(Ne)prihvatljiv otklon

Josipović: Milanović marginalizira dužnost predsjednika; Mesić: Dobro je da se ide u skromnost

Boris Pavelić

Inauguracija je javni događaj, gotovo državni ritual koji nosi određenu poruku - Ivo Josipović / NL arhiva

Inauguracija je javni događaj, gotovo državni ritual koji nosi određenu poruku - Ivo Josipović / NL arhiva

Odluka o uredskoj primopredaji dosljedna je u odnosu na to kako Milanović poima predsjedničku funkciju. Ali, svečanost na Markovu trgu može se organizirati i bez velikog proračunskog troška. Inauguracija je javni događaj, gotovo državni ritual koji nosi određenu poruku, ističe stranački kolega novoizabranog predsjednika 



ZAGREB – Prije nego što je izabrani predsjednik Zoran Milanović u četvrtak navečer objavio da će svečanu prisegu položiti na Pantovčaku, Orsat Miljenić kontaktirao je Ustavni sud kako bi ispitao bi li oni imali na to ikakvih primjedbi. Nakon što je dobio odgovor da se Ustavni sud ne miješa u predsjednikov odabir mjesta inauguracije, Milanović je za Novu tv rekao da će je 18. veljače obaviti u Uredu predsjednika, u uskom krugu ljudi. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović potvrdio nam je jučer da mu je u osnovi svejedno gdje će to Milanović pred njim prisegnuti.


– Nama ovo uopće nije problem. U pitanju je odluka izabranog predsjednika, na koju on ima pravo i Ustavni sud će je poštovati. Uostalom, ustavni suci prisegu polažu pred predsjednikom Republike. Zakonom mjesto svečane prisege predsjednika nije uređeno, pa to ne mora biti Markov trg. Jedino je važno da prisega bude pred predsjednikom Ustavnog suda te da bude izgovorena na način kako je to zakonom propisano. Mi nismo protokol niti o bilo čemu s ovim u vezi odlučujemo, rekao nam je Šeparović. Naglasio je da Ustavni sud nema nikakvih uvjeta za prisegu, ali da bi volio da prisutni budu svi njegovi članovi, a na samo on.


Milanović je kao uzvanike nabrojio uži kabinet Vlade, Predsjedništvo Sabora, predsjednika Vrhovnog suda, načelnika Glavnog stožera i nekolicinu suradnika iz predizborne kampanje. Njegovi prethodnici na dužnosti predsjednika, Stjepan Mesić i Ivo Josipović, različito komentiraju Milanovićev izbor Pantovčaka za inauguraciju.





Milanović će, u skladu sa svojim shvaćanjem pozicije predsjednika Republike, imati manje savjetnika nego njegova prethodnica na Pantovčaku. U intervjuu za Novu tv rekao je da on neće biti Vlada i naveo da će imati savjetnike za obranu, nacionalnu sigurnost, vanjsku politiku »i praktično ništa više«. Iz ovog proizlazi da Milanović, primjerice, smatra da mu nije potreban savjetnik za unutarnju politiku. Nadalje, izabrani predsjednik nije spomenuo savjetnika za branitelje, kojeg je imao i Ivo Josipović, u prvom razdoblju mandata to je bio Predrag Matić, kasniji Milanovićev ministar za branitelje. No, doznajemo da ni Milanović neće biti bez savjetnika za branitelja i da je najbliži tom mjestu Ante Kotromanović, ministar obrane u njegovoj Vladi.



​Državni ritual


​Mesiću je to u redu, ali Josipović se pribojava da bi to mogao biti uvod u marginalizaciju predsjedničke dužnosti, koju bi proveo Milanović. Predsjednik između 2010. i 2015., koji je član SDP-a kao i Milanović, nije iznenađen razvojem događaja.


– Odluka o uredskoj primopredaji dosljedna je u odnosu na to kako Milanović poima predsjedničku funkciju. Kaže, nije riječ o novcu, riječ je o simbolici. Mnogi će pozdraviti odluku da se ne troše znatnija proračunska sredstva na inauguraciju. Ali, svečanost na Markovu trgu može se organizirati i bez velikog troška. Inauguracija je javni događaj, gotovo državni ritual koji nosi određenu poruku. U kampanji sam rekao da je Zoran Milanović svemirski brod za svoju protukandidatkinju i bilo bi mi žao da na drukčiji način nastavi njeno djelo, marginalizaciju funkcije predsjednika. Nadam se da je bila greška kada je rekao kako je predsjednik vrhovni zapovjednik Oružanih snaga u ratu. Ustav je jasan, on je to i u miru, naravno, s određenim razlikama. Očekujem, siguran sam i drugi njegovi birači, da Milanović mandat ne provede, sportskim rječnikom, u publici, već da na terenu, u okviru ustavnih ovlasti, igra centarfora. U tom kontekstu razmišljam i o simbolici inauguracije, kazao nam je Josipović. Prisjetio se vlastite predsjedničke prisege i tvrdi da je i sam razmišljao da je položi negdje drugdje, a ne na Markovom trgu, ali da je od te namjere odustao nakon konzultacija upravo s Ustavnim sudom.


– Dvojio sam hoće li Ustavni sud sada samo tako htjeti na Pantovčak, zbog moguće percepcije narušene neovisnosti od izvršne vlasti. Međutim, ako to predsjedniku Ustavnog suda nije problem, nije ni meni. Ali, to je velika promjena u odnosu na stav Ustavnog suda u vrijeme moje inauguracije. Tada sam razmišljao da se ona održi možda u Lisinskom ili Glazbenom zavodu. No, poslije konzultacija sam se ipak odlučio za Markov trg, poštujući i već uspostavljenu tradiciju. Čuvanje tradicije, pa i u skromnim okvirima, smatram dijelom nacionalnog identiteta. Tadašnji Ustavni sud, na čelu s predsjednicom Jasnom Omejec, budno je pratio pripreme za moju inauguraciju, čak su došli i u svojevrsnu inspekciju scene, otkriva Josipović.​Šeparović je 2010. bio član Ustavnog suda, ali, kaže, ne zna za Josipovićeve dogovore s Jasnom Omejec.


Razgovarali smo jučer s dvojicom bliskih suradnike Franje Tuđmana, Ivićem Pašalićem i Ivicom Kostovićem, koji su više godina proveli na Pantovčaku.– Mislim da svaki izabrani predsjednik, sve što nije normativno regulirano, može prilagoditi svom stilu i načinu na koji on želi obnašati dužnost. S vremenom se uspostavila tradicija da inauguracije budu na Markovom trgu, ali to što Milanovićeva neće biti nije za mene nekakav neprihvatljiv otklon od nacionalne tradicije. Ipak je to samo ceremonijalan čin, rekao nam je nekadašnji Tuđmanov savjetnik Pašalić. Kostović napominje da se zbog Milanovićeve odluke nije previše uzbudio, ali smatra da bi logičnija bila inauguracija na istom mjestu jer »predsjednika je izabrao narod, a Markov trg je simbol hrvatskih povijesnih događaja«.– Samo je još jedan mali korak do tvrdnje da je dužnost predsjednika zapravo nešto nevažno, rekao nam je Kostović, posljednji predstojnik Ureda predsjednika Tuđmana.


​Pozdravlja skromnost


​Bivši predsjednik Mesić podržava Milanovićevu odluku o mjestu prisege.


– Nema razloga da to bude veliki trošak, a formalno se to mora obaviti. Možda je čak i za pozdraviti da se ide u skromnost. Moja prva inauguracija bila je malo više naglašena jer je došlo 12 predsjednika država, a Hrvatska je do tada bila izolirana. Franji Tuđmanu je na pogreb došao samo Demirel. Inauguracijom smo htjeli pokazati novu sliku Hrvatske i pristao sam na malo više pompe, ističe Mesić.


Uvjeren je da je Milanović, s kojim se, veli, čuje povremeno, svjestan uloge koju preuzima, a njegove poruke o svođenju predsjednika na realnu političku mjeru shvaća u kontekstu želje da tranzicija protekne mirno.


– Predsjednik je važan u svakoj zemlji, pa onda i kod nas. Posebno u kriznim situacijama. Predsjednik mora biti čvrsta točka sistema, da se stvari rješavaju kroz institucije, a ne na ulici ili silom. Tako je bilo u mojem mandatu kad je dvanaest generala reklo da su oni obranili Hrvatsku, pa da će odlučivati što će biti u Hrvatskoj. Trajalo je to samo tri minute, zaključuje Mesić.