Poplave u Hrvatskoj

Je li najgore ipak prošlo? U Karlovcu vodostaji blago padaju, kod Kostajnice je još kritično

Hina

Foto Marko Prpić / PIXSELL

Foto Marko Prpić / PIXSELL

Dok boks barijere uspješno izdržavaju trenutne visoke vodostaje Korane i Mrežnice velik je posao i napor procjedne i zaobalne vode uspješno evakuirati s ugroženog područja traktorskim pumpama



I dok vodostaji na području Kostajnice i Jasenovca rastu, stanje sigurnosti uz izlivene karlovačke rijeke pod kontrolom je, vatrogasci i djelatnici Hrvatskih voda dežuraju uz nasipe, ispumpavaju vodu svugdje gdje prijeti da probije privremene nasipe i uđe u kuće, a zaposlenici gradskih tvrtki i dalje nastavljaju s punjenjem vreća pijeskom, jer je tijekom utorka podijeljeno 18.000 vreća, priopćeno je u srijedu, nakon ranojutarnje sjednice Stožera Civilne zaštite Grada Karlovca.


Istovremeno, u sedam sati u srijedu Una u Kostajnici narasla je na 462 centimetra, dok je Sava u Jasenovcu u 7 sati iznosila 794 centimetra, što je 3 centimetra više nego u 6 sati.


Iako su vodostaji rijeka na karlovačkom području u blagom padu, na terenu su i dalje sve službe i prate stanje te se nastavlja intenzivan rad na učvršćivanju prošle godine postavljenih boks barijera, koje su uspješno zaštitile obiteljske kuće i druge objekte uz Koranu, Mrežnicu i Kupu, rekla je Hini glasnogovornica Grada Karlovca i članica Stožera Petra Mlačak.




Dok boks barijere uspješno izdržavaju trenutne visoke vodostaje Korane i Mrežnice velik je posao i napor procjedne i zaobalne vode uspješno evakuirati s ugroženog područja traktorskim pumpama.


Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u srijedu u 7 sati iznosio je 768 centimetra. U protekla 48 sata Kupa je zbog obilnih kiša narasla za više od 5,5 metara, ali opada, što će se i nastaviti, jer Kupa u Kamanju, uzvodno od Karlovca, pada i po šest centimetra na sat.


Vodostaj rijeke Korane u Karlovcu u 7 sati je 793 centimetra i lagano opada, a u 6 sati je voda bila dva centimetra viša te su i dalje na snazi sinoć proglašene izvanredne mjere za obranu od poplave.


Vodostaj rijeke Mrežnice kod Karlovca u 7 sati stagnira, mjeri 398 centimetara, što je za 62 centimetra više nego jučer u sedam sati, te 58 centimetara više od dosadašnjeg rekordnog vodostaja iz kolovoza 1959. godine kada je iznosio 340 centimetara. No najgore je prošlo, jer je uzvodno, u Juzbašiću, razina Mrežnice u opadanju po dva centimetra na sat.