Prvi zaraženi u Hrvatskoj

Javili se blizanci s koronavirusom: Osjećamo se dobro, a ovo vam je prava istina o našoj bolesti

Portal Novilist.hr

Ulaz u karantenu u bolnici Fran Mihaljević / Foto Davor Kovačević

Ulaz u karantenu u bolnici Fran Mihaljević / Foto Davor Kovačević



Blizanci koji su prvi u Hrvatskoj oboljeli od koronavirusa za Jutarnji su podijelili svoju priču. Cilj im je, kažu, umiriti javnost i otkloniti brojne dezinformacije koje se pojavljuju posljednjih dana.


Smješteni su u karanteni u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. Poručuju da se dobro osjećaju te da panika o kojoj čitaju iz svoje bolesničke sobe zaista nije potrebna


“Nije mi na kraj pameti bilo da bih se mogao zaraziti. Čak i kad sam se vratio, i kada se počelo govoriti o širenju koronavirusa u Italiji, nisam mislio da bih mogao biti zaražen. Budimo realni, tko bi za sebe pomislio da je baš on taj prvi u zemlji koji će dobiti virus koji je globalna tema skoro dva mjeseca”, rekao je za Jutarnji list prvi zaraženi koji se razbolio nakon boravka u Italiji.




U ponedjeljak su obojica trebala na posao. Jedan radi od 7, a drugi ima klizno radno vrijeme, tako da se diže sat kasnije.


“Otišao sam na posao u ponedjeljak, kao i svaki dan. U uredu je bilo oko sedam kolega. Bio je to sasvim običan dan. Oko 12 sati brat mi je poslao poruku kako se probudio s temperaturom 37,6 pa da nije otišao na posao”, kazao je drugi brat.


Na prvu su mislili kako se radi tek o običnoj temperaturi, no njihova se majka zabrinula pa su se javili liječnici obiteljske medicine koja ih je uputila na Zaraznu. Prvo je hospitaliziran brat koji je bio u Italiji.


Kazao je da je po njega došlo sanitetsko vozilo s ljudima koji su bili odjeveni od glave do pete. Kroz smijeh su kazali kako je sve izgledalo černobilski. Ubrzo je hospitaliziran i drugi brat.


“E, onda je došlo poslijepodne. Brat u bolnici, a ja se počinjem čudno osjećati. Toplomjer, temperatura…37,4. Procedura opet ista. Sanitetsko vozilo, samo ovaj put drugi blizanac na putu za Zaraznu”, ispričao je brat za Jutarnji i dodaje kako mu je nakon bratova slučaja odmah bilo jasno o čemu se radi.


“Ja, za razliku od brata, osjećam malo bolova u mišićima i zglobovima, ali ništa strašno. Temperatura mi je bila maksimalno 38, ali cijelo vrijeme je zapravo oko 37”, rekao je.


Braća su rekla kako u Klinici za infektivne bolesti imaju svu potrebnu njegu, a prvi zaraženi je kazao kako osjeća nelagodu što je donio koronavirus u Hrvatsku.


– Iako je novi virus u pitanju, ako sve bude u redu, a prema svemu sudeći hoće, mi bismo mogli biti otpušteni za pet ili šest dana, govore.


Tretmanom u bolnici su prezadovoljni. Kažu kako vide da su poduzete sve mjere zaštite te kako svi tamo rade s maksimalnom ljubavi i pažnjom. Osim nadležnih liječnika, kontaktira ih i ravnateljica, zbog čega zahvaljuju svima u bolnici, ali i prijateljima i kolegama na porukama podrške, piše Jutarnji.