Savjetovanje ekonomista u Opatiji

Jurčić: Hrvatska se prazni, tone na europsko dno, ostaje nam jedino – Bog

Aneli Dragojević Mijatović

Kolinda Grabar-Kitarović i Ljubo Jurčić, Foto: I. TOMIĆ

Kolinda Grabar-Kitarović i Ljubo Jurčić, Foto: I. TOMIĆ

Nadam se da teritorij nećemo gubiti, ali stanovništvo nažalost gubimo, a stanovništvo je osnovni resurs da se održi država i društvo, rekao je Jurčić



OPATIJA Država se ne može razvijati na temelju iluzija, zadatak Vlade je da se stvori nacionalni proizvod, poduzeće, kapital, jer nitko nam drugi neće pomoći, ako si ne pomognemo sami.


U tom je smislu najveći kapital efikasna vlada, i ako je ne izaberemo, ili ako ne poboljšamo ovu, ostat će nam jedino da vjerujemo u Boga. Ali, Bog je uvijek čuvao Hrvatsku pa se nadamo da će i dalje –  istaknuo je Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, otvarajući tradicionalno Savjetovanje ekonomista koje je danas počelo u Opatiji.


Na Savjetovanju sudjeluju i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i guverner HNB-a Boris Vujčić, a očekuju se i potpredsjednica Vlade Martina Dalić i ministar financija Zdravko Marić, i drugi. 




Nakon globalne krize, danas je svjetsko gospodarstvo najbolje u svojoj povijesti, kad govorimo o Europi, i njeno je gospodarstvo dobro, no za Hrvatsku to ne možemo reći – Hrvatska stagnira, i unatoč pozitivnim makroekonomskim pokazateljima, u okruženju su pokazatelji puno bolji. Hrvatska tone prema dnu Europe.Najveći problem Hrvatske, koji ide prema zoni velike političke krize, je demografija: Hrvatska se prazni, a države bez teritorija i stanovništva nema. Nadam se da teritorij nećemo gubiti, ali stanovništvo nažalost gubimo, a stanovništvo je osnovni resurs da se održi država i društvo, rekao je Jurčić.


Dodaje i da je svijet podlegao financijarizaciji i rentijerstvu, a u Hrvatskoj je rentijerstvo veliki problem, koji je kulminirao u privatizaciji. – Rentijeri su uzimali u privatizaciji hrvatsku imovinu, rentali je i zarađivali.


Neravnomjerna raspodjela bogatstva jako je opasna jer poznato je da su sve civilizacije propadale zbog neravnomjerne raspodjele jer kad dođe do krize nitko nije zainteresiran da brani državu gdje je većina siromašna – zašto bi branili nešto gdje jedan posto ljudi drži svo bogatstvo, upozorio je Jurčić. 


– Naša je ekonomija i dalje ispod razine 2008., imamo demografski negativni prirast, godišnje 30 do 40 tisuća Hrvata odlazi iz zemlje. Nezaposlenost je 13 do 15 posto, a svjetska na 5,8 posto. Kod nas je i gore kad se uzme da je radni kontingent 55 posto ljudi.


Dohodak po glavi stanovnika je samo 29 posto u odnosu na EU – Rumunjska nas je stigla, jedino je Bugarska iza nas, a po godišnjim stopama  rasta najlošiji smo uz Grčku, i Portugal, zaključio je. 


Foto: I. TOMIĆ


Foto: I. TOMIĆ