Covid-19

Još jedan Riječanin zaražen je koronavirusom. To je šesti potvrđeni slučaj zaraze u Hrvatskoj

Portal Novilist.hr

Foto M. GRACIN

Foto M. GRACIN

Ta osoba nema teške simptome, prema riječima kolega u KBC-u Rijeka, osjeća se dobro i nema nikakvih razloga za zabrinutost. I ostalo dvoje oboljelih u Rijeci je dobro, bez temperature i simptoma progresije bolesti. Ovo je ukupno šesti pacijent zaražen koronavirusom u Hrvatskoj, a još dvoje čeka nalaze na klinici Fran Mihaljević u Zagrebu.



ZAGREB – Na konferenciji za novinare Kriznog stožera ministar zdravstva Vili Beroš objavio je da je u Hrvatskoj registriran još jedan, ukupno šesti oboljeli od koronavirusa. Riječ je o osobi u bliskom kontaku s jednim od oboljelih iz Rijeke i ta je muška osoba smještena u KBC-u Rijeka. 


– Od jučer imamo povećanje od 200 oboljelih u Italiji, 20 oboljelih u Francuskoj, 19 u Njemačkoj,,.. Zahvaljujem se svim hrvatskim građanima koji su u izolaciji ii karantenama, a radi se o 120 kontakata i 1151 osobom s rješenjem o nadzoru”, rekao je Beroš.


Alemka Markotić je kazala da je novopozitivni na koronavirus bio u bliskom kućnom kontaktu s prethodnom oboljelim




– Ta osoba nema teške simptome, prema riječima kolega u KBC-u Rijeka, osjeća se dobro i nema nikakvih razloga za zabrinutost. I ostalo dvoje oboljelih u Rijeci je dobro, bez temperature i simptoma progresije bolesti.


Ovo je ukupno šesti pacijent zaražen koronavirusom u Hrvatskoj, a još dvoje čeka nalaze na klinici Fran Mihaljević u Zagrebu.


Nešto je stiglo iz Dubrovnika i Karlovca, ali su svi nalazi negativni, a ostali će biti objavljeni u slučaju da je netko pozitivan i sutra će se o tome podijelit informacije s javnosti. Stanje zaraženih u Zagrebu također je dobro, bez bilo kakvih većih ozbiljnih simptoma. Imamo ukupno 176 testiranih, dva se čekaju, kazala je Markotić.


Također je naglašeno kako u Hrvatskoj ukupno 1.151 osoba ima rješenje sanitarnih inspektora o potrebnoj kontroli i mjerama predostrožnosti, kao i da je mnoštvo prijavljenih novih slučajeva zaraze.


U Njemačkoj zaražena vrtićka djeca 


Četvero je zaražene djece u zapadnoj Njemačkoj. Sva djeca pohađala su vrtić u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, saveznoj njemačkoj državi, teško pogođenoj epidemijom Covida-19. Predškolski centar pohađa više od stotinu djece. Vjeruje se da je virus u centar ‘donio’ odgojitelj predškolske ustanove koja se nalazi blizu nizozemske granice u okrugu Heinsberg, a bio je zaražen virusom. Djeca se dobro oporavljaju, rekli su dužnosnici Heinsberga.


I u Bonnu, koji se također nalazi u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, već dva tjedna zatvoren je vrtić nakon što je potvrđeno da je jedan od zaposlenika zaražen virusom. Sada se 185 djece, polaznika vrtića testira na virus, kazala je šefica gradskoga Odjela za zdravstvo. 


Austrijske su vlasti u subotu priopćile da je u zemlji već potvrđeno devet slučajeva zaraze. 


Danska je u subotu prijavila treći slučaj koronavirusa u zemlji, pojasnivši da je muškarac zaposlen u Sveučilišnoj bolnici Aarhus vjerojatno zaražen tijekom posjeta Njemačkoj.


Radio je u klinici za kožne i spolne bolesti te je boravio na konferenciji u Muenchenu, gdje je bio u kontaktu s talijanskim državljaninom za kojega se ustanovilo da je zaražen.


I Finska je evidentirala tri slučaja zaraze. Najnoviji slučaj je žena koja je posjetila sjevernu Italiju, epicentar europske epidemije. Ona je trenutačno u kućnoj izolaciji.


Francuski ministar zdravstva u subotu je izvijestio da je broj potvrđenih slučajeva u toj zemlji porastao na 73 te objavio da su u Francuskoj zabranjena sva javna okupljanja više od 5000 ljudi. 


Talijanske vlasti izvijestile su da se zbog koronavirusa otkazuje nastava u svim školskim ustanovama u Lombardiji, Venetu i Emiliji i Romanji još sedam dana. U toj zemlji preminula je ukupno 21 osoba, a zaraženo je 889.