Predsjednik Hrvatskog sabora

Jandroković: Ako SDP nastavi s ovakvim igrama, spremni smo bez njih osnovati povjerenstvo za Agrokor

Hina

Ne želimo nositi teret lažnih optužbi koje dolaze od strane SDP-a da mi nešto izbjegavamo i da se bojimo osnivanja povjerenstva. Ne – ako će to trebati dokazati, mi ćemo dokazati i na taj način, rekao je Jandroković



Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u nedjelju kako je osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor jedan od prioriteta ove Vlade, a ukoliko SDP nastavi opstruirati rad Sabora, moguće je da će HDZ to povjerenstvo osnovati sam.


»I to je jedna od opcija. Ako kolege iz SDP-a nastave s ovakvim igrama, mi ćemo razmisliti o tome da bez njih osnujemo povjerenstvo. Ne želimo nositi teret lažnih optužbi koje dolaze od strane SDP-a da mi nešto izbjegavamo i da se bojimo osnivanja povjerenstva. Ne – ako će to trebati dokazati, mi ćemo dokazati i na taj način«, rekao je Jandroković odgovarajući na pitanja novinara nakon polaganja vijenaca na groblju Mirogoj u povodu Dana neovisnosti.


»Bit će onako kako mi odlučimo da će biti. Mi smo većina, mi imamo odgovornost, njihove igre i igrice nas ne zanimaju«, poručio je.Istaknuo je kako nije istinita informacija da je na sjednici Sabora u petak na dnevnome redu prvo trebalo biti povjerenstvo za Agrokor a ne, kako je i bilo, izbor sudaca Ustavnog suda.

»Ne znam otkud se pojavila ta informacija, vjerojatno iz redova SDP-a, koji svojom disfunkcinalnošću i međusobnim svađama u stvari drže kao taoca cijeli Hrvatski sabor, cijelu hrvatsku javnost i sve hrvatske građane«, ustvrdio je predsjednik Sabora.




»Prošli puta je na dnevnom redu prva točka bila izbor sudaca Ustavnog suda, a nakon toga je trebalo doći povjerenstvo za Agrokor. Mi želimo izabrati suce Ustavnog suda, smatramo da je Ustavni sud iznimno važna institucija i jedan od temeljnih stupova hrvatske države. A isto tako, spremni smo odabrati i članove povjerenstva – prvo osnovati povjerenstvo pa izabrati njegove članove, u skladu s prijedlozima svih političkih stranaka koje će sutra u radu tog povjerenstva sudjelovati«, rekao je.


»Međutim, ne možemo pristati na način na koji to radi SDP«, napomenuo je te ocijenio kako je SDP »podijeljen između sebe te daje potpuno različite signale i informacije«.


Upozorio je također kako je u sabornici u petak bilo svega 22 SDP-ova zastupnika. »Za izbor ustavnih sudaca potreban nam je 101 glas, a kada se zbroje predstavnici vladajuće koalicije, kojih je tada bilo 75, i 22 SDP-ovca, to je 97. Dakle, bilo je neizvjesno da li bi u petak, da smo išli glasovati o ustavnim sucima, uopće imali dvotrećinsku većinu«, pojasnio je Jandroković.


»Zato očekujem da sjednemo, da se dogovorimo, da vodimo računa o tome da je izbor ustavnih sudaca zaista iznimno važan za stabilnost države, a što se tiče povjerenstva, HDZ je spreman isto tako izabrati i članove povjerenstva i završiti ovu trakavicu koja nikom ne ide u korist«, poručio je.Kako će izgledati dnevni red saborske sjednice u srijedu, 11. listopada, još nije mogao potvrditi, ali je kazao kako će se u dogovaranju oko njegove dinamike voditi računa o tome da se izaberu i ustavni suci i da se osnuje povjerenstvo te izaberu njegovi članovi.

Jandroković je na Mirogoju predvodio saborsko izaslanstvo u odavanju počasti poginulima za domovinu polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa i na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, priključivši se u obilježavanju Dana neovisnosti državnom vrhu na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.


Premijer je tom prigodom odbio odgovarati na pitanja koja se ne tiču obilježavanja Dana neovisnosti, a na novinarski komentar da se ministar financija Zdravko Marić u prosincu prošle godine zbog sukoba interesa izuzeo od odlučivanja u HBOR-u o kreditu tvrtke iz koncertna Agrokor, da bi potom, tri mjeseca poslije, »samostalno otišao Ivici Todoriću«, Plenković je odgovorio:


»Što se tiče niza aktivnosti, konzultacija koje su se provodile u siječnju, veljači, ožujku pa sve do donošenja i aktivacije Zakona o izvanrednoj upravi u društvima od sistemskog značaja za RH, vodili su se brojni razgovori, a sve u interesu opće dobrobiti i očuvanja hrvatskog gospodarstva, našeg financijskog sustava i sprječavanja negativnih efekata na gospodarstvo, na zaposlene, na turističku sezonu«.


»Sve korake koje smo napravili bili su u toj funkciji. Ako se obavljaju razgovori, ne znači da se donose odluke«, ustvrdio je premijer Plenković.