Predsjednik Hrvatskog sabora

Jandroković: ”Tajanijeva izjava za Hrvatsku neprihvatljiva”

Hina

 Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je u srijedu u Osijeku kako bi volio da predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani povuče spornu izjavu, u kojoj je spominjao »talijansku Istru i talijansku Dalmaciju«, te da bude svjestan da je što što je izrekao »za Hrvatsku potpuno neprihvatljivo«. Ocijenio je kako je sporna izjava »potpuno neprihvatljiva i opasna«, a nije dobra ni u europskom kontekstu, jer je bilo kakvo spominjanje, »koje može asocirati na promjenu granica, vrlo opasna i štetna radnja«.

Predsjednik Sabora Jandroković izjavu u Osijeku je dao uoči sjednice osječko-baranjskog odbora HDZ-a a prije nego li se predsjednik Europskog parlamenta Tajani nakon susreta s hrvatskim i slovenskim zastupnicima Europske pučke stranke ispričao i izrazio duboko žaljenje zbog svojih izjava prigodom Dana sjećanja u Basovizzi. »Popodne sam se sastao s kolegama zastupnicima iz Hrvatske i Slovenije koji su mi uputili pismo. Iskreno žalim i ispričavam se što sam uporabio riječi koje su uvrijedile vaše sugrađane i koje su shvaćene kao oblik teritorijalnih pretenzija. To, budite uvjereni, nije bila moja namjera, niti moje mišljenje o tom pitanju«, stoji među ostalim u izjavi predsjednika Europskog parlamenta.


Govoreći o razlozima dolaska u Osijek Gordan Jandroković je kazao kako je Predsjedništvo HDZ-a jučer donijelo odluku o osnivanju izbornog stožera za izbore za Europski parlament, što za stranku znači početak priprema, u sklopu kojih je, kao glavni tajnik HDZ-a, krenuo u obilazak svih županija, a prva na redu je Osječko-baranjska, u kojoj HDZ ostvaruje izvrsne rezultate i najsnažnija je politička stranka.


Najavio je kako će do 15. travnja obići sve županijske organizacije i upoznati ih s pripremama i strategijom za europske izbore, nakon čega slijedi izborna kampanja, a uvjeren je u »uvjerljivu pobjedu HDZ-a«.Na upit hoće li sastav kandidacijske liste biti poznat tek nakon 15. travnja Jandroković je kazao kako će u HDZ-u »procijeniti kada je najpovoljniji trenutak za izlazak s imenima kandidatkinja i kandidata«. »Vidite da nitko ne žuri previše, a oni koji krenu, obično shvate da su pogriješili ako krenu prebrzo, što se dogodilo jednoj oporbenoj stranci. Izići ćemo s najboljim kandidatima, vodit ćemo računa da sve naše Županije budu ravnomjerno zastupljeno, da imamo kandidatkinje i kandidate koji razumiju što je važno činiti kada je u pitanju interes Hrvatske u EU, koji će dobro štititi naše nacioanlne interese, i koji naravno razumiju europska pitanja«, poručio je Jandroković.Na pitanje jesu li prevladani nekadašnji problemi u odnosima između županijskog i osječkog HDZ-a, Jandroković je podsjetio kako je HDZ u ovoj Županiji dugo godina bio u oporbi i da je bilo prijepora između županijskog i gradskog HDZ-a. Ocijenio je kako je stranka sada konsolidirana, pobijedila je na posljednjim lokalnim izborima u Županiji, a uvjeriljivo je pobijedila na nedavnim izborima za vijeća osječkih gradskih četvrti i mjesnih odbora.(Hina) xivuc