Vladin prioritet

KBC Rijeka dobitnik proračuna: Za nove investicije – 110 milijuna kuna

Jagoda Marić

Pitanje je što će biti sa sporazumom sa sindikatima, jer umjesto za šest posto, planirano povećanje troškova zaposlenih je manje od dva posto. Za 175,5 milijuna kuna povećavaju se i sredstva za mjere demografske politike



ZAGREB Rashodi državnog proračuna u sljedećoj će godini porasti za 3,8 milijardi kuna u odnosu na ovu godinu, a država je pri podjeli novca prednost dala vojsci, braniteljima i mjerama demografske politike – vidljivo je iz Smjenica za izradu državnog proračuna za sljedeću godinu i projekcija za 2018. i 2019. godinu. Od tih 3,8 milijardi kuna, država će 1,35 preusmjeriti lokalnim vlastima, ali to nisu nikakva dodatna sredstva, nego tek kompenzacija za gubitak lokalnih budžeta koji je posljedica izmjena poreza na dohodak.


Proračun Ministarstva obrane povećava se za 348,3 milijuna kuna, branitelji dobivaju 150 milijuna kuna, s tim da u to nisu uključene opskrbnine i udžbenici za djecu hrvatskih branitelja koji se nalaze na stavkama drugih ministarstava. Za 175,5 milijuna kuna povećavaju se i sredstva za mjere demografske politike, ali Vlada u smjenicama ne otkriva kakve će se točno mjere provoditi, kao ni to na što će dodatna sredstva trošiti Ministarstvo branitelja i obrane. 


Među dobitnicima u proračunu za sljedeću godinu je i KBC Rijeka jer, kako je otkrio ministar financija Zdravko Marić, za ulaganja u taj bolnički centar odvaja se 110 milijuna kuna. 




U odnosu na ovu godinu povećavaju se za oko 395 milijuna kuna i troškovi zaposlenih, ali u Vladi se jučer nije moglo doznati je li to povećanje već dogovoreno s predstavnicima sindikata i koliko bi onda rasle plaće u javnom sektoru. Vlada je prema sporazumu dužna povećati plaće za šest posto. 


Više u tiskanom izdanju Novog lista…