Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
21. travnja 2019.
Moderna vremena

JOŠ MORA UČITI O 'VLOGANJU' Sa stručnjacima smo analizirali novi oblik obraćanja posrnulog tajkuna

Ante Todorić mora pokušati više se približiti publici i biti neposredniji  / REUTERS
Ante Todorić mora pokušati više se približiti publici i biti neposredniji / REUTERS
Autor:
Objavljeno: 1. veljača 2018. u 12:54 2018-02-01T12:54:07+01:00

Tehnički je Todorićev uradak korektan, što je važno, no pravi »youtuberi« ne rade po zadanim modelima, već nastoje biti neposredni i uvjerljivi, kaže Maša Zibar, magistra novinarstva

Ivica Todorić nas je prevario, ili nas je, blago rečeno, naveo na krivi put najavljujući svoj vlog, svoj videoblog, odnosno svoj Youtube kanal, na kojem će, dakako, reći svu istinu o slučaju Agrokor. Prevario nas je svakako formom, ako i nije sadržajem. Ako se naime, i želio premetnuti u viđena youtubera, sve se čini kako mu to ni malo nije pošlo za rukom. Youtuberi i youtuberice jednostavno to rade drugačije, ako ništa drugo ne pričaju u svojim uradcima s »novinarom« preko puta kako je to učinio Todorić, već se u pravilu obraćaju izravno publici. Kazuje nam to i jedna od najpoznatijih naših youtuberica Maša Zibar, magistra novinarstva, čiji je Youtube kanal nastao iz beauty bloga koji je pisala i čiji se fanovi broje u tisućama.

Ima nade

Možda bi, kaže, Ivica Todorić ipak morao malo pogledati kako to drugi youtuberi rade, pa tako možda dobije nekih novih ideja kako dalje. Dugo mu je, uostalom, trebalo da s bloga pređe na vlog, pa mu možda treba i neko vrijeme da učini odlučan korak ka pravom youtuberu. Elem, Ivica Todorić je kao youtuber zakazao potpuno, ako ne i posve propao!?

– Ima još vremena za ispraviti svoju youtube karijeru – smatra, međutim, Zibar.

Primjerice, očito je da se u tehniku uložilo, kvalitete videa je dobra i to je svakom youtuberu bitno, ali...

– Ali nema onog osobnog pristupa što je na youtubu najbitnije – zaključuje Maša Zibar.

Osobniji pristup

– Pogledala sam video i mogu reći da to nema veze s nekakvim Youtube svijetom. Ono što je Ivica Todrić napravio je nekakav namješteni intervju. Općenito kada rade, youtuberi nemaju nikad nešto brifirano, napisano, dogovoreno i to i je čar Youtuba da se pokažaše kakav jesi, da si prirodan, a ne da napišeš scenarij i po tome napraviš video – ističe Zibar, uz napomenu da pri tom ne ulazi u sadržaj onoga što je Todorić govorio.

Doduše, vjerojatno će, veli, Todorićev vlog imati podosta pregleda već zbog same činjenice da je poznata, javna osoba trenutno u žiži intresa javnosti. No, i sama je, baš kao i dobar dio te iste javnosti, očekivala osobniji pristup. Možda bi, kaže, bilo dobro, a svakako bi bilo osobnije i youtub poetici bliže, da Todorić recimo odgovara na pitanja građana.

Nedostaje kontakt

– Tako bi bio puno bliže publici i gledateljima, da odgovora na ono što građane stvarno zanima. Ovako, ovo je samo još jedan intervju makar je televizičan – smatra Zibar.

Nameće se pitanje koliko će gledatelji Todoriću vjerovati na osnovu ovakvog uratka. Osnovna ideja i želja svakog youtubera je da im ljudi vjeruju što god prezentirali, »prodavali«, a gotov scenarij tu uvjerljivost sa sobom ne nosi. Jedan od pet savjeta što Maša Zibar običava dati nekim budućim youtuberima je i onaj koji kaže: »Nema glume, budite što jeste. Budite prirodni i onakvi kakvi jeste. Ako počnete glumiti, vaši fanovi će to odmah prepoznati. Nemojte im lagati i praviti se da ste netko tko niste. Ono što zaista osjećate i volite te ono čemu težite prenesite i preko kamere«, veli Zibar.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš