Hotel na vodi

Jedna od najvećih svjetskih jahti u Puli: Više soba za poslugu nego za putnike

Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ

Foto N. Lazarević

Foto N. Lazarević



PULA Jučer se u Puli nakratko, na putu od Malog Lošinja prema otočju Brijuni, zaustavila jedna od najvećih jahti na svijetu »Katara«. Kako saznajemo, na njoj su bile 74 osobe, što putnika, što osoblja. Nije poznato tko je od članova kraljevske obitelji Al Thani pristigao na njoj u Pulu, ali neki mediji ističu da je njihov dolazak u Hrvatsku dogovorila Vlada RH. Po Jadranu je zaplovila iz Korčule prema Šibeniku, prekjučer je bila u Zadru, a nakon Pule plovi još sjevernije.


Međutim, iz službenog kataloga dostupnog na internetu, razvidno je da ima više kabina za osoblje nego za putnike. Ukratko, dugačka je 124 metra, ima 14 kabina u koje se može smjestiti 28 putnika te čak 30 kabina za 60 članova posade. Kako saznajemo, imaju i odvojene stepenice posebno za posadu, posebno za goste. Na jahti se može vidjeti i helikopter, točnije Eurocopter s registracijom A7-HMD. Procijenjena joj je vrijednost od 300 milijuna dolara i prema nekim informacijama, riječ je o najskupljoj jahti koja je ovog ljeta plovila Jadranom.


Jahtu je izgradilo brodogradilište Lurssen i 2010. godine isporučilo tadašnjem vlasniku, katarskom šeiku Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani.




Projektirao ju je Espen Oeino, a unutarnji dizajn potpisuje Alberto Pinto. Iako se ne zna mnogo o samoj unutrašnjosti, jer je šeik ne želi eksponirati, zna se da »Katara« ima vruće kupke, jacuzzije i bazene na krmi, a paluba je rezervirana za teretanu i spa centar. Dužina od 124 metara ili 408 stopa osigurala joj je 14. mjesto najvećih jahti na svijetu. Maksimalna brzina joj je 20 čvorova. Registrirana je u Dohi, državi Katar. Ima manji brod, tender, »Katara II«, koji ima čak 24 metra. Jahta »Katara« nije dostupna za najam.


Šeik Hamad bio je, između ostlaog, poznat i po tome što je podržao osnivanje novinarske mreže Al Jazeera kreditom od 130 milijuna dolara. Vrijednost njegove imovine, pak, procijenjena je na 2,5 milijarde dolara. Godine 2013. šeik Hamad je abdicirao, a naslijedio ga je sin šeik Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani, rođen 1980. godine i trenutno je najmlađi vladar na svijetu. Država Katar je mala, ali vrlo bogata zemlja, smještena na Katarskom poluotoku u Perzijskom zaljevu.


Ime Katara ili Catara prvi je i najstariji naziv u geografskim i povijesnim kartama za Katarski poluotok, u ranom osamnaestom stoljeću. Kasnije je ime napisano Katara umjesto Catara.