Oprez u prometu

Jesenski radovi na autocestama mogli bi stvoriti zastoje: Vijaduktom Svilno dvosmjerna vožnja

Darko Pajić

Na vijaduktu Svilno i novo ograničenje brzine / Foto Roni BRMALJ

Na vijaduktu Svilno i novo ograničenje brzine / Foto Roni BRMALJ

Radovi pojačanog održavanja počinju na nizu lokacija diljem Hrvatske u nadležnosti HAC ONC-a i ARZ-a zbog čega bi moglo biti zastoja u prometu



RIJEKA – Od početka ovog tjedna na hrvatskim autocestama u nadležnosti HAC ONC-a i ARZ-a započinje pojačano jesensko održavanje i intenzivni radovi na nizu lokacija zbog čega bi moglo biti određenih zastoja u prometu. Kako zbog obvezne obustave svih radova u vrijeme turističke sezone preostaje relativno kratak period prije početka zimskog održavanja autocesta to je razlog intenzivnih radova u narednom razdoblju.


Tako će na vijaduktu Svilno, koji se nalazi na dionici Kikovica – Orehovica započeti sanacija gornjeg ustroja vijadukta te će se promet preusmjeriti dvosmjerno lijevim kolnikom autoceste u smjeru Zagreba u duljini od oko 2,5 kilometara uz ograničenje brzine od 80 km/h, dok će za sav promet biti zatvoren desni kolnik autoceste u smjeru Rijeke.


Zamjena kanalica


Na pravcu Rijeka – Zagreb počinje zamjena čeličnih kabelskih kanalica u tunelu Sveti Marko na dionici Karlovac – Novigrad u smjeru Rijeke, te će sav promet biti preusmjeren dvosmjerno lijevim kolnikom autoceste u smjeru Zagreba u duljini od oko 2 kilometra uz ograničenje brzine od 80 km/h, dok će za sav promet biti zatvoren desni kolnik autoceste u smjeru Rijeke.




Počinje i sanacija kolnika na dionici od čvora Karlovac do čvora Jastrebarsko u smjeru Zagreba te će za sav promet biti zatvoren vozni trak u smjeru Zagreba, a koristit će se preticajna traka uz ograničenje brzine od 80 km/h. U HAC ONC-u upozoravaju kako je na ovim i drugim lokacijama moguće stvaranje kolona i zastoja u slučaju izvanrednog događaja i pojačanog prometa, posebice u dane vikenda. Uz navedeno u tijeku je sanacija sustava odvodnje na riječkoj obilaznici u smjeru Rupe.


Za promet se zatvara vozna ili preticajna traka (ovisno o fazi izvođenja radova) te se promet vodi jednim prometnim trakom za svaki smjer uz ograničenje brzine od 80 km/h, a radovi će se izvoditi od 18 do 06 sati.


Sanacija mosta


Također počinje sanacija prijelaznih naprava na mostu Roždanik na autocesti Bregana– Zagreb – Lipovac na dionici od čvora Novska do čvora Okučani u smjeru Lipovca. Na autocesti Goričan-Zagreb počinje sanacija mosta Kašina istok na dionici od čvora Sveta Helena do čvora Popovec u smjeru Goričana.


Na autocesti Zagreb-Split provodi se sanacija mosta Gacka u smjeru Splita na dionici od čvora Otočac do čvora Perušić. Na autocesti Bregana-Zagreb-Lipovac radovi traju na nadvožnjaku Mičevec na zagrebačkoj obilaznici u smjeru Bregane. Traje i sanacija mosta Deanovac na dionici od čvora Ivanić Grad do čvora Križ u smjeru Lipovca, te sutra započinju radovi na sanaciji prijelaznih naprava na mostu Ilova na dionici od čvora Novska do čvora Kutina u smjeru Bregane.


U tijeku su i radovi na izgradnji novog čvora Lipovljani na dionici od čvora Kutina do čvora Novska na oba smjera.