Europarlamentarac

Jakovčić: Hrvatska je suštinski pobjednik u arbitražnom sporu

Hina

»Hrvatska je praktički pobijedila u arbitražnom sporu sa Slovenijom jer Slovenci nisu ostvarili ništa od onoga što su htjeli. Tražili su cijeli Piranski zaljev, poveznicu teritorijalnih mora s otvorenim morem, htjeli su da im pripadnu obližnja pogranična sela Škudelin, Škrile i Bužin. Stoga, trebamo biti hrabri i nedvosmisleno reći kako smo poput pobjede u slučaju teran, pobijedili i u ovom arbitražnom sporu sa Slovenijom«, istaknuo je Jakovčić



IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić u petak je komentirajući novinarima u Puli spor između Hrvatske i Slovenije kazao kako je Hrvatska u tom arbitražnom sporu u suštini pobijedila jer, kako je rekao, »Slovenci nisu ostvarili ništa od onoga što su htjeli«.


»Hrvatska je praktički pobijedila u arbitražnom sporu sa Slovenijom jer Slovenci nisu ostvarili ništa od onoga što su htjeli. Tražili su cijeli Piranski zaljev, poveznicu teritorijalnih mora s otvorenim morem, htjeli su da im pripadnu obližnja pogranična sela Škudelin, Škrile i Bužin. Stoga, trebamo biti hrabri i nedvosmisleno reći kako smo poput pobjede u slučaju teran, pobijedili i u ovom arbitražnom sporu sa Slovenijom«, istaknuo je Jakovčić na pulskoj tržnici na predblagdanskom druženju s građanima.


Ustvrdivši kako ne treba bježati istine a ona je takva da je Piranski zaljev podijeljen nepravedno, Jakovčić je poručio da prije, ali i nakon 29. prosinca, kada istječe rok za implementaciju arbitražne presude, od obje strane očekuje da se suzdrže od bilo kakvih sukoba.




»lako je sukob lako isprovocirati, ljudi koji žive uz granicu žele da Zagreb i Ljubljana dijalogom nađu rješenje. Jednostrana implementacija i jednostrani potezi sa slovenske strane nisu dobrodošli. Mi moramo inzistirati na dijalogu«, ustvrdio je Jakovčić.


Zahvalivši se svim građanima Istre i Hrvatske koji su podržavali njegov rad u Europskom parlamentu u protekle tri i pol godine Jakovčić je istaknuo kako će istim tempom nastaviti svoj posao i u narednih godinu i pol dana. Od planova za sljedeću godinu on je posebno istaknuo ocjenu Haškog tribunala kao točku dnevnog reda koja u proceduru kreće u siječnju.


»Smatram da je to iznimno važno za sve zemlje zapadnog Balkana te vjerujem da će Europski parlament zaista naći pravu mjeru, naravno ne nacionalističku, ocjene rada Haškog tribunala«, zaključio je Jakovčić.