Posjet Srbiji

Jandroković u Beogradu: Ne moramo se slagati oko svega, ali moramo o svemu razgovarati

Dražen Ciglenečki

Gordan Jandroković i Maja Gojković / Foto: N. REBERŠAK

Gordan Jandroković i Maja Gojković / Foto: N. REBERŠAK

Vrlo sam zadovoljan razgovorima koje smo vodili, oni su nastavak političkog dijaloga koji je započet sastankom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Aleksandra Vučića, rekao je predsjednik Sabora



Vodstvo HDZ-a je nakon dva mjeseca povuklo rezerve prema posjetu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, sredinom veljače.


Jasno je to iz činjenice da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković u srijedu došao u Beograd, a naročito iz njegove izjave nakon sastanka s Majom Gojković, predsjednicom Narodne skupštine Srbije


– Velika mi je čast i zadovoljstvo biti prvi predsjednik Sabora koji je službeno posjetio Narodnu skupštinu Srbije. Vrlo sam zadovoljan razgovorima koje smo vodili, oni su nastavak političkog dijaloga koji je započet sastankom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Aleksandra Vučića.




Svjesni smo otvorenih pitanja iz prošlosti, ali do rješenja ne možemo doći ako ne razgovaramo. To je ključni razlog zašto sam danas ovdje, bez obzira na one koji kritiziraju i koji bi možda htjeli neki drukčiji razvoj odnosa između naših dviju država.


Velika je odgovornost na političarima koji vode Srbiju i Hrvatsku i zato je bitno razmjenjivati mišljenja, pa i o temama o kojima se ne možemo složiti, rekao je novinarima Jandroković.



Predsjednica Republike na svoju je ruku bila pozvala Vučića u Hrvatsku i to, a još više tajming tog posjeta, izazvalo ljutnju vrha HDZ-a.


Jandroković je tada, primjerice, izjavio da je Kolinda Grabar-Kitarović »procijenila da je ovo trenutak u kojem može doći do susreta s predsjednikom Srbije«. Implicirao je time da u HDZ-u vjeruju to nije bio dobro odabran trenutak, o čemu je govorio i Plenković. Bilo je to poslije srpske izložbe o Jasenovcu u UN-u, zbog koje je Hrvatska prosvjedovala.


Premijer je vrlo hladno dočekao Vučića, a bojkotirao je i svečanu večeru koju je u njegovu čast priredila predsjednica Republike. Niz braniteljskih udruga također je izrazio neslaganje s dolaskom predsjednika Srbije.


No, s odmakom od dva mjeseca u HDZ-u su promijenili mišljenje i iz Jandrokovićevih riječi u Beogradu može se zaključiti da smatraju da je predsjednica dobro postupila kad je pozvala Vučića, što za nju sigurno predstavlja značajnu satisfakciju.


– Izrazili smo zadovoljstvo pozitivnim pomacima koji su se dogodili nakon posjeta predsjednika Vučića Hrvatskoj. Kad je u pitanju hrvatska manjina u Srbiji, uskoro će biti otvoren lektorat za hrvatski jezik na novosadskom sveučilištu i realizira se projekt obnove rodne kuće bana Jelačića. 


Predsjednici Gojković kazao sam da, bez obzira na neke izjave koje se mogle čuti ovih dana, a koje mogu imat negativnu konotaciju za hrvatsku manjinu u Srbiji, oni koji žele vratiti odnose na neka prošla vremena neće diktirati ritam nego ćemo to činiti mi koji želimo bolju budućnost Hrvata u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj, istaknuo je Jandroković.


Dodao je da vjeruje u postojanje dobre volje da se Hrvatima u Srbiji zakonski omogući da imaju jedno zajamčeno mjestu u parlamentu. 


Maja Gojković nazvala je Jandrokovićev posjet povijesnim, budući da prije njega niti jedan predsjednik Sabora nije službeno boravio u Srbiji.


– Ovo je važan signal za unaprjeđivanje odnosa i poticaj za bolju suradnju dvaju parlamenata i drugih razina vlasti, izjavila je predsjednica Narodne skupštine Srbije.


Izjave Vojislava Šešelja


Kad je Jandroković spominjao izjave koje imaju negativnu konotaciju za hrvatsku manjinu u Srbiji, mislio je na tvrdnje Vojislava Šešelja nakon haške presude da se »intenzivno priprema za ponavljanje svojih ratnih zločina«, zbog kojih je Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata isprva odbio biti u srpskom skupštinskom izaslanstvu, ali je ipak promijenio stav.


– Ne osjećam se ugodno niti sigurno i očekujem da srpske vlasti osude Šešeljev istup i da se o tome očituju i pravosudne institucije, rekao je Žigmanov novinarima prije sastanka.