Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
5. prosinca 2019.
Gostovanje Igora Vukića

JUSP Jasenovac protiv HRT-a: Negiranjem ustaških zločina u programu pokazali su kako rade

snimio Ognjen Alujević
snimio Ognjen Alujević
Autor:
Objavljeno: 1. lipanj 2018. u 12:00 2018-06-01T12:00:13+02:00

Na HRT-u su pokazali nedostatak profesionalizma, suosjećanja prema žrtvama i općenito nedostatak znanja o temi o kojoj je bila riječ", ocjenjuje JUSP Jasenovac

ZAGREB - Javna ustanova Spomen-područje (JUSP) Jasenovac u petak je, u povodu nedavnog gostovanja novinara i publicista Igora Vukića u HRT-ovoj emisiji "Dobar dan, Hrvatska", osudila stajališta iznesena u toj emisiji kojima se negiraju zločini počinjeni u ustaškom koncentracijskom logoru Jasenovac.

Riječ je o emisiji koju uređuje Karolina Vidović Krišto u kojoj je 30. svibnja ugošćen Vukić, tajnik udruge Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, poznat po tvrdnjama da je u Drugom svjetskom ratu Jasenovac bio radni logor i sabiralište radne snage, te da ondje nije bilo nikakvih masovnih i serijskih ubojstava.

U emisiji je bila predstavljena Vukićeva knjiga “Radni logor Jasenovac”, a autor je ponovno osporio broj od oko 80.000 ubijenih u ustaškom logoru.

JUSP Jasenovac u priopćenju osuđuje i izražava zabrinutost zbog izjava i teza koje su izrekli Vukić i voditelji emisije Marina Medved Pulić i Frano Ridjan, posebice zato što je osoba koja negira zločine dobila prostor u programu javne televizije, gdje je predstavljena kao autoritet za proučavanje teme koncentracijskog logora Jasenovac.

HRT, odnosno uredništvo emisije "Dobar dan, Hrvatska" pozivom u emisiju dali su Vukiću platformu da negira zločine počinjene u ustaškom koncentracijskom logoru. Gledatelji su imali priliku čuti Vukićeve teze o Jasenovcu kao "radnom logoru, tj. zatvoru, koji je bio mjesto gdje su zatvoreni aktivni protivnici države te dio Židova koji su bili izuzeti od deportacija u Njemačku", dok je ustaškog poglavnika Antu Pavelića okarakterizirao kao najzaslužniju osobu za spašavanje ljudi iz logora.

S druge strane, tijekom 15-minutnog gostovanja Vukića gledatelji nisu ni jednom mogli čuti pojmove kao što su zločin, rasni zakoni, holokaust ili prisilni rad. Voditelji emisije ni u jednom trenutku nisu se ogradili od stajališta gosta, već su konstatirali kako je pravo zadovoljstvo slušati s kakvim žarom on govori i pozvali su gledatelje da kupe i pročitaju njegovu knjigu.

"Time su pokazali nedostatak profesionalizma, suosjećanja prema žrtvama i općenito nedostatak znanja o temi o kojoj je bila riječ", ocjenjuje JUSP Jasenovac i još jednom podsjeća da je koncentracijski logor Jasenovac bio najveći logor na teritoriju NDH i mjesto masovnih likvidacija Srba, Roma i Židova i političkih protivnika koji se nisu slagali s politikom i rasnom ideologijom ustaškog pokreta.

HRT se u četvrtak ogradio od stajališta iznesenih u emisiji “Dobar dan Hrvatska” u kojoj je gostovao Vukić, no u reagiranju nisu spomenuli sankcije za odgovorne.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.