Dokumentarni film na čekanju

Juričan HRT-u već ponudio “Gazdu”, još čeka odgovor

Siniša Pavić

Prikazivanje filma traži pet sindikata i pet organizacija civilnog društva, a s Prisavlja kažu da im do sada nije ponuđen otkup toga djela. »Otkupa nije ni bilo, barem ne ove godine, dok je pokušaj otkupa pri kraju prošle godine neslavno propao«, proučuje redatelj filma Dario Juričan



Pet sindikata i pet organizacija civilnog društva – Hrvatska udruga radničkih sindikata, Nezavisni cestarski sindikat, Sindikat Nova solidarnost, Sindikat Preporod, TEHNOS – Strukovni sindikat radnika u HEP-u, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), GONG, Pravo na grad, Savez udruga Klubtura, Zelena akcija – uputilo je jučer glavnom ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću i članovima Programskog vijeća HRT-a zahtjev da se u program HRT-a uvrsti dokumentarni film »Gazda« redatelja Darija Juričana. Film je to koji progovara o Ivici Todoriću i Agrokoru.


Važan dokument


Potpisnici zahtjeva ne sumnjaju da je pravi trenutak za objavu filma u programu HRT-a.


»Dokumentarni film »Gazda« kroz informativan i relevantan istraživački rad obrađuje društvene i političke procese tranzicije i privatizacije te poslovanje najveće hrvatske korporacije. Budući da navedeni procesi i danas snažno utječu na živote i sudbine građanki i građana Hrvatske, ovaj film predstavlja iznimno važan dokument čije je prikazivanje nedvojbeno u javnom interesu, stoga smatramo kako je obaveza javne televizije prikazati film u terminu koji će omogućiti da bude vidljiv najširoj javnosti u Republici Hrvatskoj, sukladno pravilima HRT-a. Polazeći od pretpostavke da je u obavljanju svoje djelatnosti HRT neovisan o svakom političkom utjecaju i komercijalnom interesu, kako je istaknuto u čl. 1. Zakona o HRT-u, i uvažavajući programska načela HRT-a koja nalažu trajno, istinito, cjelovito, nepristrano i pravodobno informiranje javnosti o činjenicama, događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu od javnog interesa (čl. 7. Zakona o HRT-u), očekujemo pozitivno rješavanje ovog zahtjeva« – kaže se u zahtjevu.




Na naš upit kako kane na zahtjev odgovoriti, s HRT-a su nam odgovorili kako HRT nema pravo na prikazivanje dokumentarnog filma »Gazda« jer im dosada nije ponuđen otkup toga djela.


Dario Juričan, međutim, kaže kako to jednostavno nije istina. Prije tjedana dana autori filma su novoizabranom ravnatelju HRT-a Kazmiru Bačiću uputili ponudu za prikazivanje filma »Gazda«, ne dvojeći kako je od javnog interesa da se film prikaže na javnoj televiziji.


– Čekamo ravnateljev odgovor. A što se tiče otkupa gotovih audiovizulanih djela od neovisnih proizvođača, pa otkupa nije ni bilo, barem ne ove godine, dok je pokušaj otkupa pri kraju prošle godine neslavno propao. Ako je film od javnog interesa i ako HRT-u nešto vrijedi, naći će se načina da ga kupe i prikažu, umjesto što dižu administrativne zapreke – poručuje Juričan.


Uredničke ovlasti


U odgovoru s Prisavlja napominje se i kako glavni ravnatelj HRT-a nema uredničkih ovlasti i ne može utjecati na odabir programskih sadržaja te kako o tome odlučuju glavni urednici televizijskih programa i ravnatelj Poslovne jedinice Program HRT-a. Pri tom se ne spominje činjenica da HRT baš ovih dana traži i bira novog ravnatelja programa, na kojem je tek dužnost i obveza da izabere nove urednike kanala. Ali, valjda da se kome ne bi učinilo kako HRT ne prati valjano slučaj Agrokor, s HRT-a naglašavaju nešto drugo.


– Napominjemo i kako HRT s pozornošću prati zbivanja povezana s poslovnim sustavom Agrokor te podsjećamo da je autor filma »Gazda« Dario Juričan u listopadu prošle godine gostovao u jednoj od najgledanijih emisija Hrvatske radiotelevizije Nedjeljom u dva – stoji u odgovoru HRT-a.