PRIJEDLOG BIVŠEG PREDSJEDNIKA

Josipović: Osnovati fond za obeštećenje žrtava ratnih zločina

Boris Pavelić

Foto N.Reberšak

Foto N.Reberšak



Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović predložio je večeras da Hrvatska, Srbija te Bosna i Hercegovina osnuju fond za obeštećenje žrtava ratnih zločina.


Josipović je zamisao iznio na javnoj tribini o nasljeđu Haškoga suda, koju je njegova stranka „Naprijed Hrvatska“ organizirala u Zagrebu. U dvosatnoj diskusiji sudjelovali su, uz Josipovića, aktivist za ljudska prava Eugen Jakovčić, povjesničar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Hrvoje Klasić, odvjetnica Vesna Alaburić, koja je u predmetu „šestorice“ pred Haškim sudom branila Milivoja Petkovića, te publicist Drago Pilsel.


Josipović, suprotno odvjetnicima poput Ante Nobila, smatra kako „ne postoji pravni instrumentarij“ koji omogućava da žrtve zločina počinjenih u jednoj državi uspiju u tužbi protiv druge države. To, prema Josipoviću, vrijedi i za bošnjačke žrtve koje kane tužiti Hrvatsku zbog zločina počinjenih u Herceg-Bosni, ali i za hrvatske žrtve koje su tužile Srbiju za srpske zločine počinjene u Hrvatskoj.




„No bilo bi moralno, ljudski i opravdano da Hrvatska, Srbija i BiH osnuju fond iz kojega bi žrtve bile obeštećene, bar simbolički“, kazao je Josipović.


Njegovu je ideju podržala odvjetnica Vesna Alaburić, premda drži da „Hrvatska ne može biti odgovorna za zločine počinjene u logorima HVO-a“. „Za te zločine odgovoran je HVO, koji je bio sastavnica oružanih snaga Bosne i Hercegovine“, tumačenje je Petkovićeve braniteljice.


Alaburić se, međutim, slaže da bi u BiH trebalo organizirati fond za odštetu žrtvama, za koji bi „Hrvatska i Srbija dale novce“. „Bilo bi dobro da to postane tema u BiH“, kazala je Alaburić.


Aktivist Eugen Jakovčić podržao je zamisao o obeštećenju žrtava, podsjećajući kako Crna Gora s bivšim hrvatskim zatočenicima logora JNA u crnogorskom mjestu Morinju upravo dogovara izravnu nagodbu o obeštećenju, usprkos tome što zapovjednici tog logora nisu osuđeni pred sudom.


Publicist Drago Pilsel drži da treba obnoviti mirovne napore koje je Ivo Josipović započeo u svome predsjedničkom mandatu, kada je, kao predsjednik Republike, posjetio mjestima ratnih zločina u BiH i na njima izrazio žaljenje, te organizirao dolazak predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića u Vukovar, koji se poklonio pred spomen-obilježjem na Ovčari i izgovorio ispriku zbog srpskih zločina u Hrvatskoj.


„Ali“, upitao je aktivist Eugen Jakovčić, „kako u današnjim uvjetima možete imati pomirenje, kada žrtve zločina jasno kažu da presuda čelnicima Herceg-Bosne ne znači presudu cijelome narodu, nego pojedincima, a čelnici hrvatske vlasti tvrde obrnuto, da ta presuda kriminalizira cijeli narod? Izražavam frustraciju i gađenje time što hrvatska vlada odbija priznati presudu suda koji je i sama osnivala, te koji je dio pravnog sustava Republike Hrvatske“, kazao je Jakovčić.