EPIDEMIJA OZBILJNO PRIJETI

KAKO SE HRVATSKA PRIPREMA ZA KORONAVIRUS Karantena za sve koji su bili u blizini oboljelih u Italiji

Portal Novilist.hr

Foto REUTERS

Foto REUTERS

"Što sada planiramo s Italijom jest karantena za sve one građane koji su bili u kontaktu s oboljelima ili u neposrednoj blizini, a za sve druge građane koji dolaze iz tih regija bit će ordiniran i propisan zdravstveni nadzor uz obavezu svakodnevnog javljanja liječniku epidemiologu, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš



Epidemija koronavirusa se širi. Danas su mediji objavili kako je u Italiji, gdje je situacija eskalirala brzo, život izgubila i treća osoba, a broj zaraženih je zasad oko 150. Stoga su talijanske vlasti odlučile zatvoriti neke gradove gdje je epidemija najizraženija.


Trenuačno je u svijetu gotovo 80.000 oboljelih, a život je izgubilo 2.466 osoba. Iako je većina slučajeva zabilježena u Kini, gdje je i epicentar epidemije, koronavirus se počeo širiti i na druge države svijeta.


Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je za N1 televiziju koji će biti daljni koraci Hrvatske, budući da je epidemija sada jako blizu. Na pitanje koji su daljnji koraci, ministar Beroš je kazao kako će biti uvedene kontrole za sve koji dolaze iz Italije.




“Moramo biti pripremljeni, moramo biti promišljeni. Ono što smo i formalno dobili jest službeni dokument iz Europske agencije za kontrolu i prevenciju bolesti o onim mjerama koje se u Republici Italiji poduzimaju. Sukladno tome mi ćemo odrediti naše mjere i način ulaska naših građana koji dolaze iz tih regija ili talijanskih građana koji ulaze u Hrvatsku, da on bude apsolutno primjeren težini situacije”, kazao je ministar.


“Što sada planiramo s Italijom jest karantena za sve one građane koji su bili u kontaktu s oboljelima ili u neposrednoj blizini, a za sve druge građane koji dolaze iz tih regija bit će ordiniran i propisan zdravstveni nadzor uz obavezu svakodnevnog javljanja liječniku epidemiologu. To su u ovom trenutku apsolutno prmjerene mjere. Međutim, ukoliko situacija eskalira mi imamo pripremljene i različite druge scenarije za sve moguće opcija. Doista se trudimo biti maksimalno promišljeni u ovoj velikoj ugrozi”, istaknuo je Beroš.



Ministar zdravstva također je kazao kako je u neprestanoj komunikaciji s Vladom te kako su jutros premijera Plenkovića brifirali o najnovijim zbivanjima te reakciji na situaciju u Italiji.


Ministarstvo zdravstva je objavilo i letak s osnovnim informacijama o koronavirusu. U letku su uz ilustracije navedene opće informacije o koronavirusu, koji su mu simptomi, rizične skupine, način širenja, te koje preventivne mjere treba poduzeti.


Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim mrežnim stranicama objavljivat će najnovija saznanja u vezi koronavirusa.


Ministarstvo zdravstva izdat će i preporuku školama da se ne preporuča odlazak na školske ekskurzije i izlete u Italiju.


Vijesti o virusu koji je sve bliži Hrvatskoj stižu praktično iz sata u sat. Zasad još nema potvrdee da se u Hrvatskoj pojavila opasana zaraza, ali sva predviđanja struke, obzirom na okolnosti i zbivanja u Italiji, govore kako je velika vjerojatnost da će se to dogoditi.


Zbog situacije u susjednoj Italiji Slovenija se priprema za vjerojatni rizik unosa koronavirusa u zemlju iako još nema nijedan slučaj zaraženog ili oboljelog.


Ministar zdravstva Aleš Šabeder kazao je u izjavi za medije u nedjelju da se radi o “ozbiljnoj situaciji”, ne samo u Europi i u Italiji gdje je zabilježeno preko sto slučajeva, nego i u svijetu, no da nema razloga za uzbunu.


Istodobno, dodao je kako ne bi želio da tema koronavirusa u zemlji postane “politička tema”, aludirajući tako na neke reakcije oporbe da sadašnja tehnička vlada ne informira dovoljno javnost o stvarnim rizicima.


Infektologinja Tatjana Lejko Zupanc izjavila je da s obzirom na razvoj situacije, “više skoro nema sumnje” da će se novi koronavirus pojaviti i u Sloveniji.


Nakon što je izbila sumnja da su dva putnika jednog putničkog vlaka zaražena koronavirusom, vlasti u austrijskoj saveznoj pokrajini Tirolu u nedjelju navečer su do daljnjega zaustavile željeznički promet između Italije i Austrije.


“Pokrenuli smo procese koji su predviđeni u ovakvim situacijama”, priopćila je Austrijska državna željeznica (ÖBB) u nedjelju navečer.


Dvije kompozicije međunarodnog prometa stoje na kolodvoru na prijevoju Brenner i o putnicima se brine osoblje ÖBB-a. Nekoliko kompozicija koje su iz Italije ili preko Italije trebale ući u Austriju su zaustavljene na prijašnjim stanicama.


Regionalni vlakovi iz Innsbruecka prema Brenneru voze do pretposljednje stanice prema austrijsko-talijanskoj granici nakon čega se vraćaju.


Austrijska novinska agencija (APA) je prije toga javila da se radi o vlaku na liniji Venecija-Muenchen.