Pismo Bačiću

Juričan optužuje HRT da ne želi prikazati “Gazdu”: ‘Ima li trenutno važnije teme u zemlji?’

Hina

Podsjećam da Vam je ponuda za prikazivanje Gazde poslana prije više od dva tjedna, a u međusobnoj komunikaciji potvrđeno je da ste ponudu dobili«, navodi redatelj filma



Redatelj filma »Gazda« Dario Juričan uputio je otvoreno pismu novom ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću, u kojem ga pita zbog čega ta javna televizija ne želi prikazati dokumentarac »Gazda« o tranziciji, privatizaciji i korporacijama u Hrvatskoj, a dotiče se i povijesti najveće hrvatske korporacije Agrokora, te mu poručuje da ima odgovornost dosljedno donositi odluke u javnom interesu bez obzira smatra li da je trenutak prikazivanja ‘nezgodan’.


»Riječ je o filmu koji se dotiče i povijesti koncerna Agrokor, trenutno najvažnije teme u ovoj zemlji, pa me zanima zašto hrvatski gledatelji nemaju pravo pogledati taj film, pa čak niti doznati zašto ga HRT ne želi prikazati«, stoji u Juričanovom pismu ravnatelju HRT-a Bačiću.


Izražava nadu da će film biti uvršten u program HRT-a te napominje da je rađen javnim novcem i u javnom interesu.




»Sam predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov po gledanju filma izjavio je da je ‘film edukativan i da bi ga svatko trebao vidjeti’. Vi ste taj, gospodine Bačiću, koji treba omogućiti da hrvatsko gledateljstvo pogleda taj film. Podsjećam da Vam je ponuda za prikazivanje Gazde poslana prije više od dva tjedna, a u međusobnoj komunikaciji potvrđeno je da ste ponudu dobili«, navodi redatelj filma.



Napominjući glavnom ravnatelju HRT-a da je izabran voljom Hrvatskog sabora i njemu odgovara za provođenje javnog interesa, poručuju mu da će ga držati osobno odgovornim ukoliko film ne bude prikazan.


»Ukoliko smatrate da je trenutak prikazivanja ‘nezgodan’, onda Vas je netko obmanuo s opisom posla glavnog ravnatelja – na Vama je da dosljedno donosite odluke u javnom interesu, jer ‘zgodan’ trenutak za prikazivanje Gazde vjerojatno nikada neće doći«, zaključuje Juričan u pismu, u kojem napominje da će TV verzija Gazde biti prikazana u utorak, 28. ožujka na kanalu Al Jazeera Balkans, televiziji sa sjedištem u BiH.


Juričan u filmu prikazuje poslovni uspjeh obitelji Toodorić, počevši od Ante Todorića koji je u bivšoj državi bio poznati poduzetnik i politički aktivan što je bilo prekinuto nakon sudskoga procesa koji je, kako je to prikazano u filmu po svjedočenjima nekih njegovih suvremenika, bio politički motiviran. Nakon što je proveo nekoliko godina u zatvoru, Ante Todorić pokreće posao s cvijećem i tu je početak i pripovijest o poslovnom usponu Todorićevih.


Film se sastoji od nekoliko dokumentarnih cjelina, među kojima su i one o Todorićevu preuzimanju Unikonzuma, eksploataciji izvora pitke vode i proizvodnje »Jane«, poljoprivrednim koncernima, pšenici, Kulmerovim dvorima…


Autor filma je više puta izjavio da to nije film o Ivici Todoriću, nego »o mehanizmima kako ova država funkcionira zadnjih pedeset godina.«