Predsjednik Sabora optimističan

Jandroković: Nadam se da će novo Povjerenstvo za sukob interesa raditi i bolje od prethodnog

Hina

Gordan Jandroković, Povjerenstvo za sukob interesa, sukob interesa

Gordan Jandroković, Povjerenstvo za sukob interesa, sukob interesa

"Izbor čelnih osoba ovog Povjerenstva je, uz ostalo, i političko pitanje pa je oporba koristila priliku kako bi pokušala ostvariti određene političke probitke u ovoj situaciji. Međutim, uvjeren sam da će, ne samo predsjednica, nego sve članice i članovi Povjerenstva profesionalno raditi svoj posao. Nadam se da će u radu biti i bolji od prethodnog Povjerenstva", istaknuo je Jandroković.



ZAGREB – Nakon izbora Nataše Novaković za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz drugog pokušaja, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je izjavio kako očekuje da će “i predsjednica i svi članovi Povjerenstva profesionalno rade svoj posao i da će u radu biti i bolji od prethodnog Povjerenstva”.


Na pitanje hoće li Novaković od početka imati stigmu da je kandidatkinja vladajućih, Jandroković je odgovorio da je i “Dalija Orešković izabrana uz potporu vladajućih”.


“Izbor čelnih osoba ovog Povjerenstva je, uz ostalo, i političko pitanje pa je oporba koristila priliku kako bi pokušala ostvariti određene političke probitke u ovoj situaciji. Međutim, uvjeren sam da će, ne samo predsjednica, nego sve članice i članovi Povjerenstva profesionalno raditi svoj posao. Nadam se da će u radu biti i bolji od prethodnog Povjerenstva”, istaknuo je Jandroković.




Na pitanje što je zamjerio Daliji Orešković kazao je da “ne govori o tome da je bilo kome bilo što zamjerao nego očekuje da će Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa kvalitetno, profesionalno i korektno raditi svoj posao tako da svi oni koji se nađu u sukobu interesa budu sankcionirani zbog toga”.


Na primjedbu znači li to da prošli saziv nije bio profesionalan, pogotovo s obzirom na činjenicu da je prvi kritizirao Orešković da je ušla u sferu politike kada je Povjerenstvo krenulo ispitivati je li ministrica Martina Dalić u sukobu interesa, Jandroković je uzvratio da je tada govorio o “institutu potencijalnog sukoba interesa za koji smatra da je vrlo osjetljiva materija”.


“To možda Zakonom o sprečavanju sukoba interesa treba preciznije regulirati, međutim, u ovom trenutku su to stvari koje su prošle. Nas zanima budućnost i da predsjednica i Povjerenstvo profesionalno i kvalitetno rade svoj posao”, poručio je čelnik parlamenta.


Oporbenu inicijativu za opoziv ministrice Dalić ocijenio je legitimnom, dodavši, međutim da “kao i u svim dosadašnjim pokušajima, to neće biti uspješno i ostvarit će još jedan poraz”.


Trajanje sad već maratonske rasprave o Poslovniku, kazao je, ovisi o oporbi, a vladajući su spremni raspravljati koliko god treba.


“Ako treba, nastavit ćemo raspravu i idući tjedan. Demokratsko je pravo saborskih zastupnika da se na ovaj način bore za svoje interese. Malo je drugačije nego inače, ali to je parlament, tu se ljudi bore. Ovo je strategija koju je oporba odabrala, radilo se cijelu noć, a ako ne budemo gotovi danas do određenog termina, nastavit ćemo idući tjedan”, najavio je Jandroković.