Nova pravila

Jeftinija dostava s interneta i slanje paketa u drugu državu. Uskoro i servis za usporedbu cijena dostave

Irena Frlan Gašparović

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, koja je radila na uredbi, smatra da će nova pravila osobito pomoći kupcima u zemljama poput Hrvatske jer je, tvrdi, prekogranična dostava u manje države članice »u pravilu bar dvostruko skuplja nego u veće«



ZAGREB Slanje paketa od dva kilograma iz Belgije u Italiju košta 32,8 eura. No, ako se isti takav paket u Italiju pošalje iz Nizozemske, cijena će biti dva i pol puta manja i iznosit će 13 eura.


Na ovu nelogičnost na jedinstvenom europskom tržištu upozorio je Europski parlament koji je potvrdio novu Uredbu o prekograničnoj dostavi paketa. Očekuje se da će uredba dokinuti nelogičnosti u cijenama dostave unutar EU-a i u nekim slučajevima spustiti cijene.


Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, koja je radila na uredbi, smatra da će nova pravila osobito pomoći kupcima u zemljama poput Hrvatske jer je, tvrdi, prekogranična dostava u manje države članice »u pravilu bar dvostruko skuplja nego u veće«.




Iz EU parlamenta poručuju da cijene prekogranične dostave paketa unutar EU-a mogu biti i pet puta više od domaće dostave. Zato upravo cijene dostave, a ne proizvoda, često predstavljaju prepreku u razvoju e-trgovine. Prema podacima parlamenta, godišnje se putem interneta naruči i širom EU-a dostavi četiri milijarde paketa što je, u prosjeku, 11 milijuna paketa dnevno.


Međutim, većina kupaca, 44 posto, kupuje na internetu u svojoj zemlji, dok tek 15 posto potrošača naručuje putem interneta iz druge zemlje. Parlament podsjeća i da se ne radi samo o kupovini, nego da cijene dostave utječu na svakoga tko šalje paket prijateljima ili rodbini u drugoj članici.


Nova uredba trebala bi omogućiti kupcima i trgovcima da provjere cijenu dostave i potraže najbolju ponudu za dostavu na posebnoj internetskoj stranici koju će pokrenuti Europska komisija.


Dobavljači će, nadalje, morati kupcima dati jasnu informaciju o cijenama i uvjetima dostave, dok će nacionalni regulatori sakupljati podatke dostavnih tvrtki kako bi nadzirali tržište.


»Nova uredba donijet će transparentnost na tržište dajući veću ovlast regulatornim agencijama, u našem slučaju HAKOM-u. Sve cijene koje ne odgovaraju stvarnim troškovima dostave, bit će prijavljivane Europskoj komisiji što će dovesti do pojeftinjenja dostave«, ističe Borzan.


Prema njezinim riječima, trgovci će ubuduće morati kupcu navesti sve oblike dostave koji su mu na raspolaganju s usporedbom cijena, kao i unaprijed informirati kupce što trebaju učiniti u slučaju problema.