Slučaj Žalac

Jovanović: Korupcijska hobotnica u Hrvatskoj poprima epske razmjere

Hina

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac je prema pisanju medija bez otvorenog postupka javne nabave dodijelila posao vrijedan gotovo 10 milijuna kuna dvjema tvrtkama svojeg poznanika, Mladena Šimunića



Korupcijska hobotnica poprima epske razmjere, rekao je u srijedu u Saboru Željko Jovanović u ime Kluba SDP-a osvrnuvši se na poništenu odluku ministrice Gabrijele Žalac o dodjeli posla vrijednog 10 milijuna tvrtkama svojega poznanika, na što je HDZ-ova zastupnica Branka Juričev-Martinčev poručila da je fascinatno kako zastupnici malo znaju o javnoj nabavi.


Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac je prema pisanju medija bez otvorenog postupka javne nabave dodijelila posao vrijedan gotovo 10 milijuna kuna dvjema tvrtkama svojeg poznanika, Mladena Šimunića, Razvojna platforma i Mikro projekt. Na to se žalila jedna od najvećih IT tvrtki u Hrvatskoj, KING ICT, a njihova žalba je uvažena te je Državna komisija za kontrolu javne nabave poništila odluku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ministrica je međutim opovrgnula da je bilo nezakonitosti u pregovaračkom postupku javne nabave i najavila žalbu Visokom upravnom sudu.


Jovanović je nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba SDP-a ustvrdio da je navedenog poznanika Žalac pozivala na kolegije ministarstva i zajedno s njime dogovarala uvjete pod kojim će se raspisati natječaj. »Mislite li da je to normalno«, upitao je.




Pita se također je li Žalac sposobna voditi ministarstvo gdje se svaka kuna gleda pod povećalom Europske komisije.


»Imamo na djelu primjer pogodovanja prijateljima i ortacima i još jedan dokaz ortačkih udruženih poduhvata koji će izgleda obilježiti ovu vladu na odlasku«, kazao je Jovanović.


Branka Juričev-Martinčev (Klub HDZ) kazala je da je fascinatno kako zastupnici malo znaju o javnoj nabavi. Ističe da Zakon o javnoj nabavi propisuje pregovaračko ugovaranje kada se radi o intelektualnom vlasništvu.


Pojasnila je da je u konkretnom slučaju Državna komisija za kontrolu javne nabave usvojila žalbu tvrtke King ICT te donijela rješenje o poništenju pregovaračkog postupka. »Nemojmo javnosti prikazivati to da sve ono što je pregovarački postupak da je sve kriminalno djelo i korumpirano«, kazala je.


Tomislav Panenić (Klub Mosta) ustvrdio je da u ministarstvo zaduženo za kontrolu javne nabave u okviru EU projketa ne bi trebalo nositi sumnju u pogodovanje.


Ivan Pernar (Živi zid) i Goran Beus Richembergh (GLAS ) upozorili su pak nakon stanki koje su zatražili u ime klubova na potrebu što hitnijeg saniranje drvenog Kučkog mosta kraj Velike Gorice zbog njegoive važnost za prometnu povezanost lokalnog stanovništva.