Fidesz pred izlazom

Jesu li Banski dvori odabrali stranu: Ćorić poslan u Mađarsku u znak podrške Viktoru Orbanu?

Bojana Mrvoš Pavić

Vlada je odlučila ignorirati napetosti između Fidesza i EPP-a pa je poslala Ćorića da Mađare, koji se nisu javili niti za jedan prostorni metar zakupa budućeg LNG-a izvijesti o odluci o gradnji terminala u Omišlju



ZAGREB U trenucima dok se mađarski Fidesz nalazi pred izbacivanjem iz Europske pučke stranke, kojoj pripada i HDZ, hrvatski ministar Tomislav Ćorić otputovao je jučer u Budimpeštu kako bi se sastao s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Szijjartom, jednim od glavnih ljudi premijera Viktora Orbana.


Kako je priopćeno nakon sastanka, koji se, piše, dogodio na Szijjártov poziv, tema sastanka bio je »mađarski interes za realizaciju projekta LNG terminala na otoku Krku, kao i status realizacije dvosmjernog protoka plina na interkonekciji s Mađarskom«. Uz Ćorića, na sastanku je bila i direktorica LNG Hrvatska Barbara Dorić.


»Ministar Ćorić izvijestio je svog mađarskog kolegu o Odluci Vlade Republike Hrvatske o financiranju prve faze projekta LNG terminala na otoku Krku od 30. siječnja 2019. godine, donošenju konačne investicijske odluke od strane Skupštine društva LNG Hrvatska i trenutnom statusu realizacije projekta. Ministri su zaključili da će projekt doprinijeti diverzifikaciji dobavnih pravaca. O suradnji između dviju država na daljnjoj realizaciji projekta nastavit će se voditi razgovori«, sve je što se može doznati o jučerašnjom sastanku.


Juncker i Soros 




Ministar Ćorić putovao je, dakle, do Budimpešte kako bi Mađare, koji se nisu javili niti za jedan prostorni metar zakupa budućeg LNG terminala na Krku, izvijestio o odluci Vlade RH da terminal gradi. Sam je Szijjárto, pritom, nedavno poručio kako je cijena zakupa na hrvatskom terminalu previsoka, i Mađari se za zakup nisu javili. Je li se jučer ipak razgovaralo o ulasku Mađara u vlasničku strukturu omišaljskog terminala, što se ranije spominjalo kao mogućnost, i želja Mađara, zasad nije moguće otkriti. Ili je pak Mađarima ponuđena niža cijena zakupa, što je malo vjerojatno, budući da je Hrvatska energetska regulatorna agencija odredila fiksne cijene na rok do 2040. godine.


EPP je u ponedjeljak objavio da je na inicijativu 12 stranaka te konzervativne grupacije stranaka, najjače u Europskom parlamentu, pokrenut postupak za isključenje Fidesza i očekuje se da će se o tome raspravljati 20. ožujka. Razlog je kampanja koju Orbanova vlast vodi protiv predsjednika Europske komisije na odlasku Jean-Claude Junckera i milijardera Georgea Sorosa, tvrdeći da oni potiču migracije u Europu.


Tri zahtjeva 


Premijer Andrej Plenković je, referirajući se na plakate s Junckerom i Sorosem, izjavio nedavno da oni »šalju krivu poruku o politici Europske unije kada su u pitanju migracije«, ali HDZ još nema stav o statusu Fidesza u EPP-u.


Plenković, po svemu sudeći, čeka da se službeno očituje CDU, ključna stranka EPP-a, iako je Manfred Weber, član CSU i kandidat pučana za novog predsjednika EK, vrlo tvrd u pristupu Orbanu. Ovog mu je tjedna uputio tri zahtjeva koja bi njegova vlada morala ispuniti da bi Fidesz mogao ostati u EPP-u. U jednom se od Budimpešte čak traži da se omogući povratak Sorosevog sveučilišta, koje je praktično protjerano iz Mađarske. Drugi je zahtjev Orbanu da se ispriča EPP-u, a trećem, zaustavljanje spomenute kampanje, on je jučer barem djelomično udovoljio, s obzirom na to da su iz mađarske vlade najavili da će idući tjedan zamijeniti sporne plakate. No, daleko je to još od popuštanja napetosti i Fidesz se i dalje nalazi na izlaznim vratima iz EPP-a. Pa ipak su u Banskim dvorima odlučili to ignorirati i Ćorića su poslali da se sastane sa Szijjartom. Na tragu je to podrške koju HDZ-ovi zastupnici pružaju Orbanu u Europskom parlamentu. Prošle je godine njih troje glasovalo protiv vrlo negativno intoniranog izvješća o situaciji u Mađarskoj, o grubom tretmanu migranata, gušenju nezavisnosti sveučilišta i sličnim kršenjima.


Szijjarto Orbanov jastreb


Sasvim je drukčije od Ćorića prije desetak dana postupio Winfried Kretschmann, predsjednik vlade njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg, koji je, doduše, Zeleni, a ne pučanin. Szijjarto je došao u posjet Stuttgartu, ali ga je Kretschmann jednostavno odbio primiti, upravo zbog plakatne kampanje koja je »protivna europskim vrijednostima«. Szijjarto, inače, spada u Orbanove jastrebove i poznat je po zapaljivim izjavama. Tako je on Junckera nazvao lošim vicem i čovjekom koji »veći dugo nije kršćanski demokrat jer je faktično liberal i promigracijski političar«.