Rasprava o zlostavljanju

Jakovčić o seks skandalu u Europarlamentu: Nulta tolerancija za seksualno iskorištavanje

Dubravko Grakalić / Glas Istre

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Potrebno je razotkriti sve počinitelje, donijeti mjere koje bi spriječile iskorištavanje svih onih koji su u podređenom položaju te regulirati postupanje u takvim slučajevima kako bi žrtve imale svu potrebnu zaštitu, a počinitelji bili strogo sankcionirani, izjavio je IDS-ov Ivan Jakovčić



PULA U Europskom parlamentu provedena je rasprava o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju u tom visokom domu, te je zaključeno kako je potrebno uvesti obvezno osposobljavanje svih zaposlenika i zastupnika u pogledu poštovanja i dostojanstva na radnom mjestu.


Vodit će se i povjerljivi registar slučajeva, osnovati radna skupina neovisnih stručnjaka, te pružiti punu potporu žrtvama u postupcima koji se vode unutar parlamenta ili ih vodi lokalna policija.


O tom problemu izjasnili su se i hrvatski eurozastupnici.




– Europski parlament mora imati nultu toleranciju na nasilje nad ženama i sve oblike seksualnog iskorištavanja. Počinitelje svakog oblika nasilja ili seksualnog uznemiravanja treba odmah eliminirati iz politike. Potrebno je razotkriti sve počinitelje, donijeti mjere koje bi spriječile iskorištavanje svih onih koji su u podređenom položaju te regulirati postupanje u takvim slučajevima kako bi žrtve imale svu potrebnu zaštitu, a počinitelji bili strogo sankcionirani, izjavio je IDS-ov Ivan Jakovčić.


Države članice također trebaju preispitati situaciju u pogledu uznemiravanja u svojim nacionalnim parlamentima, te poduzeti mjere za njegovo suzbijanje, naglasili su zastupnici i poručili kako  »Političari trebaju djelovati kao odgovorni uzori u sprečavanju i suzbijanju seksualnog uznemiravanja u parlamentima i šire«.