Platforma

#JesuLiGospodariceSvogTijela? Pokrenuta kampanja za siguran i legalan pobačaj u Hrvatskoj

Portal Novilist.hr

Ilustracija kampanje

Ilustracija kampanje



Platforma za reproduktivna prava na Međunarodni dan za siguran i legalan pobačaj, koji se obilježava 28. rujna širom svijeta, pokrenula je kampanju #JesuLiGospodariceSvogTijela. Cilj im pitanje pobačaja staviti u odnos prema ostalim aspektima života koji utječu na odluku o zasnivanju obitelji. 


– Kada pitamo #JesuLiGospodariceSvogTijela,postavljamo pitanja vezana uz zaposlenje, osobni život, zdravlje – pitamo se o mogućnosti donošenja odluka koje se tiču tijela u kontekstu privatne, ali i javne domene.


Kao osobe koje iz svojih plaća izdvajaju porez, imamo pravo i očekujemo potpunu zdravstvenu zaštitu i jednako postupanje pred zakonom. Imamo pravo na odabir i održavanja i prekidanja trudnoće, odabir kontracepcije i toga tko će biti naš/a liječnik/ca.




Imamo pravo birati gdje ćemo i kako roditi. Imamo pravo na zdravstvenu skrb. Imamo pravo na tjelesni integritet i pristup informacijama. Imamo se pravo ne bojati hoće li nam ugovor biti produžen ako zatrudnimo. Imamo pravo uživati u mirovini koja nam omogućuje život dostojan čovjeka.


No, je li tome doista tako?


Cilj ove kampanje je propitati #JesuLiGospodariceSvogTijela u kontekstu političkih zbivanja i odluka u Hrvatskoj i u svjetlu rasta konzervativnih tendencija, kao i rasprave u javnom prostoru o tome kako je demografska slika zemlje loša i kako jednostavno više ljudi treba imati djecu.


#JesuLiGospodariceSvogTijela nastoji ponuditi informacije o realnoj slici te potaknuti na razmišljanje u kojem obimu žene doista jesu gospodarice svog tijela, poručuju iz Platforme za reproduktivna prava.


Više informacija dostupno je na Facebook stranicama Obrani pravo na izbor i Znaj znanje.