Njemu je sve uobičajeno

Jedini stanar doma na Zavižanu Ante Vukušić: ‘Kad puše 150 na sat, minus 19 je kao minus 50 stupnjeva’

Anto Ravlić

Na snjegomjeru sam izmjerio 28 centimetara, no realno ga ima od 0 do 150 centimetara zahvaljujući vjetru. Do prekjučer je cesta bila prohodna, sada više nije, priča Vukušić



ZAVIŽAN Najavljeni smak svijeta nije izazvao drame na Zavižanu. Jedini stanar doma na Zavižanu, već legendarni Ante Vukušić, nije ostao impresioniran prvim ovogodišnjim pokazivanjem mišića zime. Temperatura je pala na -19 stupnjeva. No, divljao je vjetar. 


– Puhalo je 130 kilometara na sat. 


Kolika je realno temperatura kad na -19 vjetar puše 150 na sat? Koliko snijega ima? 




– Morao bih vidjeti tablice, no negdje oko -50 bi moglo biti realno. Na snjegomjeru sam izmjerio 28 centimetara, no realno ga ima od 0 do 150 centimetara zahvaljujući vjetru. Do prekjučer je cesta bila prohodna, sada više nije, priča Vukušić.


Hoćete li i kako ćete dolje?


– Što ću dolje, svi me znaju, smije se Vukušić koji već 41 godinu bdije nad meterološkom postajom i domom na Velebitu na 1.594 metra nad morem.


Je li dosadno kad nema nikog?


– Što je to dosada, opet će kroz smijeh i snijeg Vukušić.


I nema puno prostora za dosadu. Zavižanska legenda više od 15 puta dnevno mora na led, snijeg i buru da bi očitao instrumente.


– Nije strašno tu ispred doma, ipak je u zavjetrini. Dolje na sedlu je puno gore, priča Vukušić koji zimi u peći ubaci oko 30 metara drva.


Hladno je, nema snijega koji bi pokrio i zagrijao cijevi pa ledi voda u cijevima. Nema ni ptica, do ove bure su ga posjećivale. Sjećamo ga kako nam je pokazivao da ptice ne žele jesti crni kruh. Znaju i ptice da kruh koji kupujemo u trgovinama nije onaj pravi crni kruh. Obzirom na zimu, vjerojatno bi prešle preko toga. 


Vukušić nam je sa Zavižana poslao i fascinantne fotografije, igre prirode, snijega i vjetra.