.


U Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja KBC-a Zagreb kao poseban problem navode što zahtjevi liječnika za tom skupom pretragom često nisu opravdani. Privatnici oko toga ne rade problema jer im to “ide u korist”, kažu na Rebru gdje  o svakoj uputnici za tu skupu pretragu odlučuje posebna komisija.


Primjerice, preporučeni svjetski standard je 1.000 PET/CT pretraga na milijun stanovnika, što za Hrvatsku znači najviše pet tisuća pretraga godišnje. HZZO je samo 2011.  ugovorio 11.400 pretraga s Medikolom, koji je tada i jedini mogao obaviti tu pretragu u Hrvatskoj.