Promjena imena

Juričan podnio kaznenu prijavu protiv Bandića: “Ne znam jesam li Juričan ili Bandić”

Hina

Dario Juričan / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Dario Juričan / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Svako jutro kada se probudi Milan Bandić mijenja moje ime. Svaki put kad moram dokazati svoj identitet moram dobrano razmisliti tko sam? Kad uđem u banku i kad me pitaju dokumente moram razmisliti koji ću dokument izvaditi i što na njemu piše? Kada dođem na granicu moram razmisliti jesam li Dario Juričan ili Milan Bandić«, izjavio je redatelj Juričan, koji je nedavno u izbornu kampanju za predsjednika države krenuo pod imenom Milan Bandić



Dario Juričan koji je u izbornu kampanju krenuo pod imenom Milan Bandić, izjavio je u subotu da su mu Središnji gradski ured i Ministarstvo uprave poništili ranije izdano odobrenje za promjenu imena u M. Bandić, protiv tih rješenja podnio je tužbu, i sada, kaže, svaki put mora razmišljati – je li Juričan ili Bandić.


Kaznenu prijavu predao je Uskoku protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i pomoćnice pročelnika gradskog Ureda za upravu Asje Ettlinger, rekao je Juričan na konferenciji za novinare, održane u subotu u uredu svoje odvjetnice Ljiljane Maravić Pirš.


»Svako jutro kada se probudi Milan Bandić mijenja moje ime. Svaki put kad moram dokazati svoj identitet moram dobrano razmisliti tko sam? Kad uđem u banku i kad me pitaju dokumente moram razmisliti koji ću dokument izvaditi i što na njemu piše? Kada dođem na granicu moram razmisliti jesam li Dario Juričan ili Milan Bandić«, izjavio je redatelj Juričan, koji je nedavno u izbornu kampanju za predsjednika države krenuo pod imenom Milan Bandić.




U kronologiji je podsjetio da je tražio promjenu imena još u travnju, a u svibnju Gradski ured u Susedgradu dao mu je za pravo da može promijeniti ime.


»30. svibnja javno priopćavam svoje ime, a dan nakon toga 31. svibnja Središnji gradski ured donosi rješenje kojim mi se ukida ranija odluka s obrazloženjem da sam obmanuo javnost«, dodao je.


Juričan smatra da nije obmanuo javnost jer je već imao osobnu iskaznicu na ime – Milan Bandić.


Na rješenje Središnjeg gradskog ureda se žalio Ministarstvu uprave, koje mu je, pak, ukinulo rješnjenje Gradskog ureda i on opet ‘postaje’ – Milan Bandić.


Središnji gradski ured na odluku Ministarstva nije se u zakonskom roku od 30 dana žalio Upravnom sudu, no time je, smatra Juričan to gradsko tijelo izvelo »trik iz šešira«.


Naime, »gradonačelnik Milan Bandić podnio je Središnjem gradskom uredu za opću upravu zahtjev da mu se prizna svojstvo stranke za obnovu postupka«, što mu taj ured 2. listopada dopušta.


Isti dan Gradski ured traži obnovu postupka i na Ministarstvu uprave, što mu Ministarstvo u roku sedam dana i odobrava, naglasio je Jurčan.


Foto: D. KOVAČEVIĆ


Foto: D. KOVAČEVIĆ



U opširnom navođenju kronologije svog slučaja Dario Juričan naveo je da se na to rješenje imao pravo žaliti u roku od dva tjedna.


Ali, dodao je, Ministarstvo je donijelo novo rješenje i prije nego li je ovo prvo postalo pravomoćno.


Tim rješenjem Ministarstvo uprave ukinulo je ranija rješenja i njega vraća na – »nulto stanje«.


Juričan tvrdi da su se Gradski ured i Ministarstvo poslužili pravnim trikom da gradonačeniku Bandiću daju svojstvo ‘pravne osobe’.


Nadalje tvrdi da »Milan Bndić zlorabi procesno pravo, manipulira njegovim imrenom – i zato ga je prijavio Uskoku.


Dario Juričan smatra da je ‘pravni trik’ izveden da ga se uspori da na predsjedničke izbore izađe s imenom – Milan Bandić.


Zagrebačkog gradonačelnika Bandića će, kako najavljuje, tužiti i u građanskoj parnici.


Dario Juričan trenutno nema rješenje kojim mu se dopušta promjena imena u Milan Bandić


Odvjetnica Ljiljana Maravić Pirš rekla je kako ne zna da postoji slučaj u kojem bi Grad Zagreb intervenirao u pravomoćno okončano rješenje, tako da poništava rješenje nadležnoga ureda kojemu se Dario Juričan obratio po mjestu prebivališta za promjenu osobnoga imena.


Na novinarski upit njenom klijentu – jeste li vi Dario ili Milan, odvjetnica Maravić Pirš rekla je kako se tu ‘radi u zadiranje već stečenih prava jer je promjena imena bila pravomoćno odobrena’.


Obnovom postupka se zadire u pravomoćno rješenje, smatra odvjetnica.


Dario Juričan trenutno nema rješenje kojim mu se dopušta promjena imena u Milan Bandić, rekla je.


Kaznena prijava protiv Milana Bandića je podnesena zato što smatra da je zbog svog položaja i utjecaja gradonačelnik utjecao na pročelnicu da izvan svoje nadležnosti donese rješenje, koje inače ne bi donijela u drukčijim okolnostima, dodala je.