Predsjednik Sabora

Jandroković nakon odluke da se vrati u Zagreb: Nismo mogli prijeći preko Šešeljeva incidenta

Hina

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak

Došli smo ovdje sa željom da napravimo korak u popravljanju odnosa Hrvatske i Srbije, dobro je krenulo, imali smo i dva dobra sastanka, ali se onda dogodio incident sa Šešeljem, rekao je Jandroković novinarima ispred hrvatskog veleposlanstva u Beogradu



Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu u Beogradu da hrvatsko izaslanstvo nije moglo prijeći preko incidenta što ga je izazvao zastupnik u srbijanskog skupštini i šef radikala Vojislav Šešelj zbog čega je odlučilo prekinuti posjet Srbiji.


«Došli smo ovje sa željom da napravimo korak u popravljanju odnosa Hrvatske i Srbije, dobro je krenulo, imali smo i dva dobra sastanka, ali se onda dogodio incident sa Šešeljem«, rekao je Jandroković novinarima ispred hrvatskog veleposlanstva u Beogradu nakon odluke da se sa suradnicima vrati u Zagreb.


Šešeljev postupak je, kaže Jandroković, »nešto preko čega ne možemo i nećemo prijeći«.




»Iz tog razloga odlučili smo prekinuti posjet«, rekao je Jandroković, potvrdivši da izaslanstvo nije izravno bilo svjedokom incidenta, ali da su to potvrdili i sami radikali svojim priopćenjem.


Izaslanstvo Hrvatskog sabora prekinulo je u srijedu posjet Srbiji zbog incidenata koji je izazvao osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj gazeći hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije.


Šešelj je, prema tvrdnjama očevidaca, u predvorju Skupštine Srbije presreo izaslanstvo Sabora, istrgnuo hrvatsku zastavu, počeo je gaziti i psovati Jandrokoviću »mater ustašku« te poručio da »pozdrave Žigmanova«, kojem je prošlog tjedna prijetio »ponavljanjem zločina« za koje je osuđen u Den Haagu.


Premijer Andrej Plenković razgovarao je s Jandrokovićem i najoštrije su osudili neprihvatljiv i neciviliziran čin Vojislava Šešelja i vrijeđanje hrvatskih simbola. Odlučeno je da se cijela delegacija vraća u Hrvatsku, objavila je vlada.


Zastupnica SRS Vjerica Radeta navela je ranije na Twiteru da će radikali 6. svibnja održati veliki miting u centru Hrtkovaca na kojem će govoriti i Šešelj, na isti dan i na istom mjestu gdje je na skupu SRS-a 1992. pozvao na progon Hrvata iz tog vojvođanskog mjesta.


Šešelja je 11. travnja u Den Haagu Prizivno vijeće MICT-a osudilo na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina i protjerivanja vojvođanskih Hrvata, a Hrtkovci su jedno od mjesta iz kojeg je protjeran najveći broj mještana hrvatske nacionalnosti. 


Jandroković je najavio da će se izaslanstvo obratiti javnosti u srijedu navečer po povratku u Zagreb.