Uoči drugog kruga

KARLO STARČEVIĆ Sigurno u Gospiću preuzimamo vlast

Edi Prodan

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Niti ne razmišljam o gubitku izbora. To bi bio sumrak Gospića. Bit će teško promijeniti smjer, ali doista Gospić nema drugoga izbora



Sa zaostatkom od samo dva postotka u drugi krug izbora za gradonačelnika Gospića ušao je i nezavisni Karlo Starčević. Ispred njega je u vodstvu dosadašnji HDZ-ov gradonačelnik Petar Krmpotić koji je osvojio 44,58 posto glasova, dok se Starčević zaustavio na 42,29 posto. U drugi se krug nisu uspjele plasirati Ana Šikić Rosandić iz SDP-a koja je osvojila 7,18 posto kao ni Sanja Rukavina iz HSLS-a s 3,57 posto.


No, ono što je izvjesno, činjenica je da će zadnji sati nedjelje u Gospiću biti nevjerojatno – neizvjesni. Usporedimo li pak ovogodišnje s izborima od prije četiri godine, Starčević bilježi nevjerojatni rast. Tad ga je naime Krmpotić s 50,87 posto glasova, ali i sa samo 64 glasa više, pobijedio već u prvom krugu, dok je Starčević s 30,44 posto bio drugi. Da ne bude drugog kruga, uvelike je »kumovao« i Nikola Maras iz SDP-a koji je dosegnuo skoro 19 posto.


No, četiri godine kasnije povijest se izgleda i u Gospiću dramatično mijenja. Prema baznim analizama Krmpotić je dosegnuo svoj maksimum. HDZ je naime sasvim sigurno i u prvom krugu mobilizirao cjelokupno glasačko tijelo.


Nužne promjene




Jasno je i vama, kao i ljudima u HDZ-u da će o budućem čelnom čovjeku Gospića odlučivati glasovi koje su u prvom krugu dobili SDP i liberali. Je li dakle došlo vrijeme da vam SDP-ovci na neki način vrate to što su vam prije četiri godine onemogućili drugi krug?


– Ne samo SDP-ovi birači već velika većina Gospićana živi za promjene. U Gospiću se već godinama ništa ne događa. Od rata se nije otvorilo niti jedno radno mjesto u proizvodnom sektoru. Mladi se nemaju gdje zaposliti, upitno je stvaranje obitelji i osamostaljenje mladih. Nije li to dovoljan znak da je postojeća vladajuća garnitura nesposobna i da nije preuzela nikakvu odgovornost za vođenje i napredak Grada? Dakle građani s pravom traže promjene. Dosadašnji gradonačelnik nije predstavio »Program razvoja Grada« koji bi imao samo jednu točku. Na temelju čega bi on vodio Grad u sljedećem četverogodišnjem razdoblju? Na temelju ničega, pošto nije svoj i ne može samostalno donositi odluke.


S obzirom na to da su Ličko-senjska županija, pa tako i Gospić bili rekorderi po izlaznosti na izbore, je li vaš protukandidat dosegnuo svoj maksimum što vama otvara mogućnost za povijesni preokret?


– Mi još imamo dovoljno prostora na ovim izborima i uz istu izlaznost kao u prvom krugu imamo sigurnu pobjedu pod uvjetom da izbori budu doista regularni. Osim toga nadamo se da će izlaznost lagano porasti pošto svakodnevno bilježimo sve veću zainteresiranost građana za izbore.


U razgovoru s nizom nezavisnih kandidata, od kojih su neki slavili već u prvom krugu, razvidno je kako ideologije velikih stranaka uzmiče pred realnim životom. Je li to slučaj i u Gospiću?


– Pritisak ideologije je izuzetno visok. Mnogi se tome ne mogu oduprijeti, mnogi žive još u totalitarnom sustavu pa je logično da se tako i ponašaju. Partitokracija je u Gospiću dosegla vrhunac i iz izbornih rezultata je vidljivo kako se narod budi. To buđenje nam daje optimizam jer je vidljivo da se može i drugačije, a ne biti vječito pod tuđom čizmom. Čak neki i danas govore da se ne može ništa promijeniti, ali kada vide i okuse slobodu pridružuju se.


Poznati ste kao političar kojem je gospodarstvo najvažnija predizborna podloga. S obzirom na to da ste i sami uspješni u vođenju vaše pivovare, mislite li da je to razlog ovolikom postotku glasova koje ste dobili u prvom krugu?


– Čudno je kako iz vladajućih krugova dolaze priče: najbolje je da se on bavi pivom i pivovarom. Međutim onaj tko je napravio tvornicu na ledini, zapošljava dvadesetak djelatnika u proizvodnji, posluje uspješno, nije nikome dužan, ima pravo reći da zna i da će znati voditi Grad puno uspješnije nego svi dosadašnji čelnici. Ne samo da današnji gradonačelnik nema nikakve rezultate iz sebe već nije donio niti jednu kvalitetnu odluku za dobrobit Gospića. Grad je napustilo više od dvije tisuće mladih u njegovu mandatu, nadareni srednjoškolci odlaze i nemaju se gdje vratiti pošto se ne otvaraju radna mjesta, a nema niti naznake da će do toga doći. Stoga ne iznenađuje da ja sa svojim suradnicima dobivam sve više povjerenja i da nam građani vjeruju.


Služiti, ne vladati


Nastavljate li s porukom kako ćete Gospić voditi bez naknade?


– Dakako da ću voditi Grad bez naknade. Gotovo svugdje u svijetu se lokalne jedinice ove veličine vode bez naknade. Mi to moramo konačno naučiti. Kakav bih ja bio gradonačelnik ako nisam u stanju samostalno voziti auto i odraditi obvezu gradonačelnika dragovoljno i bez naknade. Bit će mi izuzetna čast odraditi 4 godine bez naknade za javno dobro. Nadam se da će to biti jedno novo poglavlje Gospića u upravljanju gradom. Prema tome ja dolazim služiti, a ne vladati.


Gdje vidite Gospić 2021. godine ako ne pobijedite, odnosno gdje ga kani odvesti pobjeda Karla Starčevića na nedjeljnim izborima?


– Niti ne razmišljam o gubitku izbora. To bi bio sumrak Gospića. Ja se nadam da ćemo u prve dvije godine zaustaviti pad, uspostaviti održivu ravnotežu i krenuti u razvoj Grada. Bit će teško promijeniti smjer, ali doista Gospić nema drugoga izbora. Otvaranjem novih održivih radnih mjesta, primjenom naprednih tehnologija uspjet ćemo zadržati naše mlade i školovane ljude, potaknuti povratak onih koji su otišli i omogućiti doseljavanje kvalitetnih kadrova. Već sada radimo na institutu »Nikola Tesla« u Smiljanu koji bi trebao privući i nekoliko vrsnih znanstvenika.


Dokazao sam i u Pazarištima da se može svuda biti uspješan pa na isti ili sličan način želim to primijeniti i na Gospiću uz podršku kvalitetnih kadrova. Stoga sve moje znanje stavljam gradu na raspolaganje a moja poznanstva u poslovnom svijetu su doista velika. Prema tome ja vidim Gospić u 2021. godini s više od 15.000 stanovnika, a u 2025. godini s najmanje 20.000 stanovnika. To sam sposoban učiniti i imam za to viziju.