Hoće li HDZ riskirati?

Jandroković i Božinović premijera nagovaraju na radikalan potez: ‘Ako predsjednica doživi poraz…’

Dražen Ciglenečki

snimio Dalibor Urukalovic/PIXSELL

snimio Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Premijerovi su argumenti uvijek bili da se nesuglasice u koaliciji moraju rješavati dijalogom i da Hrvatskoj treba stabilnost. O tome je i javno govorio braneći svoju odluku da očuva koalicijsku Vladu kojoj je na čelu...



ZAGREB – U naravi je političara da se hvale da su spremni za izbore. Stoga je i premijer Andrej Plenković jučer novinarima u Sinju, na pitanje o prijevremenim izborima za Sabor, odgovorio da je “kao i uvijek spreman na sve”. I premijerov bliski suradnik, potpredsjednik Vlade Davor Božinović, poručuje da je HDZ spreman na izbore, ako se kolicija ne stabilizira.


– HDZ je u svakom trenutku i organizacijski i financijski spreman za izbore, rekao je Božinović.


Ali, kolike su šanse da Plenković, iznerviran aktualnom ucjenom HNS-a, ali i rastućim otporom unutar HDZ-a i koječime drugim, zaista posegne za, ipak politički rizičnim potezom i spoji kampanje odnosno predsjedničke i parlamentarne izbore? Nakon što se iz Sinja vratio u Zagreb i prethodno dobio neugodnu vijest iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Plenković je na konferenciji za novinare uporno izbjegavao odgovoriti na pitanje hoće li se dogovoriti s HNS-om i primiriti stanje u koaliciji ili će Hrvatska uskoro ići i na izbore za zastupnike u Saboru.




Na pitanje je li spreman ispuniti zahtjev kolicijskog HNS-a i povećati plaće, više od onoga što Vlada nudi, Plenković je ironično rekao da neće dati toliko koliko štrajkaši traže nego će “plaće u javnom sektoru povećati za sto posto, s obzirom na to kolike prihode u proračunu imamo”. Inzistirali su novinari na tome da odgovori znači li to da je Vlada prosvjetarima dala maksimum u sadašnjim uvjetima i da neće popustiti te da će HNS izaći iz koalicije.


Politički profit


– Nisam primijetio da se takvo nešto dogodilo, jetko je odgovorio Plenković.


Premijer je, dakle, zakopčan. Dosad je, potvrdilo nam je to više HDZ-ovih dužnosnika, odbijao sve sugestije da bi za stranku najbolje bilo ne čekati studeni sljedeće godine, kad bi se trebali održati redovni parlamentarni izbori. Prema neslužbenim informacijama, najviše su Plenkovića nagovarali predsjednik Sabora ujedno i glavni tajnik stranke Gordan Jandroković i međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović.



Za izbore


1. Podrška birača Kolindi Grabar-Kitarović, koja je popularnija nego HDZ, dijelom bi se prelila i stranci koja ju podupire.2. Plenković bi, ako se održi na dužnosti, bez problema pobijedio na unutarstranačkim izborima.3. Premijer bi sastavio listu i poslao u Sabor mahom sebi lojalne ljude.4. Ekonomska situacija u državi bit će možda gora za godinu dana.5. Lijevo-liberalna oporba još je nejaka. Protiv izbora1. SDP-u bi spojena kampanja s Milanovićem možda više pomogla nego HDZ-u predsjednica Republike.2. Miroslav Škoro bi sa svojom listom išao na parlamentarne izbore i oduzeo HDZ-u dio glasova.3. Izostala bi porezna reforma povoljna za građane, koja bi mogla popraviti rejting HDZ-a.4. HDZ bi se već za nekoliko mjeseci mogao naći u opoziciji.5. Plenković bi riskirao da usred predsjedanja EU-om preda tu dužnost nekom drugom, a u svibnju su u Zagrebu planirana dva summita na vrhu


Premijerovi su argumenti, doznajemo, uvijek bili da se nesuglasice u koaliciji moraju rješavati dijalogom i da Hrvatskoj treba stabilnost. O tome je, ustalom, i javno govorio braneći svoju odluku da očuva koalicijsku Vladu kojoj je na čelu.


Međutim, HNS je svojim ultimatumom doveo Plenkovića u jako nezgodnu poziciju. Uvjeren da bi to štetno utjecalo na stanje državnih financija, barem zasad, ne želi prihvatiti zahtjev narodnjaka da dodatno povećaju plaće u prosvjeti, a oni prijete da će u suprotnom napustiti Vladu. Te okolnosti aktualizirale su u HDZ-u raspravu o tome bi li stranka politički profitirala ako bi se istovremeno održali predsjednički i parlamentarni izbori. Ne znači to nužno istog dana, nego da se poklopi pokušaj ponovnog osvajanja i Pantovčaka i Banskih dvora.


Dio naših sugovornika iz HDZ-a procjenjuje da bi Plenković mogao izvući veliku korist kad s izborima za Sabor ne bi čekao još godinu dana. Argumentiraju to procjenom da je premijer u boljoj situaciji, nego što će biti pri kraju svog mandata. Njihov je zaključak da bi eventualni poraz predsjednice Republike Kolinde Grabar- Kitarović imao za Plenkovića vjerojatno posljedicu gubitak unutarstranačkih izbora, što znači da u redovne parlamentarne izbore ne bi ni vodio HDZ.


Sitne čarke


Ovako bi premijer, prije tih unutarstranačkih izbora, imao najviše utjecaja na stranačke liste i tako barem osigurao da u Saboru budu mahom njemu lojalni članovi. Naš je sugovornik uvjeren da Plenkoviću na ruku ide i to što SDP još nije konsolidiran, a u slučaju pobjede Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima, socijaldemokratima bi porastao rejting.


Upravo je faktor Milanović razlog zbog kojeg se i u SDP-u nadaju da će se, prvi put nakon 1992., paralelno ići na izbore za predsjednika i Sabor. Prognoza je visokorangiranih SDP-ovaca s kojima smo razgovarali da bi njima Milanović donio na parlamentarnim izborima više nego Kolinda Grabar- Kitarović HDZ-u. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk podržava spajanje predsjedničkih i paralemetarnih izbora, ali smatra da do toga ipak neće doći.



Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić nevoljko je komentirao tvrdnju zagrebačkog gradonačelnika da bi narodnjake “jedino korbačem istjerali iz Vlade”.


– Teško mi je komentirati Bandića, on ima stil nepoznat nama u HNS-u. Trebao bi proučiti bonton, a možda ga i zna, ali ga namjerno ignorira. Ne znam što je u pitanju od toga, ali mene Bandić zapravo niti ne zanima, rekao nam je Batinić.



– Scenarij koji će se dogoditi je da će HNS ostati u koaliciji do kraja, a HDZ će biti taj koji će diktirati tempo kad će se ići na izbore. Sve ostalo su sitne čarke i dnevnopolitičke predstave, kazao je Bauk jučer u Saboru.


Prvi test za uzdrmanu koliciju bit će glasanje o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, koje je na dnevnom redu Sabora idući tjedan. Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić rekao nam je da oni neće povezivati izjašnjavanje o oporbenom zahtjevu za opoziv Kujundžića s njihovim inzistiranjem da se u školstvu povećaju plaće.


– Te dvije stvari nisu povezane. Nismo još raspravljali o Kujundžiću, ali nisam zasad čuo valjane razloge protiv njega, jer niti jedan ministar nije još riješio ništa u zdravstvu, kazao nam je Batinić. Ako je suditi po toj izjavi HNS neće Plenkoviću praviti probleme kad će se glasovati o Kujundžiću.